[2.8 193KM tiptronic] Biały dym po odpaleniu
[2.8 193KM tiptronic] Biały dym po odpaleniu
Witam.
Od jakiegoś czsu pojawia się biały dym po dłuższym postoju i znika po 20, 30 sekundach .
Mam się tym martwć czy to normalne
Od jakiegoś czsu pojawia się biały dym po dłuższym postoju i znika po 20, 30 sekundach .
Mam się tym martwć czy to normalne
Ostatnio zmieniony 08 gru 2009, 15:21 przez arcioo, łącznie zmieniany 2 razy.
- GrzesiekA6
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
hmm, bialy dym po odpaleniu , jak na moje amatorskie oko to cos nieszczelnego w silniku i jak dluzej posti to sie pare kropel oleju w cylindrach nazbiera , ale to gdybanie nie jestem mechanikiem , z ciekawosci sprawdzilem u siebie (mam taki sam sinik) i nic nie dymi , lekka jakby para wodna tylko leci ledwo ja widac, chyba ze w polsce jest bardzo zimno i moze mylisz dym z para taka jaka mozesz zrobic dmuchajac ustami :lol:
moja milosc- audi 80 b4 2.0
moja kochanka- a6 c5 2.8
moja kochanka- a6 c5 2.8
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Demontowałem wałki, bo wymieniałem łańcuch rozrządu. Kupę śrubek, ale robota spokojna i prosta. Oczywiście koniecznie należy oznaczyć elementy mocujące wałki i montować je w te same miejsca (!). Dobrze mieć ściągacz do kół rozrządu. Na tym etapie polecam również wymianę uszczelek napinacza łańcucha (półkole i płaska, metalowo-gumowa uszczelka). Nie jest to drogie, jak będziesz miał wszystko na wierzchu, to wymiana łatwiutka, a i o jeden potencjalny wyciek oleju mniej 

Pozdrawiam,
Krisker
Krisker