Mam Audi A6 C4 AVANT 2,5 TDI 140 KM. Auto posiadam od niedawna więc nie wszystko jeszcze zdążyłem sprawdzić i naprawić
W moim aucie mam oryginalne radio Audi gamma.
Kiedy kupiłem auto radio zaczynało mi szumieć na niektórych stacjach np. RMF FM.
Więc postanowiłem naprawić problem. sprawdziłem wszystkie kable przy radiu - kable są ok.
Spróbowałem odkręcić antenę a tu ZONK!!!
Okazało się że antena nie odkręci się tylko wyszła z całym plastikiem (obudową) i z ułamanym ferrytem.
Domyślam się że poprzedni właściciel też próbował odkręcić antenę i ją urwał a później zamontował na plastikowym zatrzasku.
No chyba, że jakiś czereśniak mu to zrobił.
Szukałem takiej anteny po sklepach i na allegro, ale nigdzie nie znalazłem. Wszędzie tylko jakieś chinskie podróbki. Dzwoniłem też po Szrotach, ale też nie mają - no takie furki jeszcze nie leżą na złomie.
Problem w tym, że moją antena jest dwu systemowa: AM/FM i GSM 900 MHz.
Na allegro widziałem tylko maszty - ale sam maszt mnie nie ratuje.
Gwint starego masztu był zaśniedziały i zapieczony tak że nie dało się odkręcić, więc ktoś wyrwał go z całą podstawką.
Moja antena ma też osobny wzmacniacz sygnału. Jest on przykręcony w podsufitce w bagażniku (nad lampką).
Jest to oryginalny wzmacniacz audi model 4A9 035 501 D.
Z tego co rozmawiałem z mechanikiem to wzmacniacz może też być padnięty.
Bo nawet jak nie ma masztu anteny to radio i tak powinno odbierać stacje - a nic nie gra.
Jedyne co odbiera to sygnał z transmitera MP3 / FM.
Może ktoś wie gdzie można dostać oryginalną antenę i wzmacniacz do C4

Proszę o opinie jak rozwiązać ten problem.
Pozdrawiam,
kris