Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C4] - Problem z anteną dachową i wzmacniaczem

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radioodtwarzacze, wzmacniacze, zwrotnice głośnikowe, kondensatory itd.
Zablokowany
kris8888
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C4] - Problem z anteną dachową i wzmacniaczem

Post autor: kris8888 » 15 sie 2009, 15:51

Witam!!!

Mam Audi A6 C4 AVANT 2,5 TDI 140 KM. Auto posiadam od niedawna więc nie wszystko jeszcze zdążyłem sprawdzić i naprawić

W moim aucie mam oryginalne radio Audi gamma.

Kiedy kupiłem auto radio zaczynało mi szumieć na niektórych stacjach np. RMF FM.

Więc postanowiłem naprawić problem. sprawdziłem wszystkie kable przy radiu - kable są ok.

Spróbowałem odkręcić antenę a tu ZONK!!!

Okazało się że antena nie odkręci się tylko wyszła z całym plastikiem (obudową) i z ułamanym ferrytem.

Domyślam się że poprzedni właściciel też próbował odkręcić antenę i ją urwał a później zamontował na plastikowym zatrzasku.

No chyba, że jakiś czereśniak mu to zrobił.

Szukałem takiej anteny po sklepach i na allegro, ale nigdzie nie znalazłem. Wszędzie tylko jakieś chinskie podróbki. Dzwoniłem też po Szrotach, ale też nie mają - no takie furki jeszcze nie leżą na złomie.

Problem w tym, że moją antena jest dwu systemowa: AM/FM i GSM 900 MHz.

Na allegro widziałem tylko maszty - ale sam maszt mnie nie ratuje.

Gwint starego masztu był zaśniedziały i zapieczony tak że nie dało się odkręcić, więc ktoś wyrwał go z całą podstawką.

Moja antena ma też osobny wzmacniacz sygnału. Jest on przykręcony w podsufitce w bagażniku (nad lampką).

Jest to oryginalny wzmacniacz audi model 4A9 035 501 D.

Z tego co rozmawiałem z mechanikiem to wzmacniacz może też być padnięty.
Bo nawet jak nie ma masztu anteny to radio i tak powinno odbierać stacje - a nic nie gra.

Jedyne co odbiera to sygnał z transmitera MP3 / FM.

Może ktoś wie gdzie można dostać oryginalną antenę i wzmacniacz do C4 ????

Proszę o opinie jak rozwiązać ten problem.

Pozdrawiam,

kris

Awatar użytkownika
goral81
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goral81 » 16 sie 2009, 11:59

hej kolego mam podobny problem, moje radio jeszcze gra, ale wystarczy ze sygnal jest troche slabszy i dupa odrazu, szuka innych stacji.
stara ante mam, cala przedzewiala i sie rozwalila, podejrzewam ze zaczela przeciekac i ktos to wymienil. dura sprawa mam tam (podejrzewam wzmac. oryg. bo ma znaczek audi) ten ktory mam luzem nie ma zadnego znaku audi, pozatym, pytanko do Ciebie kolego, ile kabli masz w tym wzmaku? zasilanie i ant?, bo ja mam taki zamontowany, a ten luzem ktory mam, ma 3 wyjscia i zasilanie.
1.8T+ :)

kris8888
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kris8888 » 16 sie 2009, 16:47

Z tego, co widziałem do mojego wzmacniacza jest podpięte 3 kable.

Nie sprawdzałem dokładnie, który do czego służy - bo nie da rady ich odpiąć (musiałbym cały wzmacniacz odkręcić).

Po jednej stronie wzmacniacza jest jeden kabel i po drugiej są dwa.

1. Ten kabel podłączony od strony pasażera to kabel wejściowy (sygnałowy) od anteny do wzmacniacza.

2. Ten kabel podłączony od strony kierowcy to kabel wyjściowy (sygnałowy) od wzmacniacza do radia.

3. Ten drugi kabel podłączony od strony kierowcy (płaska wsuwka) to kabel zasilający wzmacniacz (+12V).

Tak to wygląda u mnie. Pytałem mechanika i potwierdził moje przypuszczenia co do kabli.

Mechanik powiedział, że może mi założyć inną antenę razem z wbudowanym wzmacniaczem i z 2 krótkimi kabelkami (zasilanie + sygnał), wtedy musiałbym stary wzmacniacz odkręcić, bo będzie nie potrzebny i będzie przeszkadzał przy instalacji nowej anteny.

Ja wolałbym oryginalną antenę i wzmacniacz (może być nawet używana - byle by była sprawna).

Z podróbkami to różnie bywa czasami łapią dobrze sygnał a czasami nie.

Najlepiej mieć oryginalne radio, głośniki i antenę, wtedy wszystko działa ok.

Mam do ciebie pytanie kolego.

Wiesz może gdzie można dostać oryginalny wzmacniacz i antenę????

Awatar użytkownika
goral81
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goral81 » 16 sie 2009, 19:09

mysle ze najpredzej na szrocie cos znajdziemy wiesz;) na allegro chyba kiepsko cos trafic, moze na szrocie z jakiegos angola cos sie trafi.

[ Dodano: 2009-08-16, 20:04 ]
jeszcze mnie cos natchnelo, w mojej a6 ktos mial zamontowany tel, taki wielki walizke, stare tel. kom.
pewnie dlatego mam ten wzmacniacz z dodatkowym wejsciem ;)
ale to tak juz na marginesie
1.8T+ :)

Awatar użytkownika
golob
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: golob » 16 sie 2009, 21:06

Nie wiem czy jest sens robić wielkich poszukiwań za oryginalną antenką, tak jak piszesz one sie juz ze starości rozlatuja, wiec nawet na szrocie bedą po rozpadane. Prawie w kazdym motoryzacyjnym czy car-audio sklepie jest masa anten ze wzmacniaczem jak i bez, które kształtem są identyczne z fabrycznymi. Antena do GSM900 Ci i tak nie potrzebna bo to zabytek muzealny.

PS. Ja mam cos takiego http://www.allegro.pl/item713266535_ant ... _audi.html

kris8888
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kris8888 » 17 sie 2009, 08:04

Dzięki kolego za radę. Chyba tak zrobię.

Kupię antenę taką jak na aukcji i wywalę wzmacniacz i będzie po problemie.

Bo więcej jest zachodu z szukaniem oryginalnej anteny niż to wszystko warte.

Domyślam się kolego że to Twoja aukcja, więc mam jedno pytanie.

Czy masz taką antenę jak na aukcji tylko z płaską wsuwką zasilanie (czerwony kabel) ???

Bo u mnie jest płaska wsuwka a na zdjęciu jest okrągła, więc trzeba będzie przerobić.

Ale jeśli nie masz, to nic nie szkodzi - ja sobie obetnę kabel i założę inną końcówkę.

Tak tylko pytam na marginesie.

Awatar użytkownika
golob
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: golob » 17 sie 2009, 09:13

Aukcje tylko przykładowo wrzuciłem pierwszą jaką znalazłem - mam taką samą antenke ale kupowałem w sklepie.

Końcówkę od zasilania to sobie nawet kombinerkami dogniesz na płasko. Antenowy wtyk przy tej akurat nie pasuje i ja go uciąłem. Poszperaj na aukcjach a może znajdziesz taką z końcówką pasującą do tej oryginalnej (chyba kiedyś taką widziałem na allegro ale to juz było po tym jak kupiłem swoją)

kris8888
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kris8888 » 17 sie 2009, 12:59

Dzięki kolego za info. Poszukam na allegro tej antenki a jak nie będzie to kupie tą z tej aukcji, którą mi pokazałeś.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja