Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5 1,8T] Problem z odpaleniem na lpg

Wszystko co dotyczy instalacji lpg dla wszystkich modeli z silnikami benzynowymi a6 i a7.
ODPOWIEDZ
barta6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 1,8T] Problem z odpaleniem na lpg

Post autor: barta6 » 08 cze 2009, 14:57

Witam. Mam problem z moją niunią a mianowicie bardzo ciężko pali na gazie a dokładniej zgaszona na gazie. Szczególnie rano muszę kręcić kilka a nawet kilkanaście sekund zanim zapali. Gdy się zagrzeje już jest lepiej ale też odpala po chwili. Na benzynie wszystko pięknie działa żadnych problemów z odpaleniem odpala od ruchu kluczykiem. ÂŚwiece niedawno wymienione przejechałem na nich może kilkaset kilometrów.
Instalacja lpg ma może 3 lata sekwencja czwartej generacji firmy nie pamiętam. Komputer sam przełącza na gaz przy temperaturze silnika ok 40 stopni.
Nie wiem od czego zacząć. Jechać do serwisu? Może ktoś może coś podpowiedzieć.
Dzięki za pomoc.

wąski
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wąski » 11 cze 2009, 21:45

kolego raczej przewod pomiedzy parownikiem a filtrem gazu w stanie lotnym bo dalej jest juz tylko listwa wtryskiwaczy

fhroma
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: fhroma » 11 cze 2009, 23:17

[quote="wąski"]kolego raczej przewod pomiedzy parownikiem a filtrem gazu w stanie lotnym bo dalej jest juz tylko listwa wtryskiwaczy

Chodzi o ten cienki przewód podcisnieniowy który jak slavi dobrze napisał idzie od reduktora do kolektora.

Awatar użytkownika
stasiuszef
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: stasiuszef » 11 cze 2009, 23:58

Zdarza się tak że tym przewodem podciśnieniowym z parownika do kolektora dostaje się gaz i od to cały problem.Spróbuj jak piszą koledzy wyżej, czyli odłącz ten przewód i zobacz czy będzie jakaś zmiana.Jeśli tak to masz winowajcę (parownik), jeśli nie, to trzeba szukać i myśleć dalej.Poz
usunieto !!

kornas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kornas » 12 cze 2009, 22:40

Ja tylko dodam, że podczas eksploatacji z takim problemem odradzę Ci jednostajne kręcenie przez kilka sekund, aby uniknąc zalania. Raczej staraj się odpalić kilka razy i nie kręć za dużo. A jak nie dasz rady odpalić to każda sekwencja ma awaryjne odpalanie na gazie, musisz trzymać przełącznik od paliwa i trzymając odpalić, powinno zadziałać bez problemów, tyle że nie przełączysz się na benzyna jeśli nie uruchomisz ponownie silnika (oczywiście jeśli bedziesz miał zamiar przełączyć się na benzyne). Powodzenia w rozwiązaniu problemu, napisałem tyle co wiem.
Audi A6 Avant 1.8T 213KM/298Nm

barta6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: barta6 » 17 cze 2009, 12:47

Witam. Sprawa przedstawia się tak że faktycznie zalewało auto gazem i stąd te problemy. Parownik nie trzymał gazu tylko przepuszczał do kolektora. Wczoraj byłem u gazownika, parownik wymieniony i kręci od ruchu kluczykiem. Przy okazji wymieniłem filtry jak radził slavi16, bo naprawdę były zawalone.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi <piwo>

Awatar użytkownika
stasiuszef
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ACK 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual