Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] coś nie tak z nawiewem.

Wnętrze
ODPOWIEDZ
rambo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] coś nie tak z nawiewem.

Post autor: rambo » 12 lis 2009, 17:33

Witam.
Mam w posiadaniu a6 1.8T Avant. No i mam problem :-( a raczej wiele problemów. Ponieważ mam audi od niedawna, auto kupiłem i było sprawne. Lecz jak wiadomo usterki wychodzą dopiero później. Pierwszą sprawą jaka mnie denerwuje to problem zaparowanych szyb... Filtr kabinowy wyciągnełem ale to nic nie zmieniło , może troche lepiej wieje. Dmuchawa chodzi dobrze. Dodam że auto jest po przekładce i wiem że niepotrzebnie się pakowałem w to g***o ale tak mi się podobała i powiedziałem sobie że musi byc moja :)

Pablobos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pablobos » 12 lis 2009, 18:32

Witam

Napisz cos wiecej o tym parowaniu czy paruja wszystkie czy tylko np jedna strona
walczylem z czyms takim w c5 wlasnie po przekladce.
Sprawdz czy nie wariuje ci klima odnosnie zmiany temperatur lewa strona prawa jak ustawisz rozna temperature dla prawe i lewej.

rambo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rambo » 12 lis 2009, 18:41

Szyby wszystkie paruja. Klima wariuje np. ustawie od strony kierowcy temp HI i od stony pasazera tez HI, to kierowca nie moze wytrzymac tak cieplem grzeje a pasazer zamarza... Dodam ze klima jest nie nabita , bo po przy przekladce musial ja spuscic.

Pablobos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pablobos » 12 lis 2009, 18:59

W takim raze masz to o czym pisałem

Po pierwsze zdemontuj schowek od strony pasażera i półkę od strony kierowcy jak sie pochylisz i zajrzysz do góry to zobaczysz rure nawiewu kratki prawej od pasazera a wniej czujnik temperatury nawiewu, od strony kierowcy identycznie na 99% masz zamienione kable (poprostu nie przełożone). musisz kabel z prawej strony włączyć do lewego czujnika i odwrotnie. Jak masz Vaga to morzesz to zdiagnozować wypiąć wtyczke z jednego czujnika i sprawdzic bledy w klimie pokaże ci błąd czujnika po stronie przeciwnej niż wypioles.

Jak sa wpiete to klima nie pokaże żadnych błędów.

Powiedz czy dobrze działa ci przełączanie nogi kratki szyba?

rambo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rambo » 12 lis 2009, 19:13

Właśnie to tak dziwnie chodzi. Ponieważ jak wcisne nawiew na szybe to wieje na kratki. A jak na kratki to na szybe. Jak wcisnieta jest strzałka w dół to bardzo słabo wieje na nogi, tak samo jak włacze wszystkie trzy czyli strzałka w gore, srodek i dół. Vaga mi dzis koles wyslal , jutro sprawdze jak przyjdzie i jak bede umial sie połączyc...

Pablobos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pablobos » 12 lis 2009, 19:25

Nic sie nie martw tragedii nie ma da sie to zwalczyc trzeba w kazdej kostce silniczka w nagrzewnicy od storny pasazera chyba trzy silniczki i jeden od strony kierowcy z nim wiekszy problem bo jest slaby dostep ale da sie zrobic zamienic piny tzn narazie pisze z glowy ale postaram ci sie znalezs rozpiske.

O juz znalazlem robilem wedlug tego i dziala:
Dla wszystkich chętnych sprawa wygląda następująco:
We wtyczkach do silniczków jest 5 pinow rozbierasz wtyczkę w jednym rzedzie są trzy piny od rezystora zamieniasz skrajne ze sobą , a w drugim rzedzie tam gdzie są dwa piny zamieniasz biegunowosć zasilania silniczka. Są cztery wtyczki do przerobienia.

Ja robiac jeszcze u szwagra w jego C5 trzeba było zamienic wiazki od silniczkow cieplo zimno pasazera z kierowca.

Najpierw zrob to z silniczkami a pozniej z czujnikami to co pisalem wczesniej.

Jak bedzies mial problem to pisz postaram ci sie pomóc rob sam i nie sluchaj tych co pisza ze trzeba wymienic ze sie nie da itd
Szwagier juz smiga z ta klima dosc dlugo i nabita smiga jak ta lala.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 lis 2009, 19:48 przez Pablobos, łącznie zmieniany 1 raz.

rambo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rambo » 13 lis 2009, 13:50

I wtedy nie beda parowac szyby?

tomciar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: tomciar » 13 lis 2009, 15:46

No ale jak masz wilgoć na zewnątrz (pada deszcz) a może i w samochodzie to mając nie nabitą klimę (czyli klima nie działa) nie odparujesz samochodu. Dopiero działająca klima odparuje szyby.

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 13 lis 2009, 18:04

rambo pisze:Filtr kabinowy wyciągnełem ale to nic nie zmieniło
o co chodzi z tym wyciągnięciem :?:
kup dobrej formy, albo w ASO nie jest drogi
filtr kabinowy jest bardzo związany z parowaniem szyb

rambo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rambo » 13 lis 2009, 19:03

Z tym wyciągnieciem chodzi o to żeby sprawdzic czy to jest wina filtra czy nie. Filtr sluzy do wyłapywania zanieczyszczen przecież. Jednak to nie jest wina filtra. Miałem sprawdzic czy jest recyrkulacja, otwierajac troszeczke jedno okno zeby tylko byla szpara i wyczuc czy powietrze wylatuje przez szpare czy przez otwory od recyrkulacji powietrza, ale wieje wiatr a nie mam garazu wolnego...

[ Dodano: 2009-11-15, 11:07 ]
Szyby mi nie paruja juz tak bardzo :D Poniewaz jestem świeży i jeszcze nie mam tyle pojecia zeby wcisnac ten przycisk od recyrkulacji :) teraz schodzi ladnie ale po jakims czasie. Tylko mnie własnie teraz denerwuje ze jak ustawie taka sama temperature po obu stronach to kierowcy leci cieple a pasazerowi zimne.

Pablobos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pablobos » 16 lis 2009, 23:16

Witam

Mowilem ze musisz zamienic kable z czujnikow lewego nawiewu z prawym to odnosnie temp. lewa prawa.
A z parowaniem i z wszystkimi innymi problemami nawiew itp. to zamina kabli na wtyczkach silniczkow albo wymiana calego panela klimy poniewaz masz panel z anglika a reszte z europejskiej wersji, a paruje dlatego ze masz caly czas zamkniety obieg.

Pozdrawiam

kruczek2011
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kruczek2011 » 31 paź 2010, 19:14

Hejka

mam pytanko czy ta zamiana kabli pomogła bo mam taki sam problem z ta różnicą że u mnie jest jeszcze podgrzewanie foteli więc zamieniłem wtyczki na panelu żeby się strony zgadzały ale regulacja temperatury na stronę niestety nie uległa zmianie.

Pozdrawiam
Sporo pali ale za to ile frajdy

kaktus210
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kaktus210 » 21 cze 2013, 21:15

Witam mam to samo jutro mam zamiar sie za to zabrac

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja