Nie będę inny, bo powiem, że u mnie również występuje metaliczny dźwięk i rezonans. Z tym, że ,,metaliczne brzmienie'' występuje na zimnym silniku i rozchodzi się po układzie wydechowym, acha, i tylko na biegu jałowym. Myślałem, że to gumowe wieszaki wydechu, ale mechanik powiedział, że jest ok z nimi i stwierdził, ale też nie na 100%, że to łącznik elastyczny - podobno w passatach też często z tej przyczyny wymieniany.
Dodatkowo przy 1700 obrotów (w zakresie ok. +-50) w kabinie pojawia się rezonansowe brzemianie, jakby w ten rezonans wpadał sam silnik - więc może podobnie, jak u was, a tym, że u mnie w mniejszym zakresie, więc może to rzeczywiście ten łącznik. Ale nie ma znaczenia, czy silnik jest zimny czy ciepły, to rezonans zawsze występuje.
[A6 C5 1,9 TDI 2003 AWX] Dziwny rezonans pracy silnika
- stasiuszef
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Troszkę sie pogimnastykowałem włażąc pod auto , ale przyczyny nie zdiagnozowałem.Zarówno na włączonej jak i na wyłączonej klimie rezonans występuje.teraz znowu jakby mniej jest to odczuwalne.Podejrzewam również łączniki elastyczne,ale póki co nie jest to na tyle uciążliwe żeby trzeba było zmieniać!Trochę bardziej czuć jak silnik jest zimny.Im cieplejszy tym maleje to odczucie.Pozdro
usunieto