[a6 C5 2,8] automatyczne otwieranie bagaznika
- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
seryjne siłowniki też maja około 630-690 N to te z mondeo plus sprężyna nie powinny działąć źle. Swoją drogą zamykanie klapy pwenie jest problematyczne teraz samna opada z 10cm i się zamyka a po modyfikacji trzebapewnie trzasnąć. Może wsadze same sprężyny te SZ8020.20 x 32 i zadziała? Gdzie ich szukać?
Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a
- Aeternus
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2001
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Kontakt:
Mongolski, dokładnie tak jak pisze mwx brak jest oringów które by je trzymały w miejsu
mwx, zdaję sobie z tego sprawę ale też obserwuję jak się zachowują klapy Kolegów z a4 klub i nie ma z nimi problemów.
zarzyk, same sprężyny na nic Ci się zdadzą bo na seryjnych siłownikach nie ma na nie miejsca. Musisz mieć 19-21mm wolnek przestrzeni między główką a obudową tłoczka a u nas w serii jest 10mm dlatego springi nie wejdą
Ale przez przypadek okazało się że t z mondeo mają więcej miejsca i pasują do c5 tak jak zresztą widać na fotce i filmie. Przetestuję, opiszę. A sprężyny można dostać tutaj:
http://www.penta-polska.pl/oferta.htm
Tylko dzwoń do nich bo na maile nie odpisują... Jedna sprężyna to 9.60 a teleskop 27 zł więc drogo specjalnie nie jest
mwx, zdaję sobie z tego sprawę ale też obserwuję jak się zachowują klapy Kolegów z a4 klub i nie ma z nimi problemów.
zarzyk, same sprężyny na nic Ci się zdadzą bo na seryjnych siłownikach nie ma na nie miejsca. Musisz mieć 19-21mm wolnek przestrzeni między główką a obudową tłoczka a u nas w serii jest 10mm dlatego springi nie wejdą

http://www.penta-polska.pl/oferta.htm
Tylko dzwoń do nich bo na maile nie odpisują... Jedna sprężyna to 9.60 a teleskop 27 zł więc drogo specjalnie nie jest
-
- Forum Audi A6 / A7
Zamyka się ciężej ale tragedii nie ma.
Żona narzekała z początku że ciężko, ale już nic nie mówi. Przypuszczam że to z powodu przyzwyczajenia, a drugi to że same siłowniki już były słabe więc klapa sama opadała w końcowym ruchu, ułatwiając zamykanie.
Co do odskakiwania...no, w zęby nie dostaniesz
ale warto stanąć pół kroku dalej.
Jak się człowiek przyzwyczai to sama radość
A spojrzenia innych, na parkingu supermarketu niosąc zakupy, gdy klapa się unosi...BEZCENNE!
Jedynie na co trzeba uważać, to TRZYMAĆ kluczyki w ręce!!!! Nie zapomnieć się wkładając zakupy do bagażnika bo zostaniemy koło auta bez możliwości wejścia...pozostanie wtedy wycieczka do domu po ZAPASOWE
Żona narzekała z początku że ciężko, ale już nic nie mówi. Przypuszczam że to z powodu przyzwyczajenia, a drugi to że same siłowniki już były słabe więc klapa sama opadała w końcowym ruchu, ułatwiając zamykanie.
Co do odskakiwania...no, w zęby nie dostaniesz

Jak się człowiek przyzwyczai to sama radość

Jedynie na co trzeba uważać, to TRZYMAĆ kluczyki w ręce!!!! Nie zapomnieć się wkładając zakupy do bagażnika bo zostaniemy koło auta bez możliwości wejścia...pozostanie wtedy wycieczka do domu po ZAPASOWE

Hiszpania jest piękna....szkoda że tak daleko
- Aeternus
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Mongolski, to wersja, która się sprawdza w warunkach opisanych powyżej. Mi to nie wystarcza i jeszcze max miesiąc i będę miał już system sprawdzony w 100 %
Na tą chwilę mogę zrobić fotostory i opisać co i jak. Jednak wolałbym najpierw przetestować pozostałe zestawy zamówionych sprężyn i wtedy ocenić co się najlepiej sprawdzi 

- Aeternus
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
zarzyk, z siłownikami nie poszalejesz. Niestety szukałem kilka tygodni jakiegoś innego, który by sie sprawdził i jedyny jaki można wsadzić ze względu na sprężynę to od tourana. Ale on jest za mocny. Ma 770N a to zdecydowanie za dużo i już klapę wyrywa
Jak założyłem to raz tak jeb***o zawiasami że szok a jest zima :O Więc co by było w lato jak będą miały pełną skuteczność działania
Pewnie klapa do wymiany :P Więc śmiało możesz zamawiać siłowniki z firmy FA Krosno bo one na koniec lepiej spowalniają klapę.
Generalnie chodzi o te:
![Obrazek]()
Tylko można je zamówić aktualnie na stronie producenta

Generalnie chodzi o te:
Tylko można je zamówić aktualnie na stronie producenta
Ostatnio zmieniony 03 lut 2015, 22:38 przez Aeternus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Aeternus
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
mwx, spoko monitoruje wszystko łącznie z zawiasami, zamkiem i bolcami. Oczywiście też szpary między klapą a budą
Na razie ta konfiguracja w teorii nie przekracza wytrzymałości poszczególnych elementów. Patrząc na wcześniejsze doświadczenia chłopaków z A4 klub to nic złego u niektórych się nie dzieje nawet 2 lata. Okaże się jak tam u nas będzie
Jestem dobrej myśli