Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[C5 2.4 165KM] Za duzo dymu?

Wszystko co dotyczy instalacji lpg dla wszystkich modeli z silnikami benzynowymi a6 i a7.
ODPOWIEDZ
maccwac
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[C5 2.4 165KM] Za duzo dymu?

Post autor: maccwac » 13 lis 2009, 18:44

w lusterkach wstecznych ;-) obserwuje chmure dymu wydobywajaca sie z rury wydechowej.
tak po przejechaniu rano okolo 10 km - stojac na pierwszych swiatlach - moje A6 dymi mocniej niz inne samochody. zaobserwowalem to rowniez w dluzszej trasie - tankujac samochod- po przelaczeniu na paliwo - zero chmury, po wlaczeniu na gaz ...dymi. gdzie tkwi diabel?
Ostatnio zmieniony 06 gru 2009, 16:33 przez maccwac, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
fishmanr11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 174KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: fishmanr11 » 13 lis 2009, 18:47

moim zdaniem to zuepłnie normalny objaw :) zimno duzy silnik . Nie przejmuj sie moj tez dymi . Jak pracuje idealnie i jedzie w porzadku to nie ma co sie czepiac i wymieniac . jezeli pali lpg w normie w sensie ilosci i nie przerywa to moim zdaniem tylko i wyłacznie wilgotnosc powietrza + woda w rurze powstajaca w wyniku spalania gazu. Zmiana stacji moze ograniczyc ten efekt ale nie wiele . Ja to przerabiałem w 3 autach wiec o wadzie moim zdaniem nie ma mowy . A odpala ładnie jak masz mało paliwa w baku ? (benzyny)
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.

Awatar użytkownika
grzesiek_wroc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1998
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: grzesiek_wroc » 13 lis 2009, 19:38

Chętnie przyłącze się do tematu. Mam te same problemy co kolega maccwac. Czy to może mieć coś wspólnego ze spalaniem LPG (przy spokojnej jeździe) 18l/100km? :evil:

Awatar użytkownika
fishmanr11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 1999
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 174KM
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: fishmanr11 » 13 lis 2009, 19:58

z tego co wiem to LPG powinno palićdo 20% wiecej niz gazu . jezeli pali wiecej to oznacza ze reszta gazu jest niedopalana. Jezeli gaz jest sekwencyjny to oczywiscie regulacja jezeli gaz jest starego typu to raczej moim zdaniem tez regulacja ale tutaj nigdy nie jest idealnie :) znam to z doswiadczenia . Są analizatory spalin . Dobry fachowiec powinien oceniec co znajduje sie w spalinach a pozniej wiadomo co robic czy za duzo gazu czy woda się wytrąca . Moze płyn chlodniczy przedostaje sie do komory spalania . Wydaje mi sie ze pomoze wam ktos ze stacji diagnostycznej i z homologacja na LPG . Bo jezeli spaliny beda ok to raczej nie ma czym sie przejmowac .
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.

maccwac
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maccwac » 13 lis 2009, 20:23

spalanie w normie - jezdze spokojnie i mieszcze sie w przyslowiowych 12L LPG.(serio) Plynu chlodzacego ubylo raz - po dluzszej trasie - w lecie i non stop wlaczonej klimatyzacji - po dolaniu trzyma poziom. troche łyka mi oleju, ale to raczej tez po przejechaniu dluzszego odcinka - podobno to czesto spotykany objaw - wiec tym sie nie przejmuje zbytnio. dolewam i gra. Odpala bezproblemo - ale raczej staram sie nie miec malo paliwa w baku ;) - nie przy tej instalacji - w mojej 80tce nie bylo problemu - przelaczalem na gaz zaraz po odpaleniu - tu inna bajka, wiec staram sie miec te pol baku (im blizej wyplaty paliwa dziwnie z niego ubywa hehe) narazie przejechalem na gazie okolo 7 tys - wiec za jakis czas zglosze sie do moich fachowcow, Reasumujac - LPG, alleluja i do przodu.

Awatar użytkownika
corel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Karol
Rocznik: 1998
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ALG 193KM
Skrzynia: Manual

Post autor: corel » 17 lis 2009, 08:42

grzesiek_wroc, mozliwe ze masz zbyt wzbogacona mieszanke i to z tego powodu. przydalaby sie Tobie diagnoza i regulacja u gazownika. mozliwy jest tez zapchany filtr powietrza (ja tak kiedys mialem). <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6/A7 - LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja