[A6 C6] Wymiana oleju i filtra
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Dany1107
- Forum Audi A6 / A7
olej
pama.Własnie nie mam DPF,a, cały czas lałem Edge 5w30 z normą 507,00 i ten Quantum też ma te normy, moje pytanie, czy powinienem taki olej nadal lac czy inny z inna normą, wyczytałem już chyba całe forum i dokładnej odp to nie znalazłem.
Dany1107.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Koledzy mam pytanko czy przy zaprogramowanym przy aucie trybie przeglądów LONG LIFE (czyli w moim rozumieniu według wskazań komputera ale i tak max przebieg to 30 tyś km) wymiana oleju w połowie tego okresy czyli np po 15 tyś km nie "namiesza" czegoś w samochodzie ? Domyślam się że wskazywany czas dokonania wymiany w trybie LL opiera się m.in. na jakimś czujniku lepkości oleju i stąd właśnie moje pytanie. Ostatni mój przegląd według wskazań kompa to przebieg przeszło 29 tyś km (ok 11 miesięcy) i wydaje mi się to troszkę długo dla oleju dlatego chciałbym pomiędzy serwisami LL wymienić go jeszcze raz.
MaTyS, patrząc na koszty serwisowania w ASO to wole już pozostać na trybie Long Life a w połowie pomiędzy nimi robić sobie wymianę oleju z wkładem filtra we własnym zakresie.Prawda w sumie jest taka że równie dobrze a nawet lepiej byłoby zrobić normalnie co 15 tyś poza ASO ale przy ewentualnej odsprzedaży każdy patrzy na pieczątki ASO w przeglądach i na historie serwisową auta.Więc takie rozwiązanie wydaje mi się w miarę rozsądne i dla auta i dla jego historii.A tak w ogóle to myślę sobie że gdyby ASO troszeczkę z tymi cenami części i usług "zmądrzało" to może i klientów by im przybyło. A tak kasując po rabacie niemal 2 tyś zł za przegląd na 60 tyś km odstraszają ludzi od siebie.