Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Usterka nawiew na przednią szybę komunikat usterka instalacji elektrycznej

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
StevenSeagal69
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jacek
Rocznik: 2018
Moje auto: A6 C8
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 TFSI 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Usterka nawiew na przednią szybę komunikat usterka instalacji elektrycznej

Post autor: StevenSeagal69 » 13 lut 2025, 12:38

Witam kierowców i kierowniczki. Mam problem z nawiewem na przednią szybę. Kiedy włączam nawiew na przednią szybę osobnym przyciskiem z symbolem podgrzewania przedniej szyby z początku wszystko funkcjonuje i słyszę jak nawie działa. Po kilku minutach na komputerze pojawia symbol akumulatora i komunikat usterka instalacji elektrycznej i żebym skontaktował się z serwisem. Komunikat ten świeci dosłownie kilkanaście sekund po czym znika z ekranu. Nawiew na przednia szybe przestaje działać. Zaobserwowałem, że dzieje się tak najczęściej przednią niskich temperaturach. Kiedy dojadę do miejsca docelowego i gaszę silniki i wracam do auta po dłuższej chwili i włączam ponownie nawiew to sytuacja znowu się powtarza. Chwilę działa po czym znowu na ekranie widzę komunikat przez chwilę po czym znowu znika i nawie na przednią szybę przestaję działać. Czy może ktoś zmagał się z takim przypadkiem i wie w czym może tkwić przyczyną i jak usunąć tę usterkę. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Awatar użytkownika
keisim
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2019
Moje auto: Allroad C8
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Re: Usterka nawiew na przednią szybę komunikat usterka instalacji elektrycznej

Post autor: keisim » 14 lut 2025, 12:51

Nie wiem więc się wypowiem... Może przyczyną jest słaby akumulator, wymieniałeś od nowości? Jeżeli masz nagrzewnicę elektryczną albo ogrzewanie przedniej szyby, które włącza się kiedy uruchomisz nawiew MAX na przednią szybę (opisany w instrukcji jako 'Rozmrażanie'), to może to powodować spadek napięcia, który generuje błąd.
Audi A6 Allroad 55 TDI C8 2019 3.0 TDI 349KM 700Nm + mod by MOTOTRONIK >> 393KM 830Nm

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C8 (2018- )”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl