Bo jak nie jest wyłożona kawa na ławę i nie wyskoczy błąd wypadanie zapłonu na danym cylindrze to taki byle jaki mechanik rozkłada ręce.Merc pisze:i tu oto dostałem dobrą odpowiedź... byłem w ASO.. podłączyli komputer i pokazało wypadanie zapłonu na 2-gim cylindrze... konkretnie przez jakaś tam chwile jak go trzymał na gazie, to na ileś tam cyklów obrotów silnikiem zapłon wypadł 8 razy... natomiast żadne inne komputery mechaników VAGi itp nic nie pokazują... tylko serwis juzż stać na takie informacje?
teraz kwestia która cewka będzie odpowiednia,
zamówiłem w inter carsie dwóch producentów i każda okazała się inna... nie odebrałem żadnej bo nie wiem, która będzie pasować, a zwrotu części elektrycznych nie ma
zdjęcia poniżej:
dodam jeszcze że pierwsze dwa zdjęcia to cewka ERA - ponoć oryginalna na pierwszy montaż, natomiast druga to BERU, a na ostatnim zdjęciu porównanie dwóch
[ Dodano: 2011-09-19, 17:15 ]
kolejna rzecz to spalanie, ok. 20l/100km przy spokojnej jeździe w trybie mieszanym... niesprawna cewka może powodować taki wzrost spalania?
no i tak dokładniej to co kryje się pod hasłem "niesprawność w układzie zapłonowym"
tylko i wyłącznie cewka czy jakieś inne czynniki?
jeżeli cewka daje słabą iskrę bądź nie daje to silnik jest przelewany paliwem?
Zwykły vag-com 311-2 pełna wersja pokazuje wystarczająco żeby zdiagnozować wypadanie zapłonu.
Jeśli ewidentnie wypada zapłon tylko na cylindrze nr 8 to ze strony układu zapłonowego do sprawdzenia jest cewka i świeca. Można je pozamieniać z innymi cylindrami i jeśli wypadanie zapłonu przeżuci się na ten drugi cylinder to wiadomo co jest problemem, ale znając jakość tych cewek i częstość ich padania to stawiałbym na tą cewkę.
Jeśli zamiany cewki lub świecy nic nie dadzą to można podejrzewać wtryskiwacz na tym cylindrze, zalewa lub nie leje w ogóle.