Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c6] panel sterowania klima

Elektryka
tomaszek-k
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[a6 c6] panel sterowania klima

Post autor: tomaszek-k » 26 cze 2009, 21:20

witam, czy ktos zmienial lub wie jak zmienic panel sterowania klima z manualnego na cyfrowy? :evil: [/quote]

Awatar użytkownika
wojciech_A6_C6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wojciech_A6_C6 » 26 cze 2009, 22:34

To nie jest tylko panel tylko cały system <beczy> !!!

Jak masz cyfrowy to jest klima + , masz też nawiewy w słupkach. Nie da się poprostu przełożyć ;)

kiernozA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kiernozA6 » 27 cze 2009, 01:06

gra niewarta świeczki, nie wystarczy wymienić panel, taniej wyjdzie sprzedać i kupić inną z cyfrową :mrgreen:

Awatar użytkownika
Byron100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Byron100 » 07 lip 2009, 14:29

Też sie dowiadywałem i okazuje się, że kolega kiernozA6 ma rację. Nie opłaca się bo koszty są gigantyczne i dośc duża ingerencja w sterowniki, osprzęt itp. :cry:
Jedynym sposobem pozbycia się pokusy jest uleganie jej, wiec aby nie oszaleć, nieraz musimy udawać szaleńców :)

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2007
Moje auto: S6 C6
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: tmr » 10 lip 2009, 06:59

:lol:
Koledzy chodzi Wam o taką "gigantyczną ingerencję w sterowniki i osprzęt" ? :mrgreen:

btw... co do kosztów:
- pomijając koszt samego sterownika, to koszt takiej przeróbki żeby w samochodzie nie było żadnych błędów to 550PLN (i 30 minut roboty) + koszt zdjęcia blokady komponentu w serwisie (jakieś 100PLN).

Według mnie warto... :lol:
.... Fakt że koszt tej przeróbki w serwisie to duuuuuuużo więcej (ponad 9000PLN - dziewieć tysięcy słownie!!!)... :lol: też się kiedyś pytałem. W końcu wpadłem na pomysł żeby zrobić to samemu.

Pozdr
_TMr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

alarec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: alarec » 10 lip 2009, 23:49

ale to jest koszt nie ingerując w dodatkowe nawiewy?

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: tmr » 11 lip 2009, 00:14

Dodatkowych nawiewów nie ma sensu robić - bo dotyczyłoby to ino nawiewów w słupkach bocznych które i tak nie mają oddzielnej regulacji elektrycznej w wersji comfort. Są podłączone chyba bezpośrednio do nawiewów na tył (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę), a regulacja odbywa się przez majstrowanie pokrętłami przy kratkach.
Cała reszta nawiewów, kanałów, czujników już jest. Brak kilku elementów elektrycznych które dla porządku należało by podpiąć (choć i bez nich klima ruszy), żeby po podłączeniu auta pod kompa nie było kompromitujących błędów.
Generalnie - rozdzielczość temperaturowa lewo/prawo jest taka sama w wersji "manualnej" i "elektronicznej", a różnica polega na możliwości uzyskania różnej siły nadmuchu lewo/prawo w wersji "z wyświetlaczami". Oraz na słynnej legionelli :lol:

... no a jeśli ktoś koniecznie chce mieć te nawiewy w słupkach to musi dorzucić do wydanej kwoty następne 2 stówki.

Agimx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Agimx » 15 paź 2009, 19:56

mam podobny problem ,rowniez zmieniam zwykła na ta wersje cyfrowa....
podlaczylem podgrzewane fotele, wszystko powinno grac ,tylko klimatornik jest jakby zablokowany , tam gdzie jest temperatura mam OFF i OFF ,dziala tylko nawiew na przednią szybe oraz grzanie tylniej , nie potrzebuje nawiewow w slupkach ,
posiadam oryginanego VAG-a , w jaki sposob go zaadaptowac ...

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: tmr » 16 paź 2009, 07:05

Agimx,
klimatronik żeby działał nie może mieć aktywnej blokady komponentu, a kontrolki "OFF i OFF" właśnie o tym świadczą (sprawdź sobie VAGiem... <rotfl> ).
ÂŻeby uruchomić panel trzeba ową ochronę zdjąć (serwis albo metody chałupnicze 8-) ), i wykonać nastawy podstawowe, a przedtem usunąć błędy (choć na czas adaptacji w serwisie zapewnić panelowi wszystkie motory z czujnikami i czujnik jakości powietrza).
VAGiem niewiele tu zdziałasz i nie jest to takie proste jak wypięcie starego i włożenie "nowego" panela ... :lol:
pozdr
_TMr

TFSI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: TFSI » 22 paź 2009, 14:37

Mam prośbę do kolegi TMR.
Pytałem cię już kiedyś o to na PW ale wtedy mi temat przygasł bo trochę się zniechęciłem ale teraz znowu mnie wzieło na tą wersję delux ( a mialem już nic nie rezać :roll: ).
Czy możesz opisać metode zamiany tego zwykłego na ten cyfrowy z podaneim co trzeba kupić dodatkowo (nr cześci) i jak wygląda od kuchni adaptacja w serwisie bo szczerze mowiąc nie miałem jeszcze z tym do czynienia (poprzednie mody to A4 a tam nigdy nie było takiej potrzeby) może nawet nie tutaj co w dziale warsztat byłoby super .
Byłbym baardzo wdzeczny za chęci z twojej strony i wskazówki jak i pewnie inni koledzy <piwo>

supermisiek1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: supermisiek1 » 20 sty 2010, 22:55

tmr, tmr, tmr, Witam. Chialem sie zapytać jak ściągnąc ochrone komponentu w Panelu od klimy bo mam na wyświetlaczu OFF prosze o pomoc

Tomcio30
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tomcio30 » 02 mar 2010, 07:44

Zastanawiam sie czy jest ktos kto podejmie sie wytlumaczenia lopatologicznie na czym polega wymiana klimy z 4 pokretlami (Basis) na to z dwoma i wyswietlaczami (Komfort) ? Co trzeba kupic by to dzialalo i zero bledow bylo. A moze jest to walka z wiatrakami? Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
firewire
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: firewire » 07 mar 2010, 02:38

ZelvaBOi pisze:
tmr pisze: serwis albo metody chałupnicze
a da sie w ogole zdjac CP poza ASO? Mam teraz do odblokowania panel i zegary - przydaloby sie zaoszczedzic :D.
Do 2G jest generator PIN'u na podstawie numeru seryjnego... (wykorzystywany do zdjęcia TVinMotion)... więcej nie powiem :)

Awatar użytkownika
firewire
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: firewire » 09 mar 2010, 00:07

Zagadaj na gg jak mnie złapiesz... na pewno działa z 2G o 3G nie dam głowy... ale możesz spróbować.... w końcu serwis ma w d... czy była próba włamu czy nie (bo 3 próby i blokujesz moduł) bo odblokowuje innym sposobem...
To Dobrze Idzie
Kiedyś było mocno modzone 4F/3.0 BMK
Teraz jest 4G/3.0 CVUA
Nie wchodzę w dyskusje "Nie znam się, ale się wypowiem", proszę o uszanowanie tego jeśli ignoruję odpowiedzi nie poparte faktami, dowodami lub doświadczeniem.

Awatar użytkownika
Bexa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bexa » 30 wrz 2010, 21:15

Odgrzeje kotleta bo to dobry temat :) czy ktos jest w stanie podzielic sie informacja jak to napisal TMR "metoda chalpnicza" usonac ochrone komponentu ? i co jeszcze potrzeba poza samym panelem ? zeby dzialalo wyswietlanie i cale menu w MMI

moze TMR dasz sie nakłonic na instrukcje ? :)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja