[a6 c5 1.9 130] multitronic czy tiptronic?
[a6 c5 1.9 130] multitronic czy tiptronic?
moze ktos podac jak rozpoznac czy taka lub taka skrzynia?
jakie ma oznaczenia multi a jaki tip ?
audi a6 silnik 1.9 rok 2001-2004
jakie ma oznaczenia multi a jaki tip ?
audi a6 silnik 1.9 rok 2001-2004
Przemcio pisze:robii2, multitronik FWD tipronik z Quattro
a na allegro jak patrze to modele z Q , maja automaty bez 4,3,2 tylko P R N D
[ Dodano: 2009-08-18, 23:41 ]
pawelk600 pisze:robii2, Sa dwa najbardziej charakterystyczne sposoby na rozpoznanie czy to Tip czy Multi:
1.W Multi nie ma połozeń dźwigni zmiany biegów 4,3,2 a w Tipie są
2.W Multi nie ma wyraźnej/odczuwalnej zmiany przełożeń gdyż jest to bezstopniowa skrzynia biegów.
a roznica nie polega na tym , ze multi ma 6 przełozen a tip 5 ?

-
- Forum Audi A6 / A7
Zgadzam się.Przemcio pisze:A moze inaczej na 100% niema multi w Quattro (C5 )
Ale do przednionapędowych też montowali Tipa. Multi to super skrzynka, miałem okazję przejechać sie autem z tą skrzynią. Ale wszyscy "opowiadają" ( być może to legenda) o jej wczesnym zużyciu około 250 - 300 tys. przebiegu i regeneracja. Więc szukałem typowo Tiptronika.
Pozdrawiam
Darnok
Darnok
darnok pisze:Zgadzam się.
Ale do przednionapędowych też montowali Tipa. Multi to super skrzynka, miałem okazję przejechać sie autem z tą skrzynią. Ale wszyscy "opowiadają" ( być może to legenda) o jej wczesnym zużyciu około 250 - 300 tys. przebiegu i regeneracja. Więc szukałem typowo Tiptronika.
cos w tym jest , bo dwie sztuki takie sprowadzilem , jedna i druga skrzynie przy 250-280 miały robione
przy jednej jest p r n d , a przy drugiej p r n d s czyli jak s to jest tip? to S to sportowy tryb?
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Są tylko 2 rodzaje multi, 6 biegowe w C5 z PRND i najprawdopodobniej z 7 biegami w C6 z PRNDS (te multi w C6 przeszły przebudowę i mają wersję sport i są one już siedmio lamelkowe dlatego domyślam się że 7 biegów bo w C5 są sześcio lamelkowe i mają 6 biegów). Jeśli C5 ma PRNDS to na pewno jest to TIP. No i w QUATTRO nie montowali multi.pawelk600 pisze:W związku z tym odwołuje to że prz braku położeń 4,3,2 udrazu musi być Multi ale niestety nie mogę się zgodzić z tym że Tiptronic był łączony tylko z Quattro.Przemcio pisze:pawelk600, tiptronik w polifotowej ma tylko P R N D i S i wyglada po lewarku jak multitronik Tipronik w C5 wychodził tylko z Quattro z tego co ja sie orientuje moge naturalnie sie mylic ale we wszystkich 2.5TDi jakie ogladałem przedlifowe oski miały multi a Quattrówki miały tiptroniki. A moze inaczej na 100% niema multi w Quattro :!: :!: :!: (C5 )
A Multi owszem tylko FWD.
Co do przełożeń w Multi to słyszałem gdzieś (chyba na forum) że były wersje skrzyń z 12-ma pzełożeniami.
- paw1972
- Forum Audi A6 / A7
Nie chciałbym pojawiać się w każdym temacie związanym z multi na forach Audi w PLfassi1 pisze:Są tylko 2 rodzaje multi, 6 biegowe w C5 z PRND i najprawdopodobniej z 7 biegami w C6 z PRNDS (te multi w C6 przeszły przebudowę i mają wersję sport i są one już siedmio lamelkowe dlatego domyślam się że 7 biegów bo w C5 są sześcio lamelkowe i mają 6 biegów). Jeśli C5 ma PRNDS to na pewno jest to TIP. No i w QUATTRO nie montowali multi.pawelk600 pisze:W związku z tym odwołuje to że prz braku położeń 4,3,2 udrazu musi być Multi ale niestety nie mogę się zgodzić z tym że Tiptronic był łączony tylko z Quattro.Przemcio pisze:pawelk600, tiptronik w polifotowej ma tylko P R N D i S i wyglada po lewarku jak multitronik Tipronik w C5 wychodził tylko z Quattro z tego co ja sie orientuje moge naturalnie sie mylic ale we wszystkich 2.5TDi jakie ogladałem przedlifowe oski miały multi a Quattrówki miały tiptroniki. A moze inaczej na 100% niema multi w Quattro :!: :!: :!: (C5 )
A Multi owszem tylko FWD.
Co do przełożeń w Multi to słyszałem gdzieś (chyba na forum) że były wersje skrzyń z 12-ma pzełożeniami.

pozdr.
2.5 TDI AYM 2002