Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[All] Mapy fabryczne czyli co było gmerane?

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
Irek wawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[All] Mapy fabryczne czyli co było gmerane?

Post autor: Irek wawa » 03 maja 2009, 18:29

Witajcie,

Dziś rano okazało się, że w mojej niuni już ktoś gmerał i ma coś wgrane...

Nie daje mi to spokoju :-(

W związku z tym nachodzą mnie następujące pytania:

1. Jak rozpoznać, czy mapa była modyfikowana?
2. Czy można wrócić do map fabrycznych - na zasadzie "przywróć ustawienia fabryczne"?
3. Co podlega modyfikacji podczas tuningu? Jakie nastawy i czego? (Czy tylko ciśnienie ładowania turbiny?)

Wkurza mnie, że muszę sprzątać po poprzednim właścicielu! <niewiem> <smuty>

Teraz będzie OT ;-)

A gdybym tak - dajmy na to (zupełnie hipotetycznie :-D ) - nie trafił na to forum :lol: , nie zaopatrzył się w VAG-COM i nie uzyskiwał super pomocy od innych użytkowników (Piotruś <piwo> ), to tylko kląć, psioczyć na "te beznadziejne 2.5 TDI" i odbijać się od jednego "mechanika" do drugiego "fachowca" lub zostawiać grubą kasę w ASO (co też nie zawsze jest gwarancją sukcesu)!

Dobrze ktoś napisał, że największy problem w Audi to jego poprzedni właściciel!

Ech... ale mi się zebrało... <smuty>

Irek wawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Irek wawa » 04 maja 2009, 12:27

Piotrze - Dzięki za obszerną odpowiedź.

Gwoli wyjaśnienia: wpadłem na to, że jest to mapa modyfikowana, po - za przeproszeniem - prostackich wartościach zadanych nastaw ciśnień. W grach hazardowych to się nazywa szczęście początkującego :mrgreen:

Gdyby te wartości choć trochę się od siebie różniły, to nawet bym nie podejrzewał....

Przepływka zamówiona, jutro lub w środę montaż <yesyes>

Co powinieniem powtórzyć lub wykonać ponownie, jeśli chodzi o pomiary?

Pozdrawiam <ok>

przemek4net
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: przemek4net » 10 maja 2009, 22:03

Czesc,
do okreslenie czy auto ma chipa czy nie wystarczy, zebys zrobil log 008 dynamiczny (wlaczyc vagcoma, lgoowania na 008 i zlogowac do pliku przy pelnym bucie powiedzmy do 4tys) - szukasz watku z logami takiego silnika jak masz i porownujesz (polecam AKP, duzo takich watkow).
jezeli chcesz miec wglad szerszy 003D, 004D, 008D, 011D
jezeli chcesz wiedzĂ­ec to co wyzej + ogolny stan: zapoznac sie z: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752
Powrot do serii to prosta sprawa: sciagasz plastikowa obudowe ECU i na metalowej puszcze ecu jest numer Twojego sterownika (na focie fragment naklejki z numerem sterownika)
Obrazek
teraz majac numer szukasz "wsadu" (plyty z "gotowcami" z ebaya, fora albo uderzasz do tunera po juz nagrane kosci)
Przekladanie kosci to prosta operacja (mozna wykonac to nawet igla) ale lepiej zrobic to ostroznie "ekstraktorem". Po wlozeniu kosci chwila emocji: czy zapala sie kontrolki grzania swiec:)

po rozkreceniu metalowej obudowy ECU pewnie na plycie sterownika zobaczysz 2 kosci w podstawkach (seryjnie wlutowane!!!) - prawy gorny rog na zdjeciu. Do programowanie kosci (okolo 4zyle sztuka) sluzy np programator willem (to ustrojstwo po lewej - ze 150zyla, sprawdz!) - kazdy punkt sciagania simlockow pewnie go ma
Obrazek

Jezeli auto ma zalozonego powerboxa to w logach tego nie zobaczysz (latwo nie zobaczysz) - bedzie jakas wpieta pomiedyz ECU a standardowa wiazke "jakas puszeczka"
Obrazek

To tyle...jezeli nie masz pojecia o co chodzi w czipowaniu i nawet nie wiesz czy cos takiego masz to zanim zaczniesz brac sie za sprzatanie to upewnij sie, ze jest brudno
Pozdrawiam,
Przemek
vw passat 2.5V6TDI TIP: seria->box->chip autoseby->chip wlasny

Irek wawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Irek wawa » 16 maja 2009, 11:31

Przemek4net - fajny opis ;-)

Mam podstawy podejrzewać, że brudno jest... ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja