[A6 C6] Wymiana oleju i filtra
Mój też nie bierze wogóle oleju a mam 140tys km i właśnie wymieniłem pierwszy raz na Castrola gdyz jak już było wcześniej pisane trzyma mnie norma 507,00 wv/audi
W prawdzie w ksiażce jest ze wchodzi 8,2 l a mi weszło około 7,3 l - a przy wymianie był olej odsysany a potem dodatkowo odkęcana osłona silnika i spuszczany olej przez śróbkę
W prawdzie w ksiażce jest ze wchodzi 8,2 l a mi weszło około 7,3 l - a przy wymianie był olej odsysany a potem dodatkowo odkęcana osłona silnika i spuszczany olej przez śróbkę
Jedynym sposobem pozbycia się pokusy jest uleganie jej, wiec aby nie oszaleć, nieraz musimy udawać szaleńców
-
- Forum Audi A6 / A7
- eldo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Moje auto: A6 C4
- Rocznik: 1993
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.2 137KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Ja zalalem po zakupie swoje 2,5TDI Mobilem 10W40 (półsyntetyk) bo tak wywnioskowalem z karteczki ktora tam sobie wisiała przy silniku. Przejechałem ok. 8tys i ani deka nie ubyło... wiec następna wymiana na to samo itd. weszło cos ok. 5L
Widze ze koledzy leją full syntetyk . . . no ja zalalem tak jak użytkownik wcześniej. Auto ma przejechane deko ponad 210 tys. i o wałkach ani widu ani słychu przed zakupem. na dzien dzisiejszy tez nie widze powodów do wymiany...
Widze ze koledzy leją full syntetyk . . . no ja zalalem tak jak użytkownik wcześniej. Auto ma przejechane deko ponad 210 tys. i o wałkach ani widu ani słychu przed zakupem. na dzien dzisiejszy tez nie widze powodów do wymiany...
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2009, 16:56 przez eldo, łącznie zmieniany 1 raz.
Była: A6/C4 - A6/C5 2,5TDI 150ps Quattro 1999r https://a6klub.pl
Jest: VW Passat B6 Hightline 2,0TDI 192ps 410nm DSG MOCCA Dynaudio MFD2 DVD . . .
Jest: VW Passat B6 Hightline 2,0TDI 192ps 410nm DSG MOCCA Dynaudio MFD2 DVD . . .
- eldo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Moje auto: A6 C4
- Rocznik: 1993
- Silnik: 2.2 137KM
- Kontakt:
przeoczyłem to C6 sorki...jakos78 pisze:martinshadow, eldo, my tu piszemy tu o C6
Była: A6/C4 - A6/C5 2,5TDI 150ps Quattro 1999r https://a6klub.pl
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Zygi
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2010
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Kontakt:
doloze sie rowniez:)
Po zakupie auta ojciec namówił mnie na Castrol Magnatec półsyntetyk, oczywiście był to błąd. po przejechaniu około 3 tys km wymieniłem na Edge 5w-30 zalałem według książki 3.7l ( troche za duzo- 3.5-3.6l jest w sam raz) obecnie zrobiłem już 20 tys km od wymiany( w tym mialem dlugie trasy po 3 tys km ) i zauważyłem lekki spadek na miarce-dolałem jakieś 100-150 ml i teraz miarka pokazuje gorny poziom stanu, żadnych wycieków nie zauważyłem na silniku po przejściu z polsyn. na pelnysyn. Olej wymieniałem sam i wydaje mi się ze nie jest to jakiś duży problem tym bardziej ze żaden ze mnie mechanik! Fakt ze najwięcej problemu/czasu sprawia wymontowanie osłony silnika i bez jakiegoś podjazdu lub tunelu sie nie obejdzie. jeszcze 5tys km i nastepna wymiana, olej juz zakupiony ten sam Castrol Edge 5W-30 i filter Filtron. Klucz do filtra 32mm nasadka + przedłużka. Silnik dziala cicho i na równych obrotach. dziś o 14:00 mam przegląd roczny w ASO za free-- zobaczymy co z tego będzie.
Darmowy MOT-przeglad
all-darmowe-mot-uk-audi-dealer-vt11929.htm
Po zakupie auta ojciec namówił mnie na Castrol Magnatec półsyntetyk, oczywiście był to błąd. po przejechaniu około 3 tys km wymieniłem na Edge 5w-30 zalałem według książki 3.7l ( troche za duzo- 3.5-3.6l jest w sam raz) obecnie zrobiłem już 20 tys km od wymiany( w tym mialem dlugie trasy po 3 tys km ) i zauważyłem lekki spadek na miarce-dolałem jakieś 100-150 ml i teraz miarka pokazuje gorny poziom stanu, żadnych wycieków nie zauważyłem na silniku po przejściu z polsyn. na pelnysyn. Olej wymieniałem sam i wydaje mi się ze nie jest to jakiś duży problem tym bardziej ze żaden ze mnie mechanik! Fakt ze najwięcej problemu/czasu sprawia wymontowanie osłony silnika i bez jakiegoś podjazdu lub tunelu sie nie obejdzie. jeszcze 5tys km i nastepna wymiana, olej juz zakupiony ten sam Castrol Edge 5W-30 i filter Filtron. Klucz do filtra 32mm nasadka + przedłużka. Silnik dziala cicho i na równych obrotach. dziś o 14:00 mam przegląd roczny w ASO za free-- zobaczymy co z tego będzie.
Darmowy MOT-przeglad
all-darmowe-mot-uk-audi-dealer-vt11929.htm
- krzycho0110
- Forum Audi A6 / A7
eldo pisze:Ja zalalem po zakupie swoje 2,5TDI Mobilem 10W40 (półsyntetyk) bo tak wywnioskowalem z karteczki ktora tam sobie wisiała przy silniku. Przejechałem ok. 8tys i ani deka nie ubyło... wiec następna wymiana na to samo itd. weszło cos ok. 5L
Kolego pół roku na forum i nie wyciągasz żadnych wniosków :roll: jeszcze mi powiedz ze opał lejesz ściągałeś dekle i oglądałeś każdą krzywkę 8-) ,a jeżeli masz "funkiel nówka" te krzywki to jest tylko jedna opcja ,ktoś wymienił to przed tobą ,a odme wymieniałeś? czy tez jest funkiel nówka
czasami nie odbieraj tego jako forma napaści na Ciebie :-D
pozdr.
- Dany1107
- Forum Audi A6 / A7
Olej
Panowie.Mam pytanie odnosnie oleju.Mianowicie, kupilem niedawno Audi a6.Jak w opisie.Nic nie bylo odnosnie oleju w tym autku a musialem dolac,wiec kupilem Castrola Edge 5W-30 i ryzykujac dolalem.Nic sie nie stalo,tzn nie ma zadnego mleka ani tym podobnych zeczy.Wiec moje pytanie.Czy moge smialo zalac Tego Castrola Edge 5W-30 z norma 507 00 bez zamartwiania sie ze cos sie stanie?Pozdrawiam.
- Dany1107
- Forum Audi A6 / A7
Olej
Panowie dzieki za pomoc.Pelen szacuneczek.Jeszcze jedno pyt.Jak sie dowiedziec czy mam ten filtr DPF.?Pozdro.
[ Dodano: 2010-07-25, 15:39 ]
Panowie mam pyt.Moze glupie ale dla mnie wazne.Srube od filtra oleju mam odkrecac ta gorna czy dolna?Wybaczcie ze tak pytam ale masakra jest w tym Audi.Prosze o odp.Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-07-25, 15:39 ]
Panowie mam pyt.Moze glupie ale dla mnie wazne.Srube od filtra oleju mam odkrecac ta gorna czy dolna?Wybaczcie ze tak pytam ale masakra jest w tym Audi.Prosze o odp.Pozdrawiam
Kolego spróbuj zalać Castrol EDGE 5W30 będzie OK, ja leję - lałem MObil 1 5W30 ESP i rąbał olej dokładnie co 3000 km komputer krzyczał aby dolać czyli ponad 100 ml na 1000 km, a mam w rodzinie drugie autko tylko jeźdźi na Castrolu i nic nie bierze. Teraz mam wymianę u siebie za 1500 km to zmieniam i zobaczymy czy się poprawi. Jak czytam na forum to ludzie co jeżdżą na Castrolu nie mają takich problemów >
- Dany1107
- Forum Audi A6 / A7
olej
jakos78.Ponownie wielkie dzieki. .Dobrze ze mamy takie forum.A tak to troszke lipny dostep jest do tej gornej sruby mam nadzieje ze nasadka mi sie tam zmiesci.Bo nie mozna tego jakos przesunac zeby byl lepszy dostep?Pozdro.Sorki ze mecze.
Dany1107.