[A6 C6] wentylator cieczy dziala na max po wlaczeniu zaplonu
[A6 C6] wentylator cieczy dziala na max po wlaczeniu zaplonu
witam serdecznie i prosze o pomoc. Od tygodnia jestem wlascicielem a6 2.7 tdi i mam problem z wentylatorem cieczy ktory załąncza sie na 2 bieg zaraz po włączeniu zaplonu. Auto zostalo podlaczone pod komputer ktory zdiagnozowal zwarcie ukladu elektrycznego wentylatora. Caly uklad zostal sprawdzony i zadnych zwarc nie znalazlem styki kostek jak nowe zadnej wilgoci tdp. przewody wentylatora tez ok. Mechanik ktory podłączał komputer sprawia wrażenie ze elektryka to dla niego czarna magia i twierdzi ze problemem jest jakis uklad elektryczny ( tranzystor rezystor czy jakos tak), ktory zanjduje sie na obudowie wentylatora. Prosze pomóżcie bo odglos wentylatora doprowadza mnie do szalu dodam ze auto rozgrzewa sie ok a wentylator dziala jeszcze okolo min po wyjeciu kluczyka ze stacyjki.
U mnie czasami tez jest taki problem ni z tego ni z owego zaczyna pracować wentylator na chłodnicy po wyciągnięciu kluczyka dalej chodzi około 30sek . Dzieje sie tak raz na miesiąc wiec daje sobie z tym spokój jak będzie cieplej zajmę sie problemem. Przyczyna jest czujnik temperatury taki błąd pokazuje VCDS . Trzeba wymienić czujnik i problem powinien zniknąć . Podaj numer błędu i będzie wszystko jasne 

A wiec nr błędu to P0692 co kolego myślisz o tym? Wiesz może jaki jest tam czujnik tzn ile pinów. Bo znalazłem 2 i 4,
[ Dodano: 2013-02-16, 16:02 ]
Ok czujnik temperatury wymieniony a problem pozostal
. Co robić koledzy.
kolejna diagnoza mechanika to modul sterujacy wentylatorem padniety. Czy wie moze ktos jaki jest nr tego modulu bo próbuje gdzieś kupic a nie znam numeru

[ Dodano: 2013-02-16, 16:02 ]
Ok czujnik temperatury wymieniony a problem pozostal

kolejna diagnoza mechanika to modul sterujacy wentylatorem padniety. Czy wie moze ktos jaki jest nr tego modulu bo próbuje gdzieś kupic a nie znam numeru

Witam. Mam ten sam problem z wentylatorem. Włącza się nawet jak jest zimny silnik i działa po wyłączeniu jakieś 30sek. Właśnie wymieniłem czujnik temperatury z żółtą kropką(wcześniej komputer pokazywał błąd 0694) ale wentylator nadal się włącza. Zauważyłem jeszcze, nawiewy od strony kierowcy działają inaczej, tzn. z prawego leci ciepłe powietrze, a z lewego zimne. Dość duża różnica temperatur. Silnik normalnie nagrzewa się do 90st.C. Teraz nie wiem co dalej.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
"problemy z wentylatorami" , jest 'akcja serwisowa' na sterowanie i okablowanie wentylatorów, zadzwońcie do ASO Audi i zapytajcie konkretnie o swoje auta, za naprawę nic nie zapłacicie
viewtopic.php?t=53347
konio 14,
co do nawiewów tu masz wyczerpujący temat a6-c6-czyszczenie-cylinderkow-klimy-vt27521.htm
wcześniej czy później każdy to przerabia

viewtopic.php?t=53347
konio 14,
co do nawiewów tu masz wyczerpujący temat a6-c6-czyszczenie-cylinderkow-klimy-vt27521.htm
wcześniej czy później każdy to przerabia
Witam. Odkopuję troszkę temat pracujących wentylatorów po włączeniu zapłonu.
U siebie mam ten sam objaw, niestety:-((((
Mam kilka pytań
Czy akcja serwisowa obejmuje modele poliftowe??????????
Czy do naprawy wystarczy sam moduł czy wymaga to wymiany całego wentylatora a tym samym rozbierania przodu.
Ktoś się uporał z tym tematem.
14.04.14 Byłem w serwisie akcja serwisowa nie obejmuje aut poliftowych. Cena tak jak piszą koledzy za sam wentylator ok 1500-1600zł bez wymiany. Wymiana kłopotliwa gdyż trzeba odsunąć przedni pas. Na tube jest niemiec który pokazuje całą wymanę 3 filmy po 30min.
znajdziecie :schlosstrager servicestellung demontage.
Jeszcze odwiedzę znajomego elektryka-elektronika może on coś wymyśli aby zlikwidować przebicie.(czasem proste rozwiązania działają latami.)
U siebie mam ten sam objaw, niestety:-((((
Mam kilka pytań
Czy akcja serwisowa obejmuje modele poliftowe??????????
Czy do naprawy wystarczy sam moduł czy wymaga to wymiany całego wentylatora a tym samym rozbierania przodu.
Ktoś się uporał z tym tematem.
14.04.14 Byłem w serwisie akcja serwisowa nie obejmuje aut poliftowych. Cena tak jak piszą koledzy za sam wentylator ok 1500-1600zł bez wymiany. Wymiana kłopotliwa gdyż trzeba odsunąć przedni pas. Na tube jest niemiec który pokazuje całą wymanę 3 filmy po 30min.
znajdziecie :schlosstrager servicestellung demontage.
Jeszcze odwiedzę znajomego elektryka-elektronika może on coś wymyśli aby zlikwidować przebicie.(czasem proste rozwiązania działają latami.)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2014, 20:57 przez timu-bull, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,problem z wentylatorem dopadl i mnie:(bylem niedawno u znajomego mechanika ktory poswiecil 2 dni na ten temat i nic.Posprawdzal wszystkie przewody,przekazniki itd,wszystko w najlepszym pozadku.podlaczyl nawet inny wentylator z takim samym sterownikiem i problem rowniez sie obiawial
moze jakies sugestie gdzie dalej szukac? Prosze o pomoc,krecacy caly czas na MAXA wentylator doprowadza mnie do szalu 

Ja w tym tygodniu biorę się za ten temat - już dość śmigłowca pod maską. Długo szukałem w sieci o tej akcji serwisowej(mój nie podlega bo jest za nowy ;-((((niestety.
znalazłem na stronie z manuałami dla amerykanów opis jak tą akcję przeprowadzić.
oto stronka: wiem że silnik jest tutaj inny opisany ale dla każdego silnika opis tej akcji serwisowej jest tożsamy.
oto link do strony:
http://workshop-manuals.com/audi/a6_qua ... n_harness/
ew google workshop manual audi 19f8
ciekawe czy zrobienie tej akcji samemu przywróci sprawność naszym samochodom. pozdrawiam i szukam dalej ...wpierw sprawdzę wszystkie złączki i przewody w podszybiu...
znalazłem na stronie z manuałami dla amerykanów opis jak tą akcję przeprowadzić.
oto stronka: wiem że silnik jest tutaj inny opisany ale dla każdego silnika opis tej akcji serwisowej jest tożsamy.
oto link do strony:
http://workshop-manuals.com/audi/a6_qua ... n_harness/
ew google workshop manual audi 19f8
ciekawe czy zrobienie tej akcji samemu przywróci sprawność naszym samochodom. pozdrawiam i szukam dalej ...wpierw sprawdzę wszystkie złączki i przewody w podszybiu...
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam.
podobnie jak wy wentylator jak rakieta ale i wyswietla mi bzdury na temet temperatury zewnetrznej.
Oczywiscie wymienilem na nowy taki czujnik i nic, pomoglo dopiero- kiedy zdjalem przewody
od powietrza od strony filtra i oczyscilem to chyba jest taki maly i delikatnie wygladajacy przeplywomierz
nawet klima warjowala. jesli to komus sie przyda to spoko. pozdro
krzysztof
podobnie jak wy wentylator jak rakieta ale i wyswietla mi bzdury na temet temperatury zewnetrznej.
Oczywiscie wymienilem na nowy taki czujnik i nic, pomoglo dopiero- kiedy zdjalem przewody
od powietrza od strony filtra i oczyscilem to chyba jest taki maly i delikatnie wygladajacy przeplywomierz

nawet klima warjowala. jesli to komus sie przyda to spoko. pozdro
krzysztof