Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.5 TDI] Problemy po naprawie powypadkowej

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
pgasior
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2.5 TDI] Problemy po naprawie powypadkowej

Post autor: pgasior » 22 maja 2009, 23:13

Witam,
Panowie, dwa miesiące temu miałem stłuczkę w której poszkodowany byłem ja. Samochód ucierpiał na tym pozornie nieznacznie. Uszkodzona była chłodnica, intercooler, zderzak, lewy reflektor, maska, lewy błotnik no i prawy błotnik, który uszkodziła odgięta maska. Stłuczka przy prędkości ok 40 km ze stojącym samochodem.
Częściowo stłuczka przysłużyła się ponieważ miałem pęknięty zderzak, porysowaną jakimś ostrym narzędziem maskę i cały bok od strony pasażera. Boku od strony pasażera nie dało sie zlikwidować z polisy OC sprawcy, więc uruchomiłem swoją polisę AC tak żeby załatwić wszystkie naprawy za jednym razem. Początkowo pomyślałem że warto będzie wziąć pieniądze zamiast zrobić to bezgotówkowo no i na taką formę wypłaty się zdecydowałem. Potem dostałem namiar na bardzo dobrego "szpeca" od napraw powypadkowych, więc zawołałem go do siebie i utargowałem, że wymaluje całe auto (auto miało sporo odprysków) w ramach naprawy, jeśli zmienię formę wypłąty na bezgotówkową i przekażę mu auto. Myślę: "OK", wilk syty i owca cała i oddałem auto.
Gość po naciskach oddał mi auto po 1.5 miesiąca (sic!) twierdząc, że dlatego zeszło tak długo bo bank (współwłaściciel auta) ociągał się z przekazaniem decyzji o wypłacie odszkodowania. Sprawdziłem - prawda, bank ociągał się, ale to moim zdaniem nie moja sprawa tylko właściciela warsztatu, banku i ubezpieczalni. Po to zlecam naprawę bezgotówkową, żeby mieć to w nosie co się dzieje z kasą i kto komu ile zalega, a poczułem się wmieszany w sprawę faktem niewydania mi samochodu :-? .
Gdy auto stało u niego rozebrane stwierdził, że wymalowanie całego auta w kwocie z odszkodowania nie jest możliwe (choć łączna kwota odszkodowania wyniosła 11000zł!!!) i jeśli chcę to muszę dopłacić 1000zł. ostro wk.....rzony zgodziłem się na 700zł choć pierwowotnie umawialiśmy się na wymalowanie w ramach odszkodowania :evil:.
Pierwszego dnia po odebraniu auta zapaliła się kontrolka płynu chłodniczego, jak dojechałem do domu spod maski szedł dym. Odpiął się jakiś wąż i wyciekł płyn z układu. Okazało się, że owszem dolali płynu, ale nie odpalali nawet silnika (sic!). Drugiego dnia auto jechało do warsztatu na lawecie....
Po ponownym odebraniu auta i półgodzinnej jeździe zapaliła sie kontrolka oleju silnikowego. Myślę: Co jest?!!!! Ale w pierwszej kolejności postanowiłem wymienić olej w silniku i filtr, bo pomyślałem że najwyższy czas, a może przy okazji kontrolka zniknie. Jadę do kumpla na warsztat na wymianę oleju, ten wchodzi pod samochód, a tam wisi zmielony pasek klimatyzacji (sic!) i niedokręcona plastikowa osłona (brakuje spinek). Wkurzył mnie ten pasek okrutnie. Jak gość w warsztacie miał rozebrane pół samochodu to nie mógł sprawdzić czy wszystko jest ok???? Przed wypadkiem klima działała to i po wypadku powinna działać, w końcu po to oddałem samochód do naprawy!!!
Po wymianie oleju kontrolka oleju nie zgasła :-(
Kupiłem pasek klimatyzacji i na drugi dzien jadę do gościa od naprawy auta i mówię mu o kontrolce oleju, pokazuję zmielony pasek klimatyzacji i zwracam uwagę, że wydaje mi się, że powinien sprawdzić klimę po naprawie i silnik na VAG-u, a on mówi, że nie poczuwa się do winy, że pasek mogło zmielić w każdej chwili bo był mocno zużyty..... i jeśli chcę to zrobią mi to wszystko, ale muszę zapłacić :-x
Po wypocinach czas wreszczie na pytania:
1) Czy urwany pasek to przypadek, czy mogło do tego dojsć w trakcie wypadku (osłona paska nieuszkodzona)
2) Czy słusznie gość twierdzi ze nie ponosi odpowiedzilności za nie działającą klimę i każe dopłacić za usunięcie usterki?
3) Czy warsztat przed wypuszczeniem auta nie powienien go odpalić i sprawdzić na VAG-u czy wszystko działa i nie ma błędów?
4) Czy zapalenie kontrolki oleju może mieć związek z wypadkiem i czy warsztat nie powinien usunąć tej usterki w ramach naprawy powypadkowej?
5) Gdzie się zwrócić w razie potrzeby wyegzekwowania od zakładu naprawczego prawidłowego usunięcia usterki, czy jest taka organizacja i jak skorzystać z jej pomocy?

Wszytkim z góry dziękuję za odpowiedzi, z pewnoscią wykorzystam wasze uwagi.

Voytec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojtek
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDUD 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Voytec » 22 maja 2009, 23:28

pgasior pisze: Potem dostałem namiar na bardzo dobrego "szpeca" od napraw powypadkowych
chyba wyszło troche inaczej :-/ :-|
Niestety ale to jest właśnie polska rzeczywistośc,pisze tak dlatego ponieważ pracuje w warsztacie powypadkowym tylko że w Holandi i u nas takie coś jest nie do pomyślenia.

Przedewszystkim auto zostało źle otaksowane zanim zaczeto naprawe :roll:

Myśle że bedziesz miał ciężką przeprawe i skończy sie u rzecznika albo w sądzie czego ci szczerze nie życze ;-)

pgasior
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pgasior » 23 maja 2009, 00:08

Sprawa jest o tyle aktualna, że nie wiem co dalej robić? Zagryźć zęby, dopłacić i liczyć, że może będzie ok? Czy może pójść i powiedzieć gosciowi: słuchaj Pan nie zrobił Pan tego, tego, tego i tego, za ten pasek nie zapłacę, bo zrobienie go to Pański obowiązek, a jeśli nie to spotkamy się w sądzie.
Panowie, gadane mam dobre, nawrzucać mogę, ale w dziedzinie motoryzacji pojęcie mam blade, więc muszę wiedzieć czy mam słusznosć w poglądzie, że gość próbuje mnie naciągać, bo wtedy będę wiedział co mówić.
Zainteresowała mnie sprawa reflektora. Nie wiedziałem, ze policja sprawdza takie rzeczy. Hmmm, gość ktory wykonywał naprawę twierdził, że przez pomyłkę kupił zwykły reflektor i za 250zł przerobił go na ksenonowy ( przed naprawą były wstawione 2 ksenony oryginalne), czy to ustrojstwo będzie spełniało policyjne normy?

pgasior
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pgasior » 23 maja 2009, 00:27

A może to ja pomliłem znaczenie "oryginalne". Spryskiwaczy nie ma. Reflektor był wstawiany przez poprzedniego właściciela. Przy oględzinach, ekspert z ubezpieczalni mówił, że to profesjonalny reflektor ksenonowy. Wycenili go w wykazie na ponad 900zł.

Voytec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojtek
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDUD 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Voytec » 23 maja 2009, 00:30

Andi 2.5 tdi pisze:jasne ze nie bedzie dobrz eklosz musi miec swoje oznaczenia DS2
dokładnie :-)
No z tym ksenonem jak bedzie inny klosz juz go mozesz pozwac...pierwszy hak :mrgreen:

pgasior
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pgasior » 23 maja 2009, 01:03

Miło, że jest odzew :-)
Jutro poszukam tego oznaczenia DS2 i sprawdzę sprawę regulacji dotyczących badań technicznych na policji.

Awatar użytkownika
piotrekkawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piotrekkawa » 23 maja 2009, 13:59

co tu dodawać? wykukali Cię na całego. zgłoś się z wszystkimi dokumentami do rzeczoznawcy,on wystawi opinię,wypisze odpowiednie dokumenty i kieruj sprawę do sądu. podejrzewam że jak ten serwis dowie się o tym że nie dajesz się nabrać to sam zawezwie Cię do rozmowy na ten temat i będzie starał się wszystko wyprostować,byle by sobie nie psuć renomy,której jak uważam nie ma po takich zabiegach. zapewne nie jesteś pierwszym naciągniętym w ten sposób.

Awatar użytkownika
bishcopt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bishcopt » 23 maja 2009, 17:40

A oglądaliście ten program turbo kamera? czy coś na TVNTURBO ? Tam właśnie tacy ludzie zrobieni w wała się zgłaszają i 99,9% wygrywa. Moim zdaniem warto do nich zadzwonić albo napisać maila. Gość będzie miał antyreklame na całą Polskę, ale skoro tak robi to mu się należy, do tego będziesz miał wszystko wytłumaczone oni pewnie powołają odpowiedniego rzeczoznawce i odpowiednie instytucje i bd konsekwencje wyciągnięte... moim zdaniem warto spróbować. PZDR

Dobrze, że są teraz takie programy, chociaż kiedyś też se ludzie radzili żeby antyreklame zrobić przykład: :) Tyle że wiadomo to jest oczywiscie na mniejszą skale rozpowszechnione.

A jednak sprawa tego forda też trafiła później do wcześniej wspomnianego programu. Zobaczcie:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja