Witam,
To mój pierwszy temat a w zasadzie pytanie na forum, szukałem lecz nie znalazłem takiego tematu.
Posiadam od 4 miesięcy A6 C4 Avant 2.5tdi Ael, od 3 miesiące powoli dłubie w nim doprowadzając go do porządku, coraz większa frajda z jazdy
Doszedłem do etapu gdzie chciałbym zlikwidować rdze, pojawiła się nad/wzdłuż czarnego paska gumowego który znajduje się na wszystkich drzwiach w dolnej części.
1-nie wiem jak je zdjąć nie uszkadzając i nie zniekształcając je.
2- szukam dobrych poduszek skrzyni biegów oraz poduszki aktywne silnika.
Prośba o pomoc.
pozdrawiam
Saleem
ps to mój pierwszy samochód gdzie samodzielnie coś robię w nim, więc z góry przepraszam jeżeli jakąś część Âźle nazwę
[ Dodano: 2013-03-28, 06:54 ]
Witam,
czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć?
pzdr
[A6 C4] gumowe dolne listwy boczne
- Multifonika
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 2001
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.2 230KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Tak jak szalony, napisał listwy te odciągasz do tyłu tylko naprawdę delikatnie. Te krótkie na przednich błotnikach trzyma nakrętka, żeby się do niej dostać musisz wyjąć nadkole i pozaglądać. Pooglądaj je dobrze czy poprzedni właściciel nie zastosował jakichś śrubek albo coś w tym stylu. Powodzenia.
Było: A6 C4 2.5tdi, 115KM, 1994r,
Było: S6 C4 4.2, 290KM 1995r,
Jest: MOJA ŻABA
Było: S6 C4 4.2, 290KM 1995r,
Jest: MOJA ŻABA
listwy
Ja brałem z Suwałk i dwa lata jest ok. Tyle że nie zakładaj siekierek za tylnymi bo mierne są i krótkich listew na przednie błotniki to trochę słabo wyglądają (oczywiście to moje zdanie) Pozdrawiam
To i ja podłącze się do tematu. Audi w rodzinie od początku swojego żywota. Przyszedł czas na zmianę listew bocznych w drzwiach gdyż delikatnie odchodzą, jedna z przodu, druga z tyłu po drugiej stronie. Na allegro mamy zamienniki, czytałem w różnych miejscach, że pojawiła się potrzeba przycinania, bądź brakuje np. w ładnym spasowaniu np. 2cm. Więc pytanko do bardziej doświadczonych użytkowników, mógłby ktoś podrzucić aukcję na allegro z której warto skorzystać, żeby pozbyć się tych problemów?:)
Od razu podsyłam link, żeby były zawężone kryteria -> http://archiwum.allegro.pl/oferta/audi- ... 41917.html
I jeszcze jedna kwestia, mógłbym od Was prosić zdjęcie listwy i jej spasowania przy pomiędzy przednimi drzwiami a błotnikiem? Chciałbym zobaczyć wygląd. A jeszcze jedna kwestia, lista jest odchylona o jakieś centrymetr, górna dwa...w tym wypadku lepiej zrobić wymianę czy spróbować to dokleić (czy takie rozwiązanie jest pozbawione większego sensu) ?
Z góry dzięki za pomoc:)
Od razu podsyłam link, żeby były zawężone kryteria -> http://archiwum.allegro.pl/oferta/audi- ... 41917.html
I jeszcze jedna kwestia, mógłbym od Was prosić zdjęcie listwy i jej spasowania przy pomiędzy przednimi drzwiami a błotnikiem? Chciałbym zobaczyć wygląd. A jeszcze jedna kwestia, lista jest odchylona o jakieś centrymetr, górna dwa...w tym wypadku lepiej zrobić wymianę czy spróbować to dokleić (czy takie rozwiązanie jest pozbawione większego sensu) ?
Z góry dzięki za pomoc:)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysiek
- Moje auto: A6 C4
- Rocznik: 1996
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI 115KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
temat dawno zapomniany ale i ja bym coś zmienił i zaryzykuje tymi z Lublina
kupiłem i powiem tak
-jest to listwa z metra cięta wiec nie oczekujmy ideału (trzeba przyjąć to jako półfabrykat do dalszej obróbki na warsztacie)
-jest ok pół cm węższa od ori i mniej zachodzi na próg
-jest też cieńsza jeżeli chodzi o samą grubość gumy
-na tylne drzwi okey,na przód po pół cm za długie (dobrze że za długie bo skrócić zawsze można )
-wg mojej oceny zmęczone w transporcie? w wielu miejscach przyciśnięty dolny profil wiec przy próbie zakładania tak jak przyszło wysoce prawdopodobne uszkodzenie spinek ,tu musiałem najpierw doprowadzić materiał do stanu umożliwiającego montaż
potem umycie dolnej krawędzi drzwi,tak spinki jak i listy wewnątrz profili posmarowane mydłem w płynie i jakoś to poszło
cóż szału może nie ma ale nic nie odstaje i jest poprawa na + w wyglądzie auta
naświetlam sytuacje a każdy wybierze sam czy nabyć kpl ori za parę set zł czy alegrowy za 90
kupiłem i powiem tak
-jest to listwa z metra cięta wiec nie oczekujmy ideału (trzeba przyjąć to jako półfabrykat do dalszej obróbki na warsztacie)
-jest ok pół cm węższa od ori i mniej zachodzi na próg
-jest też cieńsza jeżeli chodzi o samą grubość gumy
-na tylne drzwi okey,na przód po pół cm za długie (dobrze że za długie bo skrócić zawsze można )
-wg mojej oceny zmęczone w transporcie? w wielu miejscach przyciśnięty dolny profil wiec przy próbie zakładania tak jak przyszło wysoce prawdopodobne uszkodzenie spinek ,tu musiałem najpierw doprowadzić materiał do stanu umożliwiającego montaż
potem umycie dolnej krawędzi drzwi,tak spinki jak i listy wewnątrz profili posmarowane mydłem w płynie i jakoś to poszło
cóż szału może nie ma ale nic nie odstaje i jest poprawa na + w wyglądzie auta
naświetlam sytuacje a każdy wybierze sam czy nabyć kpl ori za parę set zł czy alegrowy za 90
Polecam zadać sobie trud i poszukać oryginałów z demontażu. Nie jest to łatwe, ale nie jest to niemożliwe, spokój na lata. Trzy lata temu wymieniłem na zadbane używane i do dziś wygladają bardzo dobrze. Dla pękatych kieszeni polecam oryginalne w ASO. Gdzies nawet zostały mi oryginalne tylne ze starego złomka.
Zamienniki wygladają nieco karykaturalnie, ale lepsze one niż gołe drzwi.
Zamienniki wygladają nieco karykaturalnie, ale lepsze one niż gołe drzwi.