RomanS pisze:
Takie działanie wiskozy jak pisałem wcześniej nie jest chyba godne pochwały, ale przy obecnych temperaturach otoczenia (powietrza) to skłaniam się ku sugestii Piotrusia, że wiatrak nawet na sztywno spięty przy sprawnym termostacie nie da rady spowodować efektu niedogrzania.
Tylko u mnie ta wiskoza jak zapale zimny silnik zasuwa jak cho..a,że mało wiatrak nie wyskoczy i nie da sie go zatrzymać niczym a to juz jest raczej nienaturalne.Natomiast gdy dodaje obrotów to jak napisał kolega wyżej jakbym samolotem startował.Według info z forum wiatrak powinien dać się zatrzymać gdy silnik jest zimny.
[ Dodano: 2009-10-07, 01:04 ]
Szukałem troche w internecie i natrafiłem na ciekawą definicje określenia działania sprzęgła wiskotycznego.Oto cytat z Wikipedii.Ciekawe zdania wytłuściłem grubym drukiem.
"=== Sprzęgło wentylatora chłodnicy ===
Jednym z elementów układu regulacji temperatury silnika jest [[wentylator]] kierujący (w razie potrzeby) strumień powietrza na [[chłodnica samochodowa|chłodnicę.]] Wentylator ten może mieć [[silnik elektryczny|napęd elektryczny]], bądź też może być połączony sprzęgłem wiskotycznym z innym obracającym się elementem, napędzanym przez silnik, np. wałem wirnika [[pompa|pompy]] cieczy chłodzącej silnik.
Umieszczenie wentylatora na takim wale bez użycia sprzęgła byłoby nieekonomiczne, gdyż obracałby się on również wówczas, gdy nie zachodzi potrzeba dodatkowej wentylacji chłodnicy. Zwiększałoby to opory ruchu silnika i utrudniałoby osiągnięcie właściwej temperatury pracy.
Sprzęgło wentylatora ma za zadanie sprawić, że wentylator w stanie wyłączonym obraca się znacznie wolniej od wirnika pompy chłodzenia, zaś w miarę wzrostu temperatury (i zarazem zapotrzebowania na wentylację) jego prędkość obrotowa ulega zwiększeniu, zbliżając się stopniowo do prędkości obrotowej wirnika.
Wśród stosowanych sprzęgieł wentylatora spotyka się zarówno urządzenia działające w oparciu o wzrost lepkości specjalnego płynu wraz ze wzrostem temperatury, jak i sprzęgła, w których następuje zmiana ilości cieczy znajdującej się pomiędzy okładkami (tarczami) sprzęgła - wówczas wzrostowi temperatury towarzyszy wpompowanie cieczy pomiędzy okładki sprzęgła przez tłoczek połączony z płytką [[bimetal]]u; wzrost temperatury płytki powoduje jej odkształcenie i przepompowanie cieczy."
Z tej definicji jednoznacznie wynika,że wentylator powinien na zimnym silniku obracać się dużo wolniej od wałka i w przypadku wzrostu temperatury sprzegło wiskotyczne powinno uruchomić pracę wentylatora.U mnie natomiast wentylator od samego początku obraca sie jakby miał sygnał,że płyn potrzebuje chłodzenia.