Witam.
Ostatnio miałem okazję się przejechać C4 2.2Turbo takim troche po tuningu i powiem szczerze zadziwił mnie koleś. Nie wiedziałem że to ma takiego kopa.
Moje autko na brak mocy nie narzeka ale sam nie wiem czy bym sobie z nim poradził.
Dużą różnice daje to że miał skrzynie manual a wtedy wiadomo 6tys. obrotów strzał ze sprzęgła i przy napędzie na cztery koła efekt jest piorunujący.
W automacie zaś właśnie tego brak, praktycznie z wolnych obrotów trzeba ruszać no ale potem jak już się wkręci wyżej to inaczej się jedzie.
Moje takie amatorskie pytanie. Co zrobić przy ruszaniu żeby ten automat miał jak największe przyspieszenie, no i oczywiście nie chodzi mi o jeden start a potem prosto do mechanika po nową skrzynke. :lol: :roll:
[A6 C5 Tiptronik] Najlepsze przyspieszenie
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Widze że masz też Tiptronika czyli o co chodzi z tą sekwencją :?:Voytec pisze:U mnie na sekwencji reaguje troche lepiej ale na normalnym D to tez ten start mulowaty
Przy przełączeniu na ręczną zmianę nie zauważyłem zbytniej różnicy przy starcie tyle tylko że samemu się wajchuje ale przy gazie w podłodze na prostej to nawet na D chyba automat zmienia lepiej biegi.
Myślałem co by się stało gdyby tak z położenia wajchy N dodać troche obrotów i wrzucić D.
Może ktoś już to tak testował :?: :roll:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
zdecydowanie odradzam chyba ze masz ochote na remont skrzyni :shock:Myślałem co by się stało gdyby tak z położenia wajchy N dodać troche obrotów i wrzucić D.
Może ktoś już to tak testował :?: :roll:
Co do sekwencji to mialem na mysli tryb reczny 123...jak go wlaczysz i dasz pedal przyspieszenia do konc czyli w podloge :mrgreen: to bedzie ciagnal na kazdym biegu do konca i sam przelanacza na wyzsze ale mozesz tez sam to zrobic w okolicach najwyzszego momentu obrotowego :mrgreen: