wymiana sprzęgła w sprężarce klimatyzacji
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dariusz
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
wymiana sprzęgła w sprężarce klimatyzacji
Witam. Mam problem z układem klimatyzacji, mianowicie miałem nieszczelność, która w końcu została zlokalizowana (wąż od sprężarki do chłodniczki) prędzej dwa razy sprawdzane i nabijane.. za każdym razem działała 3dni i przestawała (błąd czujnika ciśnienia) Teraz szczelna, nabita i dzwoni mi fachowiec, że sprzęgło zrypane..
Czy ktoś wymieniał sprzęgło w sprężarce?
Czy trzeba ją wyciągać cała? wydaje mi się, że jest wystarczająco miejsca ale fachman twierdzi, że nie.
Czy można wymienić same to czy trzeba kompletne sprzęglo
Czy ktoś wymieniał sprzęgło w sprężarce?
Czy trzeba ją wyciągać cała? wydaje mi się, że jest wystarczająco miejsca ale fachman twierdzi, że nie.
Czy można wymienić same to czy trzeba kompletne sprzęglo
Biały
-
- Forum Audi A6 / A7
radexon pisze:nie wiem jak w 3.0 TDI ale w 3.2 FSI u mnie miejsca sporo było i mechanik mój to zrobił bezproblemowo
Sprzęgło ok 60 zł kosztowało.
Ale u mnie była grubsza sprawa i tak bo po wymianie sprzęgła klima dalej nie chodziła i ośka się ukręciła w spreżarce i sprzęgło wyleciało,spreżarka zatarła się
Jakie miałeś objawy, tzn czy coś się działo przed zerwaniem sprzęgła? Czy kupiłeś kompletne sprzęgło czy tylko tarczę sprzeglowa z gumkami? Pozdrawiam
Biały
U mnie zaczeło się że cały czas chodził II bieg wentylatora.
Okazało się że kabel przecięty jest, który idzie od czujnika ciśnienia klimatyzacji i błąd w VCDS no connection
Kabel polutowany wentylator już nie szalał ale przestała klima chodzić i błąd zniknął ale cały czas ECON/OFF palił się.
Wymieniony został czujnik i ECON/OFF już nie pali się ,wentylator od klimy załącza się raz na jakiś czas ale klimy nie ma . Odczynnik sprawdzony - został spuszczony i dopełniony + sprawdzenie szczelności.
Przed zerwaniem sprzęgła objawów nie miałem żadnych oprócz tych, że klima nie działała .Po montażu sprzęgła nie działała dalej i przejechałem sie kawałek autem z warsztatu i tylko pisk i sprzęgło wyleciało i ukręciła się ośka.
Wleciała nowa sprężarka DENSO,klima sprawdzona czy opiłki się nie dostały i 2 tyg już śmiga
Okazało się że kabel przecięty jest, który idzie od czujnika ciśnienia klimatyzacji i błąd w VCDS no connection
Kabel polutowany wentylator już nie szalał ale przestała klima chodzić i błąd zniknął ale cały czas ECON/OFF palił się.
Wymieniony został czujnik i ECON/OFF już nie pali się ,wentylator od klimy załącza się raz na jakiś czas ale klimy nie ma . Odczynnik sprawdzony - został spuszczony i dopełniony + sprawdzenie szczelności.
Przed zerwaniem sprzęgła objawów nie miałem żadnych oprócz tych, że klima nie działała .Po montażu sprzęgła nie działała dalej i przejechałem sie kawałek autem z warsztatu i tylko pisk i sprzęgło wyleciało i ukręciła się ośka.
Wleciała nowa sprężarka DENSO,klima sprawdzona czy opiłki się nie dostały i 2 tyg już śmiga
-
- Forum Audi A6 / A7
Chyba też mnie czeka wymiana na nową skąd kupiłeś?radexon pisze:
U mnie właśnie żadnych pisków, ani nic.. A prędzej chlodzła przez 3 dni po pierwszym jej nabiciu 😑
[ Dodano: 2019-06-22, 13:55 ]
Czy ktoś jest w stanie podać mi numery sprężarek pasujących do mojego audi/?
zamontowane mam: 4E0260805BA 6SEU14C ale jak wejde na strone DENSO to pokazuje mi 4F0260805AJ i już zgłupialem
Biały
-
- Forum Audi A6 / A7
Win wysłałem Ci na PWmat1324 pisze:Podaj VIN albo podeślij mi go na PW, to sprawdzę co powinno być dokładnie, ale wstępnie mogę powiedzieć, że powinieneś mieć sprężarkę 4F0260805AJ, której odpowiednikiem 1:1 jest DENSO DCP02090.

Ja miałem założoną taką:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Biały