Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Zapach płynu chłodniczego w kabinie

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
CASH
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Zapach płynu chłodniczego w kabinie

Post autor: CASH » 14 wrz 2014, 09:17

Witam
Koledzy jest taka sprawa. Jadąc ostatnio pod górę uderzyłem chłodnicą o coś że na dole zrobił sie z niej banan. Chodzi mi o to że dosyć mocno sie wygieła. Od tego czasu kiedy jade a auto osiągnie 90 stopni czuć z nawiewów zapach płynu chłodniczego i parują mi szyby. Mało tego stojąc na swiatłach zauważyłem e z pod maski leci para koło lewego reflektora. Możecie mi powiedzieć co sie mogło stać? Czy to możliwe żeby na przykład robiło sie za duże ciśnienie w chłodnicy i wywalało płyn z powodu jej wygięcia?

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 14 wrz 2014, 09:21

Gdzieś musi uciekać Ci płyn.
Może być to na łączeniu, może być gdzieś lekko pęknięta. Płyn który paruje czujesz w kabinie.

Sprawdź poziom płynu i jedź do mechanika niech sprawdzi gdzie masz nieszczelność no i pewnie będzie trzeba wymienić chłodnice.

CASH
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: CASH » 14 wrz 2014, 14:05

Chłodnica wygląda tak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ad6 ... 948be.html

Płynu ubywa i czuć go w środku jak mam nastawiony nawiew z zewnątrz. Myślałem że to nagrzewnica ale pod wycieraczkami mam sucho.

[ Dodano: 2014-09-14, 14:05 ]
Rozgrzałem silnik i zostawiłem auto na postoju. i przy 90 stopniach widziałem jak leci mi płyn ale nie z chłodnicy gdzieś jak by od spodu! Jak by z jakiegoś łączenia czy węża!!! Narazie nie moge zobaczyć bo płyn jest gorący

michal_bst
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michal_bst » 14 wrz 2014, 14:56

CASH, ja obstawiam, że to na 100% chłodnica, bo to dość delikatne urządzenie. A przy okazji, gdy silnik się rozgrzewa to pojawia się większe ciśnienie i pod wpływem ciśnienia płyn nacieka na wąż, z którego później kapie. Może to w pewnym sensie wprowadzać w błąd. Najlepiej sprawdzić to na kanale, bo tak to można gdybać - chyba, że od góry coś widać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja