[a6 c6 2.4] opinie o silniku.
- sosna
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
kolega pyta o Lpg a wy od razu że rozrząd jest na łańcuchu i drogi. A powinien już to wiedzieć chyba. jak kupi już po remoncie to będzie do renty smigal a jak go czeka remont to mówi się trudno i wymienia a zmieścić się można w 5 tyś. Także wydaje mi się że ludzie są tego swiadomi kupując ten silnik. A szkoda że Audi nie zrobiło go na pasku jak poprzednika 

Witam, zastanawiam się nad zakupem c6 w silniku 2.4, chciałem zakupić 2.0tdi ale szybko się wyleczyłem po rozmowie z zaufanym mechanikiem i kolegą pracującym w ASO VW, pytanie jakie pieniążki szykować na rok 04-05 żeby zakupić jakiś sensowny egzemplarz? i jeszcze pytanie do posiadaczy tych silników jakie jest zapotrzebowanie na benzyne miasto/trasa? bo na autocentrum wyczytałem że miasta ok 12 l pbw trasie nawet do 8 :shock:
?

nie chodzi o rozrząd tylko o to że w tych silnikach to loteria pękające głowice, rozwalające się pompy olejowe itp itd. i to przy jakich przebiegach rzędu 150 - 200 tys. .... to chyba lekka przesada jak na auta tej marki (mowie o całej grupie VAG) natomiast koszt całego rozrządu może i jest drogi lecz jest to łańcuch i wydaje mi się że jak się trafi egzemplarz zadbany to można śmiało jeździć, nie wiem dokładnie jak jest w tym silniku i co ile zaleca się wymieniać łańcuch. Miałem poprzednio 1.8t które było i na pasku i łańcuchu i naprawde bardzo chwale sobie ten silnik, nie wiem czemu w c6 nie zastosowali tego motoru myślę że 1.8t BEX 190km by spokojnie dawał rade w tym aucie