Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6C5 02'] pytanko odnośnie odświerzenia kierownicy

Wnętrze
ODPOWIEDZ
davidos82
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6C5 02'] pytanko odnośnie odświerzenia kierownicy

Post autor: davidos82 » 08 wrz 2009, 23:41

Witam klubowiczów :-)

Mam do Was pytanko czy są jakieś środki kosmetyczne, którymi można troszkę "zamaskować" delikatne wytarcia na kierownicy. Dodam, że kiera nie jest mocno wytarta ale w słońcu widać wytarcia zwłaszcza w górnej części i strasznie mnie to drażni. Ewentualnie napiszcie gdzie w woj. dolnośląskim można obszyć kierownice i ile może to kosztować.

Proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam <ok>

mily

Post autor: mily » 09 wrz 2009, 10:57

Obszycie kosztuje na Słomczynie 100zł. Sam korzystałem z tego zabiegu i muszę powiedzieć, że tak się przyzwyczaiłem to prawdziwej skórki, że w następnym aucie też wymienię, nawet jak będzie dobra. Jak pojeździsz z taką kierownicą to sam stwierdzisz, że to co audi daje na kierownicę to nie jest skóra, tylko jakiś modyfikowany plastik.

Awatar użytkownika
remczar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: remczar » 09 wrz 2009, 12:56

mily, a wczesniej miales zwykla kiere bez skory? zapodaj jakies foty, zeby zobaczyc jak taka kiera po obszyciu sie prezentuje. pozdro <ok>

davidos82
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: davidos82 » 09 wrz 2009, 14:15

Dzięki Panowie za podpowiedzi.... censored oczywiście mam skórzaną kierownice i spróbuje tego motywu z pastą, ale jakoś mam obawy, że może to potem trochę brudzić dłonie, no ale zobaczymy :-)

GMARINERO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: GMARINERO » 09 wrz 2009, 15:12

Co do pasty robilem i polecam, rak nie brudzi tylko nie kupuj najtanszej ale jakies kiwi powinno byc OK. Oczywiscie po jakim czasie kolor schodzi co mogloby nasuwac przypuszczenia ze brudzi rece lecz nie bo schodzi powolutku. Zreszta jak ze wszytskim lakier ze skory na kierownicy tez schodzi a rak nie brudzi :) Takze co jakis czas mozesz sobie przepastowac zeby odswiezyc a i zabezpieczyc tez skore. Sa tez preparaty do pielegnacji skory a jak masz mocno zniszczona skore niektorzy polecaja cos takiego jak "renoskór" czyli lakier do skory. Mozesz to dostac na allegro w roznych kolorach.

mily

Post autor: mily » 10 wrz 2009, 01:28

remczar pisze:mily, a wczesniej miales zwykla kiere bez skory? zapodaj jakies foty, zeby zobaczyc jak taka kiera po obszyciu sie prezentuje. pozdro <ok>
No wcześniej miałem normalną standardową (nie wiem jaką dają w audi, ale stwierdzam że do skóry dużo brakuje, to jest jakaś imitacja w ori), a teraz ma takie coś (nie mam fotek ale w wolnym czasie porobie i umieszcze jeżeli można bo mam A4, a nie A6)
http://moto.allegro.pl/item732917532_pr ... firma.html

Niczym się nie różni (wygląda tak samo), ale jest dużo przyjemniejsza w dotyku. Oni zrywają starą "skórę" i naszywają nową prawdziwą. Mam numery telefonów do ludzi ze słomczyna jak by ktoś potrzebował. Dobierają też kolor żeby się nie odróżniał i wyglądał jak ori.

[ Dodano: 2009-09-10, 01:32 ]
Aha no i można to zrobić w jeden dzień, jeżeli mają na stanie (bo oni mają prawie do wszystkich marek już naszyte, zabierają starą kierowniće i zakładają nową w cenie tych 100zł). U mnie przełożenie kierownicy trfało ok 5 minut (nawet nie wiedziałem że to takie proste), ale fakt jest faktem że facet wiedział co robi, bałem się że mi źle podłączy poduszkę, albo będzie krzywo ale pełen profesjonalizm, dokładnie wiedział którą śróbkę odkręcić a którą ma zostawić.

Voytec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojtek
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDUD 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Voytec » 10 wrz 2009, 21:33

davidos82, jest firma w Kamiennej Górze ,możesz wysłać albo pojechać i na miejscu ci zrobią ale trzeba czekać około 3h i trzeba się umówić.
Robią naprawde super jak ori i ze skóry takiej jak trzeba :mrgreen:
Jutro wrzucę foto to sami ocenicie ;-)

petynas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: [A6C5 02'] pytanko odnośnie odświerzenia kierownicy

Post autor: petynas » 24 wrz 2009, 22:34

davidos82 pisze:Witam klubowiczów :-)

Mam do Was pytanko czy są jakieś środki kosmetyczne, którymi można troszkę "zamaskować" delikatne wytarcia na kierownicy. Dodam, że kiera nie jest mocno wytarta ale w słońcu widać wytarcia zwłaszcza w górnej części i strasznie mnie to drażni. Ewentualnie napiszcie gdzie w woj. dolnośląskim można obszyć kierownice i ile może to kosztować.

Proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam <ok>
moze Cie to zaskoczy i innych ale dobry lakiernik jest w stanie tak dobrac utwardzacz i pomalowac kierownice skorzana ze bedzie wygladac jak nowka. wiem o tym poniewaz mialem do czynienia z tym tematem. na dzien dzisiejszy mocno wytarte skory na fotelach tez da rade pomalowac i wygladaja jak nowki. oczywiscie sztuka jest dobrania utwardzacza itd. zeby farba nie pekala. nie jest to duzy koszt a naprawde warto. pozdrawiam

Voytec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojtek
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDUD 245KM
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Voytec » 24 wrz 2009, 22:50

petynas, jestem lakiernikiem od 20 lat ale takiego czegoś jeszcze nie słyszałem. :shock:
Wiem że skóry się renowuje farbuje czy też czyści ale żeby to lakiernik robił trudno mi uwierzyć :shock:

BartG60
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: BartG60 » 24 wrz 2009, 23:24

dawidos zobacz do tego tematu:
a6-c5pokrowiec-skora-vt13311.htm
tam opisalem srodek do renowacji skory ktory mozna nakladac pistoletem lub gabka.
Idealny do odswiezenia skorzanej tapicerki ale nie kierownicy <piwo>
Efekt na kiermance bardzo fajny, ale na krotka mete okolo 2 miesiecy
(np. auto na sprzedaz)
"dla siebie" kierownice najlepiej obszyc od nowa.

PZDR///
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2009, 23:25 przez BartG60, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stasiuszef
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: stasiuszef » 24 wrz 2009, 23:25

Jedyny słuszny wybór to tylko skóra cielęca, tzw. cielak (nowe modele Audi). Skóra, szycie, wykonanie- po prostu ori.Taką samą kierę posiada mastercrattor, można podziwiać czasem na spocie(ÂŚląsk). Pozdro
usunieto !!

petynas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: petynas » 27 wrz 2009, 22:55

Voytec pisze:petynas, jestem lakiernikiem od 20 lat ale takiego czegoś jeszcze nie słyszałem. :shock:
Wiem że skóry się renowuje farbuje czy też czyści ale żeby to lakiernik robił trudno mi uwierzyć :shock:
a widzisz,u nas w Gubinie maluje sie skory:) kolesiowi tak pomalowali ze ja sam na nich siedzialem i nigdy bym nie powiedzial ze te skory sa malowane. efekt jest naprawde niesamowity.

Awatar użytkownika
gsx1100g
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gsx1100g » 02 paź 2009, 11:53

petynas pisze: a widzisz,u nas w Gubinie maluje sie skory:) kolesiowi tak pomalowali ze ja sam na nich siedzialem i nigdy bym nie powiedzial ze te skory sa malowane. efekt jest naprawde niesamowity.
Dzień dobry.

No to mnie zaskoczyłeś. Chciałbym obejrzec ten majstersztyk. Czy masz może zdjecie pomalowanej skóry z Gubina ?

Byłbym wdzięczny. Mój znajomy chce zrobić cos takiego. Wiem,że takie zdjęcie byłoby jemu czytelnym drogowskazem gdzie ma się udać.

Dziękuję.

Czekam na ewentualne fotki.

petynas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: petynas » 22 paź 2009, 22:28

gsx1100g pisze:
petynas pisze: a widzisz,u nas w Gubinie maluje sie skory:) kolesiowi tak pomalowali ze ja sam na nich siedzialem i nigdy bym nie powiedzial ze te skory sa malowane. efekt jest naprawde niesamowity.
Dzień dobry.

No to mnie zaskoczyłeś. Chciałbym obejrzec ten majstersztyk. Czy masz może zdjecie pomalowanej skóry z Gubina ?

Byłbym wdzięczny. Mój znajomy chce zrobić cos takiego. Wiem,że takie zdjęcie byłoby jemu czytelnym drogowskazem gdzie ma się udać.

Dziękuję.

Czekam na ewentualne fotki.
spoko postaram sie zalatwic foty pomalowanych skór

BartG60
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: BartG60 » 23 paź 2009, 23:33

przeciez skory sie maluje,
a widzial ktos z was kolorowe swinie itp ??? <ok>
petynas prawde pisze ;-)

Do malowania tak jak pisalem wczesniej stosuje sie renoskor,
mozna go nakladac pistoletem, efekt jest naprawde super !!!
Do wypelniania pekniec uzywa sie skory w plynie.

foto zapozyczone z forum corradoclub, tam kolega malowal calosc w borze i wyszlo to super. Zmiana koloru to tez nie problem <piwo>

Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja