Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[C4 2.0 ABK 1994r.] problem ze stacyjką

Elektryka
ODPOWIEDZ
sawik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2014
Moje auto: Allroad C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

[C4 2.0 ABK 1994r.] problem ze stacyjką

Post autor: sawik » 15 paź 2009, 20:32

Witam!
Mam mały problem! Odpaliłem dziś moje Audi, przejechałem ok. 2km, zgasiłem silnik, wyjąłem kluczyk, a kontrolki od stacyjki paliły się dalej! Gdy chciałem ponownie uruchomić samochód - już nie mogłem! Po wyjęciu kluczyka kontrolki dalej się paliły, musiałem odłączyć akumulator! Co to może być? Jak mam to naprawić! Proszę o pomoc! Z góry dziękuję i pozdrawiam! :cry:
Ostatnio zmieniony 15 paź 2009, 22:00 przez sawik, łącznie zmieniany 1 raz.

sawik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sawik » 15 paź 2009, 21:07

A jak mam się do niej dostać? Wiem, że trzeba poodkręcać to i owo, wiem też że chyba jest na samej stacyjce jakaś śruba na imbusik, ale nie wiem w który miejscu! Wiem, że jak jej nie odkręcę to nie dostanę się do tej kostki! Mam nadzieję, że dobrze rozumuję! :cry:
Ostatnio zmieniony 15 paź 2009, 21:10 przez sawik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
AGUARES
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: AGUARES » 15 paź 2009, 21:09

pod kolumną kierownicy masz 4 zaślepki trzeba je wyjąc ale ostrożnie nie zniszcz ich następnie z tyłu stacyjki masz wielowtyk wyjmujesz go i jesteś już w domu stacyjke się wykręca i wycofuje do tyłu po robocie a i najważniejsze jak nie chcesz się włóczyć po serwisach radze przed wszystkim zdjąć klemę z akumulatora unikniesz w ten sposób błędów na kompie .
a6 c4.jesli masz kluczyk z szerokim grotem to na pewno sie uda. we wkladce obok szczeliny na kluczyk jest 1mm dziurka.wkladasz tam cienki stalowy drut. teraz przekrecasz klucz w pozycje 1 lub 2 (zaplon) ,drut powinien wtedy glebiej wejsc. wtedy bedziesz musial ten drut jeszcze docisnac glebiej poniewaz musi sie schowac tam w srodku taka zapadka a jest ona na sprezynce. no i ciagniesz za kluczyk i wyjmujesz wkladke. nie pamietam tylko ktora to byla pozycja klucza 1 czy zaplon ale sproboj na obu. zaznaczam ze tak jest w a6 c4. audi 100 chyba tez ma taka stacje
Ostatnio zmieniony 15 paź 2009, 21:11 przez AGUARES, łącznie zmieniany 1 raz.

sawik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sawik » 15 paź 2009, 22:05

Panowie powiem krótko: jesteście wielcy! Z Wasza pomocą kostkę wyjąłem w pięć minut! Jutro kupię drugą i wymienię! Mam tylko nadzieję, że to jest tylko kostka, a nie jeszcze coś! Jutro dam znać! Wielkie dzięki! Pozdrawiam! <ok> :-)

marlitkos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: marlitkos » 16 paź 2009, 09:43

może wystarczy przeczyścić styki w kostce. U siebie wymieniłem kostkę z powodu odwrotnego niż u Ciebie-brak zapłony- ale przestał działać mi centralny zamek z pilota. Rozebrałem kostkę, przeczyściłem styki i znowu założyłem starą kostkę. śmiga bez problemu.
Pozdrawiam

Maniacy COOO łączmy się.
Forum dyskusyjne.

sawik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sawik » 16 paź 2009, 20:30

Panowie, jest kicha! Kupiłem nową kostkę, wymieniłem i dalej jest to samo! Dalej świecą się kontrolki bez kluczyka! Teraz to już nie mam pojęcia co to może być! Może ze stacyjką jest coś nie tak, nie wiem, nie mam pojęcia, może ona ma jakiś wpływ na kostkę? :cry:

sawik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sawik » 17 paź 2009, 19:22

Panowie audi naprawione! Roboty trochę było! Zacznę od początku, tak jak pisałem po wyjęciu kluczyka paliły się kontrolki, samochód nie palił! Kupiłem nową kostkę, założyłem ją i było to samo! Rozkręciłem całą stacyjkę i okazało się, że jest złamany ten czpień co wychodzi z wkładki a wchodzi do kostki! Kupiłem drugi wkład, wyjąłem stary - oczywiście wszystko robiłem zgodnie z instrukcją (patrz wyżej, wasze wskazówki!) - przewierciłem tam gdzie trzeba, wyjąłem wkład, wybiłem bolec, zdjąłem połamany czpień, wybiłem bolec z nowej wkładki, zdjąłem nowy sprawny czpień i założyłem do starej wkładki, wbiłem bolec, wsadziłem starą wkładkę z nowym czpieniem do stacyjki, podłączyłem starą kostkę, a tu nie pasuje! No i doszedłem dlaczego! Otóż w momencie pęknięcia tego czpienia jak ja to nazywam na tym wkładzie - samochód chodził, a gdy go zgasiłem i wyjąłem kluczyk kontrolki dalej się paliły, a to dlatego, że z powodu pęknięcia tego czpienia - przełącznik na kostce został w pozycji "odpalenia"! Okazało się też, że nowa kostka była w tej same pozycji co stara! Ktoś musiał ją przestawić!!! Przestawiłem zarówno starą i nową kostkę w pozycję "wyłączenia", podłączyłem starą kostkę, no i teraz już wszystko pasowało! No i całą stacyjkę zamontowałem na kolumnie, wszystko podłączyłem, akumulator oczywiście na samym końcu no i odpaliłem! Wszystko zadziałało jak należy, bo audi odpaliło od razu! Sprawdziłem też nową kostkę - też na niej wszystko działa! Wszystko działa, ale nie tak do końca, bo po złożeniu stacyjki i przekręceniu kluczyka, a następnie wyjęciu go - bolec blokujący kierownicę działa jak należy! Natomiast po podłączeniu kostki do stacyjki, bolec już nie dział jak trzeba - nie odbija! Nie wiem dlaczego! Bez kostki odbija a z kostką nie, tak jakby było wszystko za ciasno spasowane! W każdym bądź razie stacyjka jest skręcona i podłączona! Wszystko działa, samochód pali, tylko nie ma teraz blokady kierownicy, może z biegiem czasu wszystko się dopasuje i wyrobi i będzie działało jak trzeba! Dzięki za pomoc! Pozdrawiam! :-) <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja