Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6 3.0 TDI] bardzo kopci

Silniki wysokoprężne
joseph
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6 3.0 TDI] bardzo kopci

Post autor: joseph » 15 cze 2008, 12:10

Witam!!!

Po zapaleniu samochodu i po zostawieniu go na wolnych obrotach po ok. 1 minucie zaczyna bardzo dymic z obydwu rur po przygazowaniu jeszcze bardziej dymi i gdy rusze z miejsca pozostawiam za soba siwy dym. Po okolo 50 metrach jazdy przestaje dymic, moge wtedy jezdzic do woli. Nie dymi nic.
Proszę o pomoc powiedzcie jak temu zaradzic?
Pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony 15 cze 2008, 13:29 przez joseph, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joker.007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: joker.007 » 15 cze 2008, 13:29

witam :}
identyczny problem mam ze swoim C6 strasznie kopci pisałem już wcześniej ale komkretnej odpowiedzi nie usłyszałem chyba ratuje nas tylko diagnoza silnika w ASO , a ile ma przejechane km. :?: pozdrawiam :

[ Dodano: 2008-06-16, 23:36 ]
witam ponownie z tym problemem kopcenia jest spory problem ,po dziśejszym sprawdzeniu go ASO Audi to 100% wtryski paliwa któreś z kilku poprostu są do wymiany wooow ,koszt wymiany wszystkich to około 12tyś złotych lub istnieje możliwość dokładnego wykrycia który pada ale to tylko serwis Audi ,praktycznie każde 3.0 TDI z przebiegiem od 150tyś km plus minus ma z tym problem ,oraz awaryjne są hydrauliczne napinacze łańcuszka rozrządu przy tym przebiegu .
pozdrawiam :-/ :-/ :-/ :shock: :shock:

autointer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: autointer » 19 cze 2008, 22:45

Ja mam A6 2,5 TDI, 1999 r. Może nie ten sam model, ale problem był podobny.
W trakcie diagnozowania, obserwacji wspólnie z panem mechanikiem doszliśmy do wniosku, że w oleju (biorąc krople z miarki na palec) widać było ślady sadzy pochodzące z zużytych uszczelniaczy zaworowych. Po wymianie sytuacja uległa poprawie, ale nie ze wszystkim. Podłączony komputer pokazał 2 wtryskiwacze, które należałoby wymienić. Jednak podjęliśmy próbę stosując belgijski środek firmy WYNNS do czyszczenia układu paliwowego.
340 ml/60 l oleju napędowego - 16,20 zł. REWELACJA!!!!! Przy tym dobrze jest wlać do paliwa i zaliczyć trasę. Nawet, jeżeli nie pomogłoby od razu, to w najbliższym czasie musi być poprawa. Moje auto PRZESTAÂŁO CAÂŁKOWICIE DYMIć!!! Poazdrawiam.

tomi17
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: [A6 C6 3.0 TDI] bardzo kopci

Post autor: tomi17 » 10 lip 2008, 18:05

[quote="joseph"]Witam!!!

Po zapaleniu samochodu i po zostawieniu go na wolnych obrotach po ok. 1 minucie zaczyna bardzo dymic z obydwu rur po przygazowaniu jeszcze bardziej dymi i gdy rusze z miejsca pozostawiam za soba siwy dym. Po okolo 50 metrach jazdy przestaje dymic, moge wtedy jezdzic do woli. Nie dymi nic.
Proszę o pomoc powiedzcie jak temu zaradzic?
Pozdrawiam ;)[/qu
Witam
Mam ten sam problem , zauważ że jak jezdzisz jest wszystko ok, natomiast jak tylko staniesz i silnik zaczyna chodzić na wolnych zaczyna dymić. Byłem w serwisie w dwóch różnych, w jednym odpuścili mi olej bo było go za dużo i chcą wymienić napinacze rozrządu bez gwarancji że dymienie ustanie , w drugim to samo stwierdzili za dużo oleju ddpuścili go trochę i rozłożyli ręce bo według komputera wszystko jest w najlepszym porządku, nie wiem co mam robić , koszt wymiany napinaczy to ok.2700zł , a wtryski to ok. 6000pln,dziwi mnie fakt że nie mogą lub nie wiedzą jak to sprawdzić,skąd innąd wiem że to wtryski bo tam jest jakaś wadliwa wersja ale nikt do tego się nie pucuje,jakbyś doszedł do czegoś więcej to daj znać na maila, tomek.17@wp.pl, do usłyszenia

przywitaj sie otwierając nowy temat
Ostatnio zmieniony 10 lip 2008, 20:20 przez tomi17, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
t-m-c
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0.TDI 177KM
Napęd: RWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: t-m-c » 25 lis 2009, 20:29

Wracam do tematu bo zauwazyłem ten sam problem w swoim swiezo kupionym c6 (3.0tdi `05 161tys). Planuje udać sie do serwisu bosha w bielsku w celu diagnostyki wtrysków. Czy ten problem faktycznie wiąże sie z wtryskiwaczami, poniewarz mój mechanik stwierdził iz ów dymek zalatuje olejem i moze wynikać z zabrudzenia jakichś węży koł sprezarki czy filtrów czy jakos tak. Jakoś nie daje mu wiary.

Czy ktos uporał sie z tym problemem?

P.S
Dym jest naprawde uciazliwy i troche obciachowy. jak bylm na przeglądzie to ciężko bylo wysiedzieć w warsztacie.

Awatar użytkownika
Praulinka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Praulinka » 25 lis 2009, 23:13

a6-c6-bmk-wymiana-wtryskow-vt15262.htm

Może coś pomoże ?

Co do diagnostyki wtrysków, to w ASO we Wrocławiu przyjemność kosztuje 300zł.
Natomiast potwierdziłem ją u mojego mechanika za pomocą VCDS, sprawdził korekcję i faktycznie na 2 wtryskach była mocno minusowa.

Nowy wtrysk w ASO 2700zł, w BOSCH 1200zł.
Wykonane upgrade'y:
- lusterko wsteczne fotochrom :)
- alu lato 245/45/18 i zima 235/45/18
- AMI + 250GB HDD
- TV + DVD z 500 GB HDD + monitory w zagłówkach

Plany
- system kontroli ciśnienia w oponach

woytus69
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: woytus69 » 13 maja 2010, 19:40

Witam.mam podobny problem.po ok 10 min gdy chodzi na wolnych obrotach(na postoju)zaczyna dymic na siwo.a gdy rusze to jakies 200m wali tam mocno ze nic nie widac w lusterkach i nagle przestaje.bylem w aso i powiedzieli ze wtryski sa dobre i nie ma sie co martwic i ze to jest wina zapychajacego sie powoli filtra czastek stalych.ale nie wiem czy mozna im wierzyc .moze ktos sie uporal z tym problemem?? prosze o pomoc.moj numer gg to:12982449.z gory dzieki

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja