[ALL] Doważanie kół na samochodzie
[ALL] Doważanie kół na samochodzie
Panowie słyszałem o takiej usłudze i jestem ciekaw Waszych opini, czy ktoś już tego próbował ?
Ostatnio zmieniony 30 sie 2009, 19:51 przez Arturos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
Re: [ALL] Doważanie kół na samochodzie
tak istnieje taka usługaArturos pisze:Panowie słyszałem o takiej usłudze i jestem ciekaw Waszych opini, czy ktoś już tego próbował ?
polega ona na dowarzaniu kol na pojeździe,pod warunkiem ze ma się dobre zawieszenie bez luzów,jest to wtedy skuteczne,usługa ta kosztuje jakieś 5 zl.od kola
wykonuje się ja po założeniu ogumienia i przejechaniu jakiegoś tysiąca żeby opona ułożyła się na feldze,różnica miedzy wyważarką stacjonarna a dojeżdżaną jest taka ze w tej drugiej kolo jest zamocowane na piaście ze śrubami a nie na stożku z centralna nakrętką i jedno nazywamy statycznym a drugie dynamicznym ,bo po wyważeniu na stacjonarnej i założeniu ciężarków jak byśmy operacje powtórzyli to zawsze pokaże jakąś niedowagę , w dynamicznym już tego błędu nie ma tak ze polecam jest zauważalna różnica w dużych prędkościach

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Santos
- Rocznik: 2000
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Podziele sie z wami opinia gdyz tylko tak wyważam kola u siebie.
Uwazam ze jest to swietna sprawa gdyz jest wywazona nie tylko felga ale i piasta i tarcza hamulcowa czyli wszystko co wibruje.polecam przed tym zrobic optymalizacje opony wzgledem felgi a potem na wywazanie na samochodzie, a no i faktem jest jak ktos pisal powyzej ze jak sie kolo zdejmie to caly zabieg szlak trafia no i wazna sprawa aby sroby z taka sama sila dokrecac najlepiej kluczem dynamometrycznym.
Ps jak pierwszy raz pojechalem to zdjal mi kolo i na zwyklej maszynie wywazyl na 0 a na samochodzie bylo 40 gram wiec mysle ze warto.
Uwazam ze jest to swietna sprawa gdyz jest wywazona nie tylko felga ale i piasta i tarcza hamulcowa czyli wszystko co wibruje.polecam przed tym zrobic optymalizacje opony wzgledem felgi a potem na wywazanie na samochodzie, a no i faktem jest jak ktos pisal powyzej ze jak sie kolo zdejmie to caly zabieg szlak trafia no i wazna sprawa aby sroby z taka sama sila dokrecac najlepiej kluczem dynamometrycznym.
Ps jak pierwszy raz pojechalem to zdjal mi kolo i na zwyklej maszynie wywazyl na 0 a na samochodzie bylo 40 gram wiec mysle ze warto.
Nigdy nie jeżdze szybciej niż widzę...
Doważam tak koła od kilku lat. Może to wina warsztatu, ale "klasyczne" wyważanie nigdy nie dawało idealnego rezultatu. Kolejna zaleta wyważania "na samochodzie" polega na tym, że siedzisz wewnątrz, czujesz wszystkie drgania i to Ty decydujesz kiedy jest OK. W Rzeszowie (HPA) liczą sobie 20zł od koła, nawet jeśli to oni spieprzyli uprzednio wyważanie na maszynie :mrgreen:
Dobra rzecz, ale chyba poszukam warsztatu, który potrafi dobrze wyważyć na maszynie.
Dobra rzecz, ale chyba poszukam warsztatu, który potrafi dobrze wyważyć na maszynie.
Było:
2008 - 2019 C5 Quattro AKE 2002
Jest:
2019 - C7 Quattro CNHA 2016
2008 - 2019 C5 Quattro AKE 2002
Jest:
2019 - C7 Quattro CNHA 2016
-
- Forum Audi A6 / A7