Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Temperatura zewnętrzna świruję

Elektryka
ODPOWIEDZ
rolka1_ngk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Temperatura zewnętrzna świruję

Post autor: rolka1_ngk » 14 maja 2009, 20:55

Mam bardzo wielką prośbę do klubowiczów.
Mianowicie mam dwa problemy:
1.Od kilku tygodni temperatura zewnętrzna na wyświetlaczy jest zaniżona, tzn. kiedy na dworze jest około 20st. To na wyświetlaczu mam 4,5st, ale od kilku dni temperatura spadła nawet do -15st(na wyświetlaczu) kiedy na dworze było 26st.
Byłem z tym u elektryka i dowiedziałem się, że czujniki temperatur zewnętrznych się nie psują i że trzeba wykręcić zegary odłączyć kostkę, przeczyścić ją i będzie wszystko ok. No, niestety tak zrobiłem, ale nic to nie dało. Czujnik jest na swoim miejscu, nic się nie urwało ani nie przetarło.
Ale największy problem jest z tym, że kiedy temperatura jest poniżej 5 st. Na plusie to climatronic się nie władcza tylko nawiew. Elektryk podłączył komputer i nic, żadnego błędu nie pokazało.
Tak, że już nie wiem, co zrobić, zastanawiałem się nad całkowitym odłączeniem tego ekraniku, ale nie wiem czy Klima w ogóle się włączy.

Ps. Sprawdziłem to, po odłączeniu wtyczki z tyłu zegarów klima dalej się nie załącza tylko nawiew.....

2.Podczas jazdy, ale wolnej, z przodu dochodzą odgłosy takiego dziwnego drżenia, ciężko wybadać czy z lewej czy z prawej.
Pojechałem z tym na dwie stacje diagnostyczne, auto zostało „wyszarpane” na wszystkie strony i nic nie było słychać. Wtedy udałem się do znajomego mechanika, który wybadał, że dwa górne prawe wahacze są do wymiany i to powinno być to, ale niestety to nie to. Wahacze wymienione, teraz kupiłem sportowe zawieszenie (komplet amory i sprężyny) i mam nadzieję, że kiedy je wsadzę do auta to przy okazji wymienię osłony i odboje amorów to problem zniknie.

Chciałem tylko dodać, że na stacjach diagnostycznych nie wykryto żadnych uszkodzeń, w tym gum czy czegokolwiek. Nic nie jest poluzowane, bo też tak pomyślałem. Znajomy podpowiedział mi po prostu, że być może są to amortyzatory, które wykazują jeszcze dobre tłumienie, ale mogą już hałasować na nierównościach, dlatego zdecydowałem się na wymianę całego zawieszenia. :?: 8-) :?:

Piszę o tym, bo może któryś z Was miał to samo i wie, co jest grane?
Pozdrawiam wszystkich WÂŁADCÓW PIERÂŚCIENI
<piwo> <urodziny>

Awatar użytkownika
artur v6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: artur v6 » 14 maja 2009, 21:10

witam kolego odnośnie temperatury miałem to samo lecz w moim przypadku był przetarty kabel i miał mały styk i przepływ sygnału z czujnika temperatury zewnętrznej, a to 2-gie to drganie to tak od początku czy może autko stało trochę?
Poturbowany

Awatar użytkownika
Forum A6 C4
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 C4 Forum
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Forum A6 C4 » 14 maja 2009, 22:18

1. czujniki temperaturki niestety ale padają ja zakupiłem zamiennik na allegro za jakieś chyba 15zł jest teraz idealnie porównywałem z kilkoma samochodami także innej marki <ok>

2. sprawdź dokładnie oponki i felgi czy nie mają żadnych uszkodzeń lub do wulkanizacji się przeleć na wyważenie :-P

rolka1_ngk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rolka1_ngk » 14 maja 2009, 22:54

Opony to to napewno nie są, bo są wyważone ok.

[ Dodano: 2009-05-14, 22:55 ]
syper,
Czy ógł byś mi podać jakieś namiary na allegro w sprawie tego czujnika?!?!?!

rolka1_ngk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

SORKI

Post autor: rolka1_ngk » 14 maja 2009, 22:59

Przepraszam za drugą część mojego pytania!!!!! :roll:

Awatar użytkownika
Forum A6 C4
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 C4 Forum
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Forum A6 C4 » 15 maja 2009, 00:14

http://moto.allegro.pl/item632324337_cz ... t_itp.html
może nie w takiej cenie jak ja kupiłem ale jest

no i wyszukiwarka allegro :-P
http://moto.allegro.pl/search.php?strin ... &price_to=

rolka1_ngk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rolka1_ngk » 15 maja 2009, 15:09

Dziękuję bardzo!!! :-)
Ale jeszcze sprawdzę czy z przewodami jest ok, a jak nie to kupię ten czujnik tylko ten w opisie aukcji jest do audi A6 od 2001- ale chyba będzie pasował.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-05-18, 17:12 ]
Dziwna rzecz się stała ale odciołem jeden z kabelków czujnika i zaczął trybić, nie wiem o co dokładnie chodzi ale chyba uciołem masę. Teraz tylko pytanko czy można tak z tym jeżdzić? :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja