Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[3.0TDI BMK] zatarty wentylator chlodnicy (regeneracja?)

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
sevar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[3.0TDI BMK] zatarty wentylator chlodnicy (regeneracja?)

Post autor: sevar » 25 lip 2015, 11:52

Witam, jak w temacie, zatarl sie wentylator chlodnicy (ten wiekszy), w serwisie zarzyczyli sobie prawie 5000, czy ma ktos wiedze, czy da sie go rozebrac i zlozyc ponownie? Albo ma ktos dojscie do jakis troche tanszych (nawet wsrod uzywek nie ma w czym przebierac).

Pozdrawiam

haribo.pl

Re: [3.0TDI BMK] zatarty wentylator chlodnicy (regeneracja?)

Post autor: haribo.pl » 25 lip 2015, 19:28

A co mu sie stalo ze sie zatarl?jakis konkretny powod?

130TDI
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2017
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0T CREH 340KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: 130TDI » 26 lip 2015, 10:33

Nie wiem jak w C6 ale w C5 wentylator chłodnicy można rozebrać. Z wyglądu jest nierozbierany, ponieważ są zaprasowane blaszki, ale da się je podgiąć i rozkręcić silnik wentylatora. U mnie zużyły się szczotki, oczywiście samemu musiałem je sobie dorobić :) teraz wentylator śmiga już 2 rok.

sevar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sevar » 30 lip 2015, 18:56

Dopiero dzisiaj udalo mi sie rozebrc caly przod. Generalnie caly silnik wentylatora jest skorodowany do tego stopnia, ze rozbieralem go odlamujac kolejne fragmenty obudowy srubokretem. Silnik sie fizycznie spalil. Przyczyna? Woda, wiek... Gdyby ktos mial mozliwosc to bylbym wdzieczny za numer bosch'owy tego silnika/wentylatora. Drugi jest w dobrym stanie i jego numer to 0130303308. No chyba ze ma ktos moze dojscie do tego ustrojstwa? Z gory dzieki.

P.S. Przepalenie bylo spowodowane skorodowana tulejka wewnatrz silnika. Takze wyglada na to, ze jesli auto ma juz swoje lata, to warto go rozebrac przeczyscic i w razie potrzeby delikatnie spolerowac. Posluzy dluzej

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja