Macie rację żeby nie "opierać całego ciężaru auta" na skrzyni, ale po co takie takie instrukcję od razu robić.
Według mnie to:
-zatrzymujesz się nożnym (roboczym)
-zapinasz P parking
-zaciągasz ręczny
-puszczasz hamulec nożny,
i już skrzynia nie jest nadwyrężona.
Bardziej szkodliwe jest na pewno wajchowanie z D na N i później na P a dlaczego ? bo Neutral jest do wyrównania ciśnienia pomiędzy biegiem do przodu D a biegiem do tyłu R.
Z tego co pamiętam a pamięć może mnie już mylić, gdy byłem robić swoją skrzynię Pan Sopa powiedział mi, że przy zimnej skrzyni ciśnienie masz w granicach 24 barów, tak samo jak na trybie S (Sport), natomiast gdy już olej rozgrzeje się to program zrzuca ciśnienie na na bezpieczniejszy pułap ok 19 barów. To była jego odpowiedz na moje pytanie "dlaczego skrzynia mi nie szarpie na starcie przy zimnym silniku lub na trybie S" odp. "bo skrzynia w tym momencie dostaje od pompy większe ciśnienie oleju"
I wrócę do przykładu
0x4B25A pisze:- zatrzymać się hamulcem roboczym (nożnym);
- zmienić bieg na N;
- zwolnić hamulec roboczy i poczekać, aż auto przesunie i zatrzyma się;
- zmienić bieg na P i wyłączyć silnik.
W tym momencie robisz w skrzyni huśtawkę ciśnieĂą, które i tak nic nie zmienią, a nawet nie wiadomo czy tylko bardziej nie szkodzą.
Przepraszam, że się tak rozpisałem, ale gdybym nie był u p.Sopy to też nie wiem czy robiłbym to poprawnie. Na prawdę szacunek za wiedzę dla tego gościa.