[nawigacje GPS] Jakie macie GPS'y?
- szefu55
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzesiek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: Q7
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Zajmuje się nawigacjami od dawwwwwwnaaaa i dużo jeździłem na automapie, póxniej zacząłem używać TomTom'a i teraz już nie umiem jeździć na Automapie, jest męcząca, przeładowana informacjami, działa ociężale nawet na mocnym sprzęcie. Tomtom jest szybki, lekki - choć czasem mniej dokładny niż AM . Tomtom się nie zawiesza, nowe kmodele mają obracany ekran jak w tablecie, ceny za tomtoma nie są wcale wysokie a jakość i wygoda użytkowania o wiele wyższa niż inne nawigacje. ( mam beckery, garminy, larki itd ale tomtom rządzi ) chętnie podpowiem i doradzę przy wyborze korzystnej nawigacji.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
na chwilę obecną to wg mnie najbardziej słuszna, dokładna, najbardziej aktualna to nawigacja Google Maps. Niestety trzeba mieć dostęp do internetu aby to poprawnie działało. Jednak jeśli taki dostęp do neta mamy (smartfon, tablet, laptop, itp.) to nie ma żadnej innej nawigacji, która w czasie rzeczywistym i to w warunkach, które zmieniają się często co pół godziny, potrafi wskazywać różne nawet krótkie chwilowe objazdy zatorów przed rondami, skrzyżowaniami, objazdy wypadków, remontów, utrudnień.
Ostatnio wracałem z pracy i godzinę wcześniej był wypadek. Nawigacja już dostała info z sieci o zatorze i skierowała mnie na objazd przez centrum małej miejscowości.....po chwili w tej miejscowości również pojawił się zator....oczywiście nawi od razu pokazało kolejny objaz na około małego rynku, gdzie tylko mieszkańcy mogli wiedzieć, że tak można.
Innej tak skutecznej nawigacji nie znajdziecie.
[ Dodano: 2015-09-03, 13:27 ]
mając smartfona i pakiet danych do internetu to bez sensu jest kupować jakiekolwiek urządzenie nawigacyjne i płacić za gps a potem za aktualizacje
Ostatnio wracałem z pracy i godzinę wcześniej był wypadek. Nawigacja już dostała info z sieci o zatorze i skierowała mnie na objazd przez centrum małej miejscowości.....po chwili w tej miejscowości również pojawił się zator....oczywiście nawi od razu pokazało kolejny objaz na około małego rynku, gdzie tylko mieszkańcy mogli wiedzieć, że tak można.
Innej tak skutecznej nawigacji nie znajdziecie.
[ Dodano: 2015-09-03, 13:27 ]
mając smartfona i pakiet danych do internetu to bez sensu jest kupować jakiekolwiek urządzenie nawigacyjne i płacić za gps a potem za aktualizacje
- szefu55
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzesiek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: Q7
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Fakt nawigacje online są dokładniejsze i maja zawsze świeże informacje, jednak nie każdy ma pakiet danych, ładowarkę samochodowa do telefonu, odpowiedni uchwyt. A na baterii telefon nie wytrzyma zbyt długo. Przewaga nawigacji typu tomtom itd jest taka ze ładowarkę i uchwyt mamy w zestawie. jeśli jest subskrypcja na usługi Live to działa jak Google maps.
Ale jest jedna zasada jeśli chodzi o nawigacje , którą zawsze powtarzam klientom: możesz mieć najlepszą nawigację na świecie ale jak ma stare mapy to nie będzie prowadziła poprawnie.
Ale jest jedna zasada jeśli chodzi o nawigacje , którą zawsze powtarzam klientom: możesz mieć najlepszą nawigację na świecie ale jak ma stare mapy to nie będzie prowadziła poprawnie.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 1995
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.2 230KM
- Paliwo: Benzyna
A to moja nawigacja: https://www.motointegrator.pl/produkty/ ... ka-12-m-cy
Tania nie była, ale za to jest funkcjonalna. I do tego dorzucają aktualizację darmową przez 1 rok.
Prosta w obsłudze, intuicyjna i trasę ustala się właściwie przy pomocy kilku kliknięć.
Tania nie była, ale za to jest funkcjonalna. I do tego dorzucają aktualizację darmową przez 1 rok.
Prosta w obsłudze, intuicyjna i trasę ustala się właściwie przy pomocy kilku kliknięć.
Telefon + automapa europy i to zawsze jest pod reką,zawsze wytrzyma na baterii dłużej niz jakikolwiek inny oraz wspomaga lokalizacje pozycjonowanie sieci(nie każdy program navigacyjny)
Ale automapa najnowsza zawodzi mnie troche. Nie raz nie może zaskoczyć z adresem oraz nowymi odcinka mi dróg. Także czesto wybiera niepotrzebnie dłuzsza trase pomimo dokładnych ustawień i jazdy okreslona droga kaze zawracac przez kilkadziesiąt km
Ale automapa najnowsza zawodzi mnie troche. Nie raz nie może zaskoczyć z adresem oraz nowymi odcinka mi dróg. Także czesto wybiera niepotrzebnie dłuzsza trase pomimo dokładnych ustawień i jazdy okreslona droga kaze zawracac przez kilkadziesiąt km

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Paliwo: Benzyna+LPG