Wiele z was z pewnością nie od wczoraj eksploatuje c4'kę... Przed ostatecznym zakupem chciałem zapytać jakie są koszty eksploatacji - tj koszty podstawowych części, które każdy prędzej czy później wymienia... Chodzi mi o zawieszenie (amortki, wahacze, końcówki itp), układ hamulcowy (tarcze, klocki), rozrząd, usuwanie typowych usterek etc.
Podobno C4'ka chyba jako ostatnia z nie-aluminiowego zawiasu ma całkiem trwałe zawieszenie. Nie kojarzę, czy to już wielowahacze czy jeszcze 'klasyczne' rozwiązanie...
Co do kosztów robocizny wiadomo - różne są ceny w różnych miejscach, na pewno nie chodzi mi o cenniki aso. Niektóre rzeczy np. rozrząd być może będę robić sam...
Kilkakrotnie tu czytałem, że eksploatacja C4'ki wychodzi jednak drożej w porównaniu np. do passata B5. Trochę mnie to martwi, tymbardziej, że mimo podobnej półki cenowej jednak OOOO trochę bardziej mi się podoba :roll:
Zastanawiam się też, czy np A4 nie będzie tańsza w eksploatacji (pomijam zużycie paliwa). Ale tam chyba zawieszenie słabsze...