Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[2.8 V6] pytanie o katalizator

Silniki benzynowe
Awatar użytkownika
DoRuS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DoRuS » 17 sty 2009, 09:12

Trimix to sie wkoncu dogadalismy!!! <piwo> teraz mi powiec jak to cholerstwo wyciac??? zeby komputer oszukac trzeba wymienic 4 sensory na "zhakowane". i wez sobie teraz wyobraz jak sie on ma pozadnie "wypierdziec"?? to tak jakby wsadzic sobie kolka i do tego posladki scisnac... <ok>

TrimiX
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TrimiX » 17 sty 2009, 09:19

DoRuS , znalazłem to co masz jako pierwsze to katalizator , to co drugie to rura wydechowa z katalizatorem , więć masz cztery katalityki , hmmm ale jaja :mrgreen:
Ps, jak znajdziesz czas wrzuc jakieś real photo całego swojego wydechu , tak żeby było je widać naraz ( te cztery ) ok ?
Usunięto - Pkt. 29. Regulaminu Forum

Awatar użytkownika
DoRuS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DoRuS » 17 sty 2009, 09:24

TrimiX pisze:DoRuS , znalazłem to co masz jako pierwsze to katalizator , to co drugie to rura wydechowa z katalizatorem , więć masz cztery katalityki , hmmm ale jaja :mrgreen:
Ps, jak znajdziesz czas wrzuc jakieś real photo całego swojego wydechu , tak żeby było je widać naraz ( te cztery ) ok ?
trudno bedzie mi zrobic 4 naraz bo te dwa pierwsze sa cholernie schowane i zabudowane ale postaram sie. ale jescze z ciekawosci sprawdze a6 z 3.0 czy tez ma 4 kataliki...:D dla Ciebie jaja a dla mnie wydawalo sie to normalne w sumie to dopiero do mnie doszlo o cholera!!!!

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 17 sty 2009, 17:10

DoRuS pisze:
fassi1 pisze:4 katów to napewno nie masz, jak juz to możesz mieć 4 sondy, po 2 na strone. Poprostu w pewnym momencie zaczęli wypuszczać auta z 4 sondami, lub pewne modele bo z opini mechaników wiem że występują z 4 sondami.
a ja ci mowie ze mam 4 kataliki. to co to jest zaraz za kolektorami po dwoch stronach...? kataliki! a za katalikami za "flex pipe"? drogie kataliki chociaz nie jestem pewnien czy te drugie to kataliki ale sprawdzalem na etce wyglada na to ze tak... sam juz nie wiem... pogubilem sie... zreszta to wersja amerykanska

[ Dodano: 2009-01-17, 08:31 ]
fassi1 pisze:4 katów to napewno nie masz, jak juz to możesz mieć 4 sondy, po 2 na strone. Poprostu w pewnym momencie zaczęli wypuszczać auta z 4 sondami, lub pewne modele bo z opini mechaników wiem że występują z 4 sondami.
a ja ci mowie ze mam 4 kataliki. to co to jest zaraz za kolektorami po dwoch stronach...? kataliki! a za katalikami za "flex pipe"? drogie kataliki chociaz nie jestem pewnien czy te drugie to kataliki ale sprawdzalem na etce wyglada na to ze tak... sam juz nie wiem... pogubilem sie... zreszta to wersja amerykanska
Zwracam honor, ja tez patrzyłem na etke i wnioskowałem że jest jeden na strone.
Z tymi sondami to wydaje mi się że będziesz potrzebował tylko 2 przekłamane te które są pomiędzy katalizatorami, te które są przed katalizatorami zaraz za kolektorem moim zdaniem nie muszą być przekłamane bo jak wytniesz katy to dla pierwszych sond nic się nie zmieni.
Tak poza tym to dzisiaj sprawdzałem u siebie i mam 2 sondy, tylko przed katalizatorami.

Awatar użytkownika
DoRuS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DoRuS » 17 sty 2009, 18:11

heh... :-/ nie wiem jak to zrobic... napewno wytne dwa kataliki te pierwsze .. musze jeszcze poszperac co i jak sie z tym robi

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 17 sty 2009, 18:16

DoRuS pisze:heh... :-/ nie wiem jak to zrobic... napewno wytne dwa kataliki te pierwsze .. musze jeszcze poszperac co i jak sie z tym robi
Na sam początek radziłbym ci wyciąć te 2 ostatnie wtedy nie zmienisz odczytów żadnych z lambd no i raczej nie będziesz musiał demontować całości bo dobry spawacz pospawa to na aucie, mniej roboty i taniej, wtedy zobaczysz jakie są różnice w mocy. a później jak będziesz chciał to będziesz kombinował z tymi lamdami i pierszymi katami zaraz za kolektorem, to juz troche więcej roboty.

Awatar użytkownika
DoRuS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DoRuS » 17 sty 2009, 18:21

fassi1 pisze:Na sam początek radziłbym ci wyciąć te 2 ostatnie wtedy nie zmienisz odczytów żadnych z lambd no i raczej nie będziesz musiał demontować całości bo dobry spawacz pospawa to na aucie, mniej roboty i taniej, wtedy zobaczysz jakie są różnice w mocy. a później jak będziesz chciał to będziesz kombinował z tymi lamdami i pierszymi katami zaraz za kolektorem, to juz troche więcej roboty.
ale w Waszych wersjach niema chyba tych pierwszych katalikow moze najlepiej kupic rurke w polsce od kolektora w dol i ladnie skrecic zespawac... a te dwa dolne zostawic...?

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 17 sty 2009, 19:39

Ale wtedy druga sonda licząc od kolektora będzie podawała te same odczyty co pierwsza a to już będzie błędem dla kompa, druga sonda będąca za pierszym katem ma inne odczyty bo spaliny sa już czystsze, komp porównuje je odczyty z dwuch sond, jeśli wywalisz pierszy kat to komp będzie widział te same odczyty z dwuch sond i może wariować, jak wywalisz drugi kat a zostawisz pierwszy to wszystko będzie ok bo za drugim katem nie ma sondy więc komp nie będzie wariował. To taka moja rada na sam początek bo jak naprawde tak bardzo chcesz wywalić 2 katy to będziesz musiał oszukać tą drugą sonde od kolektora bo ona musi podać komputerowi że spaliny są czystsze.

Awatar użytkownika
DoRuS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DoRuS » 17 sty 2009, 23:56

fassi1 pisze:Ale wtedy druga sonda licząc od kolektora będzie podawała te same odczyty co pierwsza a to już będzie błędem dla kompa, druga sonda będąca za pierszym katem ma inne odczyty bo spaliny sa już czystsze, komp porównuje je odczyty z dwuch sond, jeśli wywalisz pierszy kat to komp będzie widział te same odczyty z dwuch sond i może wariować, jak wywalisz drugi kat a zostawisz pierwszy to wszystko będzie ok bo za drugim katem nie ma sondy więc komp nie będzie wariował. To taka moja rada na sam początek bo jak naprawde tak bardzo chcesz wywalić 2 katy to będziesz musiał oszukać tą drugą sonde od kolektora bo ona musi podać komputerowi że spaliny są czystsze.
masz racje bo te drugie sondy sa tuz przed drugim katem i jak wywale te drugie to nie bedzie problemu mam nadzieje dzieki za rade:) <piwo>

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 31 sty 2009, 18:58

Siemka.
Wrócę do tematu chociaż dawno już ucichł. Otóż wymieniałem dzisiaj olej w silniku i trochę pooglądałem jak tam wszystko pod autem wygląda i się zdziwiłem tak samo jak kolega DoRuS powiedział że ma 4 katalizatory po 2 na stronę. No i to co zobaczyłem nijak się nie ma do fotek w Etce.
Czy czasem nie mam tego samego co kolega DoRuS?
Zrobiłem foty wydechu zaraz za kolektorem przy silniku.

Awatar użytkownika
DoRuS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DoRuS » 01 lut 2009, 06:48

fassi1, u mnie to samo. dziekize zdjecia zrobiles! to dla wszytskich niedowiarkow mamy 4 katalizatory po dwa na strone

misiak78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: misiak78 » 01 lut 2009, 09:12

fassi1 pisze:Z tymi sondami to z pewnością zależy od rocznika, nie wydaje mi się żeby przed liftem miały po 2 sondy na strone ale jutro się przekonam bo zajrze w końcu pod to auto i dowiem się skąd to buczy bo może da się to pospawać ale u jakiegoś fachowca a nie w KWIK FIT.
Tak przy okazji dowiedziałem się ile kosztuje kat do mojego. 800 funtów kat a montaż około 200 funtów. Niezła cena.
A swoją stroną czy idzie kupić strumienice w Angli i jak to się nazywa po angielsku?
Fassi1 Jesli massz ochote i czas to mozesz podbic do mnie do Northwich. Wymiana calego elementu od kolektora z katem az do laczenia w okolicy skrzyni jak dla ciebie 2 stowki na gotowo :) Jesli chesz wspawac nowe siatki (laczniki miedzy rura a katem to 4 dyszki i gotowe :)
Pozdro

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 01 lut 2009, 12:19

misiak78 pisze:
fassi1 pisze:Z tymi sondami to z pewnością zależy od rocznika, nie wydaje mi się żeby przed liftem miały po 2 sondy na strone ale jutro się przekonam bo zajrze w końcu pod to auto i dowiem się skąd to buczy bo może da się to pospawać ale u jakiegoś fachowca a nie w KWIK FIT.
Tak przy okazji dowiedziałem się ile kosztuje kat do mojego. 800 funtów kat a montaż około 200 funtów. Niezła cena.
A swoją stroną czy idzie kupić strumienice w Angli i jak to się nazywa po angielsku?
Fassi1 Jesli massz ochote i czas to mozesz podbic do mnie do Northwich. Wymiana calego elementu od kolektora z katem az do laczenia w okolicy skrzyni jak dla ciebie 2 stowki na gotowo :) Jesli chesz wspawac nowe siatki (laczniki miedzy rura a katem to 4 dyszki i gotowe :)
Pozdro
Dzięki wielkie za propozycje ale ja już mam wstawione nowe siatki. Zrobiłem tam gdzie polecili mi kumple z roboty. Może i znają sie tam na wydechach i umieją powyginać dobrze rury ale spawacze z nich marni. misiak78 jak bym miał jakieś problemy w przyszłości to się odezwe do ciebie w sprawie pomocy.

A z tymi katalizatorami to się naprawdę zdziwiłem bo etka pokazuje całkiem co innego, po jednym kacie na stronę. Mój silnik ma kod AML, może ktoś jeszcze ma taki to niech sprawdzi czy ma to samo. Zastanawiam się czy przed tymi pierwszymi katami też mam sądy i razem mam 4 po 2 na stronę. Oglądałem to dookoła ale za wiele tam nie widać bo nie ma tam miejsca. Dorus czy te sondy przed pierwszym katem przychodzą z góry i dlatego leżąc pod autem ich nie widać?

@mail
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: @mail » 23 lis 2009, 16:28

powracam do tematu i proszę o radę;
czy da się usunąć 2x KAT przy 4 sondach lambda (jeden mam zapchany całkowicie);
czy trzeba coś emulować;
silnik BDV 2.4 170KM;
czy szukać katalizatorów z innego auta;
podobno zamiennik Bosal nie produkuje do mojej wersji i jest drooogi;

Awatar użytkownika
DoRuS
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DoRuS » 24 lis 2009, 02:40

TUTAJ Kliknij! jest ciekawy artykul na ten tema i fotostory jk tyo zorbic. moze to cos pomoze. pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja