[A6 C6] jak zmienić wskazanie komputera?
-
- Forum Audi A6 / A7
A ja nie będę otwierał nowego tematu tylko tutaj zapytam. Jak kasować średnie spalanie i dystans itp w Audi A6 C5 2,5 TDI? Nie mam fioletowego pojęcia no i jeszcze jedno, jak podczas jazdy dłużej przytrzymam naciśnięty grzybek to ustawiania godziny wyskakuje mie taka przekreślona jedynka w kółeczku (pomarańczowo). O co chodzi? Co to jest?
- wojciech_A6_C6
- Forum Audi A6 / A7
- Cancer
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wiesław
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
To chodzi chyba o to, że nie każde Audi A6 C6 ma takie możliwości. Po prostu w tym modelu nie ma komputera odpowiedzialnego za obliczanie średniego spalania, chwilowego spalania itd. Jest tylko jeden parametr : ilość km do przejechania na ilości paliwa znajdującego się w baku. Ten parametr jest podawany przez główny komputer i wyświetlany na panelu MMI.wojciech_A6_C6 pisze:UP Do tematu! Wydaje mi się że mam taki sam problem
!
- wojciech_A6_C6
- Forum Audi A6 / A7
- Zygi
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2009
- Nadwozie: Avant
- Kontakt:
u mnie bynajmniej jest ta opcja w przelaczniku wycieraczek ale zauwazylem ostatnio iz na rezerwie komputer pokazal mi ze moge jeszcze zrobic 10 mil na paliwie zrobilem ponad 20 mil a komputer pokazal 0 mil i nadal jechal, w sumie juz nie pamietam ile zrobilem mil ale w koncu zalalem go na maxa i weszlo mi 67, ..L
Na manetce od wycieraczek (od spodu) masz przycisk reset. Krótkie naciśnięcie powoduje wyłączenie wyświetlacza, dłuższe reset danej funkcji - czyli jak ustawisz wyświetlanie średniego spalania i przytrzymasz reset, to wyzeruje Ci średnie spalanie itd.Streetrufio pisze:A ja nie będę otwierał nowego tematu tylko tutaj zapytam. Jak kasować średnie spalanie i dystans itp w Audi A6 C5 2,5 TDI? Nie mam fioletowego pojęcia no i jeszcze jedno, jak podczas jazdy dłużej przytrzymam naciśnięty grzybek to ustawiania godziny wyskakuje mie taka przekreślona jedynka w kółeczku (pomarańczowo). O co chodzi? Co to jest?
Co do przekreślonej jedynki/dwójki - masz dwa ograniczniki prędkości. Jeden ustawia się na postoju (ustalasz prędkość maksymalną przy jakiej FIS ma Cię poinformować, że ją przekroczyłeś i świeci się dopóki nie zwolnisz poniżej ustalonej prędkości), drugi podczas jazdy - można by rzec - miejski. Wciskasz "grzybek" jadąc np 80 km/h i przy przekroczeniu tej prędkości komputer informuję Cię o tym fakcie do momentu aż zwolinisz lub zwiększysz prędkość o ileś tam kilometrów - nie wiem dokładnie o ile.
Więcej TUTAJ .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam,
podłącze sie pod temat bo tez mnie juz szlak trafia ze w astrze z 93r moge miec koma a tu co? d..a?
a jesli rzeczywiscie tego nie wyswietla to czy nie da sie tego przeprogramowac i zmienic manetke od wycieraczek (bo logicznie rzecz biorac to ten komputer ktory liczy spalanie srednie i chwilowe tam jest bo niby jak by policzyl dystans do przejechania??)
w moim odczuciu ta opcja jest najzwyczajniej w swiecie i po hams.u zablokowana
tylko czy ktos ma pojecie jak sie do tego dokopac
:-?
podłącze sie pod temat bo tez mnie juz szlak trafia ze w astrze z 93r moge miec koma a tu co? d..a?
a jesli rzeczywiscie tego nie wyswietla to czy nie da sie tego przeprogramowac i zmienic manetke od wycieraczek (bo logicznie rzecz biorac to ten komputer ktory liczy spalanie srednie i chwilowe tam jest bo niby jak by policzyl dystans do przejechania??)
w moim odczuciu ta opcja jest najzwyczajniej w swiecie i po hams.u zablokowana

tylko czy ktos ma pojecie jak sie do tego dokopac

To chyba nie jest prawda, skoro dystans do przejechania sie zwieksza kiedy samochod jedzie wolniej (oszczedniej). Czyli co? Paliwa przybywa w baku?KMS pisze:Po ilości paliwa w zbiorniku.madnes7 pisze:bo logicznie rzecz biorac to ten komputer ktory liczy spalanie srednie i chwilowe tam jest bo niby jak by policzyl dystans do przejechania??)
moze ktos dolewa ukradkiem :-? a tak na powaznie to jesli ta liczba byla wyliczana na podstawie ilosci paliwa w zbiorniku to chyba w pamieci dokladniej bym obliczyl patrzac na wskaznik...
prawda jest taka ze wartosc zmienia sie w zaleznosci od stylu jazdy, a kolejna sprawa to to ze firme wiecej kosztowalo by robienie 2 roznych komputerow niz jednego i zablokowanie pewnych funkcji wiec wg logiki nadal jest szansa a jak nie to pozostaje sie tylko cieszyc ze centralny zamek mam :evil:
prawda jest taka ze wartosc zmienia sie w zaleznosci od stylu jazdy, a kolejna sprawa to to ze firme wiecej kosztowalo by robienie 2 roznych komputerow niz jednego i zablokowanie pewnych funkcji wiec wg logiki nadal jest szansa a jak nie to pozostaje sie tylko cieszyc ze centralny zamek mam :evil:
- Cancer
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wiesław
- Rocznik: 2004
- Nadwozie: Limuzyna
Nie bądźcie takimi pesymistami. Jasne że ilość kilometrów do przejechania może się zwiększać. ÂŚrednia do przejechania jest brana z ostatnich 10 km przejechanej trasy i na podstawie ilości paliwa w baku. Jechałeś przed chwilą ostro, to pokaże mało, jechałeś spokojnie - więcej będziesz miał do przejechania. Dla mnie to jest funkcja bardziej przydatna niż chwilowe lub średnie spalanie. Ale to moja opinia.madnes7 pisze:moze ktos dolewa ukradkiem :-? a tak na powaznie to jesli ta liczba byla wyliczana na podstawie ilosci paliwa w zbiorniku to chyba w pamieci dokladniej bym obliczyl patrzac na wskaznik...
Pozdrawiam
Wiec moze ja cos dodam od siebie. W audi od 2005 do 2007 tego typu przypadki sie zdarzaly glownie w samochodach kupowanych dla firm lub taksowek. od 2007 roku przestala byc to opcja i kazde (o ile sie nie myle) A6 C6 ma pelny komputer w standardzie...opcja jest jedynie rodzaj wyswietlacza i ilosc dodatkowych opcji (BAsic PLUS etc.). Zanim kupilem swoja srebrna zdzire, spotkalem sie z takim audi, w ktorym nie bylo przycisku do zmian opcji komputera na wyswietlaczu! tez bylem zdziwiony bo wlasciciel tamtego autka prosil mnie abym mu pokazal jak sprawdzac srednie spalania i inne duperele...i z pewna nutka niepewnosci stwierdzilem wtedy, ze takich opcji jego "luksusowe" audi nie posiada (smieszne nie?:D). Poczytalem troche, poogladalem i dotarlem do tych informacji, ktore przedstawilem wam powyzej. Generalnie Audi lekko sie skurwilo kazac placic klientowi przy zakupie nowego audi za takie rzeczy jak wlasnie wymieniany sterownik do wyswietlacza/komputera, elektrycznie sterowane siedzenia (sam mam te cholerne pokretla z boku i czuje sie z tym jak w Daewoo TICO) czy rozkladane z tylu siedzenia. Ja osobiscie mam wersje z tylnia kanapa nie rozkladana co jest dla mnie jakims pieprzonym absurdem. Przy zakupie autka, jakims dziwnym trafem nie zwrocilem na to uwagi....bo zwyczajnie w zyciu bym nie pomyslal, ze takie cuda sa mozliwe :D Generalnie rzeczy, za ktore audi kaze badz wczesniej kazalo sobie placic sa na standardzie w autkach z lat 90ych. Wiec temat ten powinien posluzyc za jeden z wielu, ktory kazdy napaleniec na nowe C6 powinien przeczytac!. Zanim kupisz autko, porzadnie sprawdz czego w nim brakuje....bo czasami brak podstawowych rzeczy moze sugerowac, ze auto pomimo "realnego" przebiegu moglo zapieprzac na taxi albo jako jedno z wielu w tej samej firmie 
Pozdro!

Pozdro!
Ty wyprzedzasz, ja sie delektuje...
![Obrazek]()
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Kontakt:
Panowie ja ten temat już rozwiązałem wszystko gra i bucy podałem cały opis moda link poniżej
a6-c6-samodzielne-uruchomienie-pelnego- ... ht=#151917
a6-c6-samodzielne-uruchomienie-pelnego- ... ht=#151917