Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Jak zdemontować lampy xeon w A6 C5 PO LIFCIE

Nadwozie
ODPOWIEDZ
jcsft
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Jak zdemontować lampy xeon w A6 C5 PO LIFCIE

Post autor: jcsft » 07 wrz 2011, 22:31

Wszystkie tematy które trafiam na forum dotyczące regeneracji lamp dotyczą A6 przed liftowych.

Potrzebuję instrukcję jak zdemontować lampę w A6 C5 "po lifcie"

Odkręciłem dwie górne śruby oraz tą do której potrzebny jest długi torx, czyli tą dolną lewą patrząc od przodu auta. Została mi jednak taka śruba / uchwyt / tuleja? po prawej stronie u dołu patrząc od przodu auta lub po lewej stronie u dołu patrząc od filtra powietrza.

Czy trzeba zdemontować zderzak żeby to rozebrać ? Bo na razie innej opcji nie widzę... Obrazek

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mwx » 08 wrz 2011, 04:00

Oczywiście najbardziej poprawnie byłoby zdemontować zderzak, ale to sporo roboty.

Da się to zrobić bez demontażu zderzaka, ale trzeba postępować delikatnie i spokojnie, żeby czegoś nie połamać/porysować/kopnąć z nerwów <lol>

Połóż cienką szmatkę między lampę a błotnik i manewruj. Za pierwszym razem jest ciężko, trzeba opracować odpowiedni ruch. Lampa trzyma się na bolcu, wsuniętym w element z jasnego plastiku. Generalnie musisz dążyć do tego, by wysunąć lampę o około 10mm na zewnątrz, w stronę "od chłodnicy". Możesz sobie pomóc długim płaskim śrubokrętem i delikatnie odgiąć ten element z jaśniejszego plastiku od lampy, by wyskoczył zeń bolec.

Gdy polec wyskoczy z mocowania okaże się, że to nie koniec zabawy - trzeba pokombinować żeby lampa wyszła do przodu - najbardziej zawadza to miejsce w którym jest przetwornica.

Jest ciasno, ale da się to zrobić bez niszczenia czegokolwiek (przynajmniej mi się udało z obiema lampami).

Podobno można uzyskać więcej przestrzeni do manewrowania odkręcając 3 śruby mocujące błotnik do nadwozia - te widoczne po otwarciu maski.

Powodzenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja