Jaki płyn chłodniczy?
Jaki płyn chłodniczy?
Walczę z wyciekiem płynu chłodniczego spomiędzy głowic w 3.0 tdi i przygotowuje się na wymianę całości płynu.
Poleci ktoś jakiegoś producenta ? I jakie oznaczenie ma mieć płyn (na zbiorniku jest G12).
To lać to G12 (czy G12+, G12++), czy można przejść na G13? Wie ktoś ile litrów wchodzi do CLAA?
Trochę się przejąłem tematem jak mechanik powiedział, że gdy nie leje się płynu zgodnego z normą to uszczelnienia puszczają. Na dolewkę do tej pory leciało jakieś borygo z marketu.
Poleci ktoś jakiegoś producenta ? I jakie oznaczenie ma mieć płyn (na zbiorniku jest G12).
To lać to G12 (czy G12+, G12++), czy można przejść na G13? Wie ktoś ile litrów wchodzi do CLAA?
Trochę się przejąłem tematem jak mechanik powiedział, że gdy nie leje się płynu zgodnego z normą to uszczelnienia puszczają. Na dolewkę do tej pory leciało jakieś borygo z marketu.
- Krzysiek 84
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 1993
- Moje auto: 80 B4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI 1Z 90KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Z Febi masz w miarę wybór :
https://galonoleje.pl/plyny/plyny-ekspl ... ucent-febi
https://galonoleje.pl/plyny/plyny-ekspl ... ucent-febi
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam, temat odświeżam bo mam podobny problem
Potrzebna mała dolewaka płynu do mojego auta A6C7 (2.0TDI/190km 2014).
Według instrukcji powinien być G12++ lub G13, ale one są koloru fioletowego a ja w chwili obecnej mam kolor różowy/czerwony? Czy jest mozłiwe że produkowali np G13 w kolorze różowym? Dolałbym G13 ale w instrukcji piszą że NIE można mieszać?
Proszę o poradę w w/w zakresie.
https://1drv.ms/u/s!At5MlnYOSdP34xR-qws ... r?e=ECiZok

Według instrukcji powinien być G12++ lub G13, ale one są koloru fioletowego a ja w chwili obecnej mam kolor różowy/czerwony? Czy jest mozłiwe że produkowali np G13 w kolorze różowym? Dolałbym G13 ale w instrukcji piszą że NIE można mieszać?
Proszę o poradę w w/w zakresie.
https://1drv.ms/u/s!At5MlnYOSdP34xR-qws ... r?e=ECiZok
-
- Forum Audi A6 / A7
Dzięki mat1324 za zainteresowanie, ale ja jestem ciekawy, czy mój kolor różowy/czerwony oznacza że mam G12? Bo z tego co wyczytałem to G12+, G12++ i G13 są lilowe! Czy może G12++ lub G13 też produkowali w kolorze różowym/czerwonym? Swoją droga ciekwe od którego roku stosują G13?mat1324 pisze:W takim razie dolej G12 z plusami. Są ze sobą mieszalne.
- brutus7
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Roman
- Rocznik: 2013
- Moje auto: Nie mam
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.0 V8 560KM
- Napęd: RWD
- Skrzynia: S-tronic
Re: Jaki płyn chłodniczy?
Witam
G13 byl używany do roczników 2017 i polowa 2018 z tego co mówił mi pracownik sprzedaży części w audi.
Bo kupowałem tam płyn, nie mają 5 litrowych baniaków i musiałem kupić po 1 l butelki.
Płynu zeszło dobre 6 litrów, oczywiście to nie wszystko bo termostaty były zimne a na ciepłym silniku nie będę ryzykował.
Są 4 węże które otwierałem. Znalazłem to video na yt i widac dobrze gdzie są te węże.
https://m.youtube.com/watch?v=JiYSUTF-X9g
Ale czy to prawda że mam G12 evo lub G13 tego nie wiem na 100 % niestety, nawet w komputerze w Audi nie ma wzmianki jaki płyn oni zalewali.
G13 byl używany do roczników 2017 i polowa 2018 z tego co mówił mi pracownik sprzedaży części w audi.
Bo kupowałem tam płyn, nie mają 5 litrowych baniaków i musiałem kupić po 1 l butelki.
Płynu zeszło dobre 6 litrów, oczywiście to nie wszystko bo termostaty były zimne a na ciepłym silniku nie będę ryzykował.
Są 4 węże które otwierałem. Znalazłem to video na yt i widac dobrze gdzie są te węże.
https://m.youtube.com/watch?v=JiYSUTF-X9g
Ale czy to prawda że mam G12 evo lub G13 tego nie wiem na 100 % niestety, nawet w komputerze w Audi nie ma wzmianki jaki płyn oni zalewali.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szajn
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
Może ten mechanik pomieszał uszczelniacze ze zwieraczami, swoimi.MaRsXzU pisze: ↑04 wrz 2019, 19:23Walczę z wyciekiem płynu chłodniczego spomiędzy głowic w 3.0 tdi i przygotowuje się na wymianę całości płynu.
Człowieku te uszczelniacze puszczają bo poprosty są ch*jowe i tyle w temacie. Płyn dobiera się do typu materiału z jakiego jest układ chłodniczy, miedź, aliminium i innel stopy. Kto widział, żeby po 200k przebiegu wy*ebało uszczelki spod chłodnicy oleju, lub żeby króciec bloku był kruchy jak papier. Poprostu lecą w ch*ja z materiałami i tyle. Audi to szrot
Dodano po 3 minutach 52 sekundach:
W trzeciej generacji silnika 3,0 tdi dalej problem z cieknącym cięgiełkiem zaworu odcinającego płyn chłodniczy, pk 50k przebiegu przeciek. I niech ktoś powie, że to nie celowa robotaSzajn pisze: ↑24 sie 2023, 15:50Może ten mechanik pomieszał uszczelniacze ze zwieraczami, swoimi.MaRsXzU pisze: ↑04 wrz 2019, 19:23Walczę z wyciekiem płynu chłodniczego spomiędzy głowic w 3.0 tdi i przygotowuje się na wymianę całości płynu.
Człowieku te uszczelniacze puszczają bo poprosty są ch*jowe i tyle w temacie. Płyn dobiera się do typu materiału z jakiego jest układ chłodniczy, miedź, aliminium i innel stopy. Kto widział, żeby po 200k przebiegu wy*ebało uszczelki spod chłodnicy oleju, lub żeby króciec bloku był kruchy jak papier. Poprostu lecą w ch*ja z materiałami i tyle. Audi to szrot
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Maciej
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.0 TDI 245KM
- Skrzynia: Tiptronic
Cześć
przeglądałem instrukcję ale niestety nie znalazłem odpowiedzi (kiedyś specyfikacje płynów były podawane mam wrażenie). Przeczytałem Wasze posty wyżej o chciałem zapytać czy do 2.0 tfsi 252 km 2017 rok taki płyn będzie ok: https://allegro.pl/oferta/38201-feb-ply ... 2508821297
szukałem na necie plynu chłodniczego G13 marki audi/vw ale znajduje jedynie g12 evo.. helpnijcie mnie bo za chwilę czeka mnie wymianka, bo nie wiem co siedzi w układzie po poprzednim właścicielu:)

przeglądałem instrukcję ale niestety nie znalazłem odpowiedzi (kiedyś specyfikacje płynów były podawane mam wrażenie). Przeczytałem Wasze posty wyżej o chciałem zapytać czy do 2.0 tfsi 252 km 2017 rok taki płyn będzie ok: https://allegro.pl/oferta/38201-feb-ply ... 2508821297

szukałem na necie plynu chłodniczego G13 marki audi/vw ale znajduje jedynie g12 evo.. helpnijcie mnie bo za chwilę czeka mnie wymianka, bo nie wiem co siedzi w układzie po poprzednim właścicielu:)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2016
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
Audi vw odeszło od g13 a powrócili do g12+++ dla pewności sprawdz napis na zbiorniczku wyrównawczym.
Dodano po 1 minucie 59 sekundach:
W roczniku twojego audi na bank g12
Dodano po 1 minucie 59 sekundach:
W roczniku twojego audi na bank g12
LukaszRud
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Maciej
- Silnik: 3.0 TDI 245KM