Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C6 3.2 FSI] Wentylator nawiewu... warczy!

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zwyrol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6 3.2 FSI] Wentylator nawiewu... warczy!

Post autor: Zwyrol » 28 lip 2015, 16:23

Czołem,

Mam następujący problem - kupiłem sobie 3 tyg. temu C6 z 3,2 FSI, z grubszych rzeczy była do zrobienia sprężarka - wymieniłem na zgodną z numerem oryginalnej, choć pojemność nowej wynosi 140 cm, poprzedniej - 130 cm... Tyle że nie ma to związku (CHYBA) z problemem.

Od tego czasu dmucha zimnem aż miło, ale wentylator nawiewu (ta dmuchawa gdzieś tam pod deską) okropnie warczy. Przed wymianą sprężarki klimy nawet przy maksymalnej prędkości pracy był co najwyżej głośny szum. Teraz mam taki głośny warkot, jak przy włączonym na maksa chińskim wiatraczku na biurko. Oczywiście, gdy zmieniam temperaturę lub prędkość wiatraków, to warkot odpowiednio cichnie lub robi się głośniejszy, więc chyba o samą mechanikę wiatraka chodzi.

Serwisant coś podupcył? Filtr kabinowy? Czujnik jakiś zdechł? Czy po prostu jakiś "syf" wkręcił się w dmuchawę nadmuchu? Jakaś łopatka wiatraka się przestawiła? Jak do tego się dobrać? :)

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 28 lip 2015, 16:52

Otwórz maskę, przy podszybiu jest taka maskownica plastikowa - zdemontuj ją wraz z uszczelką.
Centralnie po środku masz obudowę w wentylatorem. Przy wymianie sprężarki raczej nikt tam się nie dobierał.

Inna opcja jest taka, że chcieli Ci odgrzybić nieumiejętnie klimatyzację i nawalili w ten wentylator piany która coś mogła tam narobić. Inna opcja że wpadł tam liść czy coś podobnego.

Same wentylatory/dmuchawy z siebie po kilku latach potrafią delikatnie świszczeć/huczeć przy jeździe. Niby delikatnie, a wkurza. Ja u siebie z tego powodu wymieniłem dmuchawę :)

Awatar użytkownika
Zwyrol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Zwyrol » 28 lip 2015, 17:20

Dzięki za radę, pogrzebię i dam znać. Bardziej właśnie widzi mi się jakiś liść lub inny fafoł, bo to takie trochę warczenie, jak kartka przyłożona do wentylatorka na biurku.

Będę miał zajęcie na weekend, oprócz wymiany filtrów kabiny i dołożenia tempomatu. :D

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 28 lip 2015, 17:47

To zobaczysz szybko od góry po otwarciu maski więc wygodnie. :) ja bym poszedł czym prędzej żeby się to gdzieś nie wkręciło.

Sam demontaż wentylatora to 1h roboty, trochę zabawy i wiedzy + ściągacz do wycieraczek i kilka kluczy. Moim zdaniem powinno się obejść bez demontażu.

Awatar użytkownika
Zwyrol
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Zwyrol » 03 sie 2015, 10:54

Dobra.
Zabieg udany - dobrze, że po prawej stronie dmuchawy za przednim podszybiem (elastycznym) znajduje się kratka rewizyjna. Odkurzacz, długa pęseta i sprawca warczenia ujęty... suche liście. ;) Potem wymiana filtrów kabinowych, bo podejrzewam, że należy im się.

BTW - jeżeli nawiewy drugiej strefy dmuchają trochę słabiej, ale zawór rozprężny strefowy działa prawidłowo, to trzeba adaptować Climatronic? Zresetować ustawienia klapek w kolektorze nawiewu?

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 03 sie 2015, 17:50

Z tyłu dmucha słabiej to normalne, powietrze ma dłuższą drogę do pokonania.
W trybie manualnym ustaw nadmuch na środkowy, czyli po wejściu w tryb manualny wystarczy chyba raz w lewo pokrętło przekręcić i wtedy dmucha znacznie mocniej niż na auto.

mario.new
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mario.new » 18 gru 2015, 14:36

Zwyrol pisze:Dobra.
Zabieg udany - dobrze, że po prawej stronie dmuchawy za przednim podszybiem (elastycznym) znajduje się kratka rewizyjna. Odkurzacz, długa pęseta i sprawca warczenia ujęty... suche liście. ;) Potem wymiana filtrów kabinowych, bo podejrzewam, że należy im się.

BTW - jeżeli nawiewy drugiej strefy dmuchają trochę słabiej, ale zawór rozprężny strefowy działa prawidłowo, to trzeba adaptować Climatronic? Zresetować ustawienia klapek w kolektorze nawiewu?
witam,

Dziś rano jadąc do pracy nagle usłyszałem warczenie, które dochodziło z środka podszybia. Zdjąłem uszczelkę oraz osłonę i zauważyłem, że za kratką rewizyjną wentylatora nawiewu był uschnięty liść, który podczas działania wentylatora przyczepiał się do żeberek wiatraka i powodowało tzw warczenie - duża prędkość, rezonans etc etc (może być tak, że nic nie zobaczymy bo liść lub innych śmieć będzie przyklejony a wiatrak zatrzyma się w położeniu takim, że nic nie zauważymy - warto więc po zdjęciu kratki użyć długiego śrubokrętu i obracać wiatrak). Kratkę można zdjąć bo jest na zaczepy. Warto dosłownie odkurzyć to miejsce ponieważ blisko tej kratki było sporo innych małych liści śmieci etc etc.

dzięki postowi Zwyrol udało się usunąć ten bardzo nieprzyjemny warkot zwłaszcza, że samochód mam od miesiąca wiec człowiek jest baaardzo wyczulony na różne odgłosy ;)

pozdrawiam
to be or not to be

kamil666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: kamil666 » 18 gru 2015, 20:31

Warkot to zazwyczaj wywołuje obce ciało. Niestety nie sprawdza się czyszczenie w przypadku piszczenia...

lukaszb297
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lukaszb297 » 12 mar 2016, 12:16

Witam jestem tu nowy i posiadam następujący problem w moim audi a6 c6 2,7 tdi nie działa nadmuch, podmieniałem kondensatorek ten przy wentylatorze i przez tydzień było ok, teraz znowu nie działa.Kupiłem następny podmieniłem i wentylator nie rusza, jak podpinam wentylator na krótko działa, jest jeszcze taki objaw że na włączonym silniku na panelu klimatyzacji świeci się econ i nie idzie go wyłączyć, na samym zapłonie się wyłancza ale wentylator nie startuje, proszę o pomoc może ktoś miał taki przypadek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl