krzycho2626 pisze:Nie zapomnij ,że wcale to nie musi być wentylator!!!
Jest jeszcze wiązka,sterownik wentylatorów i to co najgorsze panel klimatronica.
Tak czy siak dziwne jest to ,że brak błędów jak by bezpiecznik był spalony lub silnik wentylatora to masz błędy na bank a w tym wypadku może być wszystko.
Spróbuj odwiedzić warsztaty z serwisem klimatyzacji ,może coś podpowiedzą?
Cześć
Dzięki Krzycho że choć ty doradzasz mi tutaj szkoda że nikt inny się jeszcze nie zainteresował temat. No właśnie dziwne jest że nie ma błędu ale z tego co tak się wstępnie dowiedziałem to może nie wypluwać błędu ze względu na swoje własne sterownie. A uruchomienie wentylatora z komputera też nie daje efektu a wentylator chłodnicy płynu można uruchomić z komputera bez problemu. Dziś dowiem się coś więcej bo ściągnę osłonę silnika i sprawdzę napięcie na kablach do tego wentylatora oraz podłącze go na krótko. Co do wspomnianej przez ciebie wiązki to słyszałem że była jakaś akcja serwisowa wymiany tych wiązek. Jak już dowiem się coś więcej to oczywiście dam znać i raz jeszcze wielkie dzięki krzychu za odpowiedzi i podpowiedzi, porady itd.
Pozdrawiam
HUBiC
Aktualizacja:
Witam a więc tak jestem już po zdjęciu dolnej osłony silnika i dostaniu się do wiatraka jak się okazuje napięcie na przewodach do jego sterownika jest tak więc wiatrak ewidentnie się zjarał teraz szukam tego wiatraka jeszcze pozostaje kwestia jego wymontowania może ktoś kiedyś wymontowywał wiatraki w 2.7 lub 3.0 i wie czy trzeba ściągać przód czy też może uda się tą operację przeprowadzić mniej drastycznie.
Aktualizacja (22.06.2012)
Zamówiłem komplet wentylatorów z plastikiem ten za chłodnicami mam go otrzymać na dniach tak więc na pierwszy ogieĂą podepniemy pod wtyczkę i włączymy klime i wtedy będziemy wiedzieli czy się załącza i kręci o wszystkim postaram się napisać po całej operacji.
[ Dodano: 2012-06-25, 22:54 ]
Mam drugi komplet wentylatorów podpięty na sucho bez montowania działa nadal tylko wentylator chłodnicy a klimy się nie załącza mało tego po podłączeniu starych wentylatorów teraz już żaden nie działa nawet ten chłodnicy. Próbowaliśmy wyciągnąć od spodu kosz wentylatorów lecz nie dało rady może jakaś porady co do tych wentylatorów i demontażu ?. Dodam iż na obu kostkach jest prąd.
[ Dodano: 2012-06-26, 14:24 ]
Z tego co doczytałem na forum to przyczyną nie uruchamiania się wentylatora klimatyzacji może być to iż kompresor ma za słabe ciśnienie i nie odpala tego wentylatora ale wydaje mi się iż mimo woli powinien załączać się jako wspomagający i nie doprowadzić do zagotowania wody co miało raz miejsce szkoda że nikt z was po za kolegą Krzychem nie jest w stanie coś doradzić może jednak ktoś się znajdzie kto miał podobny tego typu problem. Jutro jeszcze raz zabieram się w warsztacie za rozmontowywanie wentylatorów i będziemy próbować go jakoś wyłuskać bo trzeba jakoś odpalić wentylator chłodnicy bo bez tego jazdy nie ma i trzeba też jakoś dojść czemu nie odpala ten wentylator klimy nawet ten drugi co kupiłem wątpię aby to był zbieg okoliczności aby nie działały obydwa. We wtyczkach napięcie jest ale może coś nie styka ?. Ma ktoś jakieś pomysły proszę o pomoc.