Awaria układu chłodzenia
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Awaria układu chłodzenia
Witam, koledzy potrzebuje pomocy wyskoczył mi komunikat o awarii systemu chłodzenia i pojawił się błąd P1b1c00. Niby wychodzi że to pompa wody, ale doczytałem że są dwie pompy wody jedna mechaniczna a druga elektryczna, pytanie czy ktoś wie która to pompa, poniżej zdjęcie błędu, będę wdzięczny za pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Na razie nie mam takiej możliwości aby pod coś normalnego podpiąć i sprawdzić, ma tylko takie małe coś co niby ma pokazać błąd i ewentualnie go skasować, dopiero w poniedziałek lub wtorek będę mógł gdzieś podjechać i podłączyć pod prawdziwy sprzęt,
[ Dodano: 2019-06-18, 23:08 ]
Witam ponownie po długim czas. Auto naprawione już jakiś czas temu i już pisze co się stało bo to w sumie pewnie mało spotykany problem.
Po podpięciu pod komputer wyskakiwało masę różnych błędów, nie przytoczę konkretnych definicji ale ogólnie od uszkodzonej pompy wody po awarię dodatkowej pompy wody i czasem błąd termostatu i czujnika temperatury, dodam że auto ma przejechane nie całe 60 tyś. i takie awarie raczej się nie dzieją, a problem był niby banalny a zarazem śmieszny, bo po wyjęciu obudowy termostatu gdzie jest on wpięty na trzy zaczepy okazało się że jeden zaczep się w jakiś sposób ułamał lub po prostu zmęczenie materiału co spowodowało przekrzywienie się całego termostatu i blokadę go. Generalnie termostat wymieniony i wszytko śmiga, ale zdziwienie a ASO było sporę jak to się mogło stać.
[ Dodano: 2019-06-18, 23:08 ]
Witam ponownie po długim czas. Auto naprawione już jakiś czas temu i już pisze co się stało bo to w sumie pewnie mało spotykany problem.
Po podpięciu pod komputer wyskakiwało masę różnych błędów, nie przytoczę konkretnych definicji ale ogólnie od uszkodzonej pompy wody po awarię dodatkowej pompy wody i czasem błąd termostatu i czujnika temperatury, dodam że auto ma przejechane nie całe 60 tyś. i takie awarie raczej się nie dzieją, a problem był niby banalny a zarazem śmieszny, bo po wyjęciu obudowy termostatu gdzie jest on wpięty na trzy zaczepy okazało się że jeden zaczep się w jakiś sposób ułamał lub po prostu zmęczenie materiału co spowodowało przekrzywienie się całego termostatu i blokadę go. Generalnie termostat wymieniony i wszytko śmiga, ale zdziwienie a ASO było sporę jak to się mogło stać.