W Audi oprócz kompaktów, Passatach, Superbach i innych z silnikami ustawionymi wzdłużnie stosuje się dyferencjały Torsen.
I prosze mi nie obrażac 4Matica bo to naprawdę dobry napęd - na pewno lepszy od wiskotycznego w Subaru

Pierwszy 4-Matic powstał pod koniec lat 80tych i był to rzeczywiście naped RWD z dołączanym przodem. Autorski pomysł Mercedesa z wykorzystaniem dwóch dyferencjałów z systemem ASD czyli hydroszperą. Były 3 tryby: tryb 0 - RWD, tryb 1 - AWD 35:65, dyfre osiowe odblokowane, tryb 2 - AWD 50:50 dyfer tylny zablokowany. Czas reakcji maks. 0,7s. Z powodu awaryjności systemu zrezygnowano z niego w połowie lat 90. na korzyść prostego w budowie cetralnego mechanizmu planetarnego, który sztywno rozdziela napęd w SPAM 35:65 a dyferencjały osiowe są otwarte. 4matic od tamtej pory jest seryjnie wspierany przez ESP w celu poprawienia efektywności napędu.Ninja_ pisze:nie znam dokładnie dat i mechanizmów ale czytałem, że starsze mercedesy z napędem 4matic to stały napęd na tył i dołączany przód, nowsze to stały napęd na 4 koła z rozdziałem momentu obrotowego