to może teraz jacyś forumowi specjaliści coś mi doradzą
w moim samochodzie (2.8 tip + Q ) skrzynia delikatnie przeciąga przy zmianie 3/4 tzn nie szarpie ale nazwijmy to zmiana 3/4 jest ciut dłuższa i odzywa się jakby z delikatnym poślizgiem (brak błędów . jedynie pokazuje się sporadycznie błąd czujnika stopu )
diagnozy serwisów są ..... różne (w sumie co serwis to inna diagnoza - od "nie ma się czym przejmować" do skrzyni do kapitalnego remontu

)
MOIM ZDANIEM najbardziej prawdopodobne jest zanieczyszczenie tego bloku elektrozaworów czy jak to się tam fachowo nazywa .
Nie wiem czy sama wymiana oleju by nie pomogła

czy czeka mnie rozmontowanie i czyszczenie tego wszystkiego

(wtedy też napewno trzeba by olej dolać lub zmienić )
Jeśli doszłoby do samej wymiany oleju to tu pojawia się kolejny problem - w jakiejś takiej pseudo książce serwisowej jak była do mojego samochodu jest wpis że w 2014 roku został wlany olej do skrzyni febi (nie ma oznaczenia) . akurat teraz wypadałby od tego czasu przebieg ok 55 tys km
z tego co tu doczytałem dużo lepszym olejem byłby mobil atf lt 71141
jeśli jest on rzeczywiście dużo lepszy (i pod warunkiem że ten wpis był prawdziwy a nie spreparowany tylko na potrzeby sprzedaży ) to nie problem go wymienić . Tylko jak

dynamicznie

(jeśli wpis był spreparowany to mogą się zdarzyć różne też tu opisywane problemy )
statycznie kilka razy w krótkich odstępach czasu

( opakowanie 20 l powinno wystarczyć na 3 statyczne wymiany

)
czy wogóle nie ruszać i czekac aż problemy zaczną się nasilać
może jakieś inne pomysły