Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 Avant] Dziwny strumień spryskiwaczy przedniej szyby

Nadwozie
ODPOWIEDZ
Irek wawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 Avant] Dziwny strumień spryskiwaczy przedniej szyby

Post autor: Irek wawa » 02 maja 2009, 14:08

Witajcie,

Kolej w moim samochodzie na spryskiwacze przedniej szyby. ;-)

Płyn spryskuje szybę czterema wąskimi strugami, które w dodatku trafiają poniżej połowy wysokości szyby. Czy to oznacza, że pompka daje już za małe ciśnienie, żeby struga się "rozprysnęła" i ładnie pokryła całą szybę? Czy jest to wina dysz spryskujących? Obstawiam pompkę, ale zapytać nie zaszkodzi ;)

Pozdrawiam

Irek wawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Irek wawa » 02 maja 2009, 15:20

slavi16 - nie nie próbowałem. Dzięki za linkę. <piwo>

U mnie pryskają wszystkie 4 na tej samej wysokości. Więc rozwiązaniem tymczasowym jest regulacja.

Martwi mnie tylko ten zogniskowany strumień - we wszystkich poprzednich samochodach, którymi jeździłem, strumień się ładnie rozbryzgiwał...

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 02 maja 2009, 18:01

Irek wawa pisze:slavi16 - nie nie próbowałem. Dzięki za linkę. <piwo>

U mnie pryskają wszystkie 4 na tej samej wysokości. Więc rozwiązaniem tymczasowym jest regulacja.

Martwi mnie tylko ten zogniskowany strumień - we wszystkich poprzednich samochodach, którymi jeździłem, strumień się ładnie rozbryzgiwał...
Regulacja nie jest rozwiązaniem tymczasowym tylko normalnym. Po to te dysze sa ruchome aby nimi regulować.

Natomiast fakt, że jest to rozwiązanie jakby nie z tej epoki. Jeżeli ktos miał okazję użyć spryskiwaczy w passacie B5, Golfie 4 czy Skodzie to po przesiadce do Audi czuje niedosyt.

W autach które wymieniłem, a może w wielu innych od lat są stosowane (Passat od 1997) spryskiwacze rozpylające mgiełkę na duża powierzchnię szyby, jedyna regulacja to góra-dół.
Audi pozostało jako jedyne przy spryskiwaczach "rurkowych" z Golfa 1 i wcześniejszych, podglądałem nowe auta, mają to samo, tylko chyba po 3 rurki w każdym z 2 spryskiwaczy.

Daje to efekt jaki wszyscy znamy czyli plackowate zwilżenie szyby.

Niewątpliwe zalety spryskiwaczy "mgiełkowych" to równomierne zmoczenie szyby oraz duzo mniejsze zuzycie płynu.

Więc chciałem zapytać czy może robił ktoś swapa w Audi w kierunku spryskiwaczy dających mgiełkę ?
Części samochodowe online - Motostacja pl

scaraab
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: scaraab » 24 lis 2010, 20:41

Witam. Odgrzewam kotleta. I pytanie powyżej! Miałem passata b5 i super jest mgiełka. Czy da się dusze spryskiwaczy wymienić w Audi na te z Passata B5FL??
Podawanie wypłaty w wartości brutto
To jak podawanie długości członka razem z długością kręgosłupa...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja