Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ A6 C6] Ubywa płyn chłodniczy-pomimo wymiany chłodnicy EGR

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
Awatar użytkownika
Hipo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Hipo » 06 gru 2015, 19:38

Temat prawie w każdym 3.0TDI
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2016, 07:51 przez Hipo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,

Stojko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Stojko » 17 lut 2016, 16:34

Panowie problem jest wciąż nierozwiązany.
Mechanik sprawdził płyn na obecność spalin i jest ok ale płynu dalej ubywa.
Wiem że zawór EGR jest do wymiany bo po podłączeniu pod kompa pokazuje błąd EGR i dodatkowo na desce świeci się ikonka silnika. Zwlekam z tym bo nie jest to tania sprawa. Ale jak sprawdzić szczelność chłodniczki EGR? Mechanik twierdzi że jeśli przecieka do środka to płyn się spala i nie da się sprawdzić więc EGR trzeba wymienić w ciemno.

Czy przyczyną może być wadliwy korek??

Proszę o podpowiedzi bo z ubytkiem płynu borykam się już długi czas

pozdrawiam

RoniN_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: RoniN_ » 26 cze 2016, 13:56

U mnie tez ubywa, jakies 100 ml na 500 km, ale wogole sie tym nie przejmuje. Temp silnika rowniotko 90st, nawet jak po garach dostaje. Temp oleju jakies 100-110st. oleju nie ma w wodzie ani wody w oleju, sprawdzam od czasu do czasu i dolewam gotowego plynu... Po co szukac sobie problemow na sile...

aleurwal1984
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: aleurwal1984 » 03 wrz 2016, 22:21

witam ja bym na twoim miejscu podłożył sprawny egr to po pierwsze a po druge sprawdzil termostat :)

[ Dodano: 2016-09-03, 22:21 ]
orientowales sie czy masz w swoim aucie cos takiego http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6000442203

Roberttom8383
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Roberttom8383 » 27 paź 2016, 22:16

Witam panowie,chciałbym pomoc wam, przyczyna będzie na 100. Przewod chłodniczy ktory jest za silnikiem od strony skrzyni one są fabrycznie zgrzewane i między nimi są trójkąty plastikowe oczywiście ten przewód nie można kupić oddzielnie tylko Aso i przecieku szukałem około 9 miesięcy AZS w końcu zaczęło ubywać 0'5 l dziennie trzymam kciuki ze będzie identycznie u was <lol> <lol> <lol> <lol>

Salah
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Salah » 01 sty 2017, 11:58

ja mam taki problem ,że jak włącze ogrzewanie to co jakiś czas w aucie śmierdzi takim gryzącym zapachem. Kolego powiedział mi że to może być płyn chłodniczy. Zapach ten jest strasznie wkurzający. miał ktoś podobny problem ?

lamprtinho
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lamprtinho » 29 lis 2017, 19:02

Witam panowie mam identyczny problem chodzi o ubwanie płynu chłodniczego z tego co piszecie to macie naprawde maly problem ja mam większy u mnie codziennie muszę dolewać 1,5l płynu teraz w sumie jeszcze wode dolewam bo zjedzą mnie koszta juz nawet autem nie jeżdżę tylko pożyczonym dokładnie mam takie objawy ucieka płyn chłodnycz ponadto za kazdym razem gdy odpale auto przez 1min falują obroty aż samochód nie ma siły jechać po 1min wszystko wraca do normy i auto jezdzi normalnie tylko ze caly czas ucieka płyn chłodniczy
byłem podłączyć autko pod komputer bo wyskoczył czek
i wystąpiły takie błędy
P0300
wykryto sporadyczne wypadanie zapłonów
P0304
cylinder 4 wykryto wypadanie zapłonów
P0305
cylinder 5 wykryto wypadanie zapłonów
P0306
cylinder 6 wykryto wypadanie zapłonów
P0155
Grzałka czujnika tlenu obwód bank 2 czujnik 1

Panowie proszę was bardzo o pomoc bo nie wiem co robic

Stojko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Stojko » 01 cze 2018, 21:41

Panowie, temat stary ale może komuś przyda się ta informacja. Jak czytaliście poprzednio ponad 2,5 roku borykałem się z ubytkiem płynu. Auto cały czas chodziło świetnie, żadnego dymienia czy przegrzewania silnika. Przez ten czas wymieniłem pompę wody, rozrząd,2 przewody z płynem chłodniczym, jakieś pomniejsze uszczelki i złączki, a ubytek był cały czas. Ubywało ok. 0,5 L na 1500-2000 km, a w momencie gdy wysiadał jakiś wąż to nawet 0,7 L na 400 km. Mechanik twierdził, że nie ma żadnych dodatkowych wycieków, dodatkowo sprawdził wszystko gdy wyjął silnik podczas wymiany rozrządu. Mówi czysto, nic nie cieknie. A płynu jak ubywało, tak ubywa. Zaczął już nawet straszyć mnie głowicą, chodź płyn sprawdzany był testerem na obecność spalin. Wynik był negatywny. Przypadkiem podczas przeglądu okresowego diagnosta dostrzegł wyciek płynu. W zbiorniczku sporo brakowało, więc pomyślałem, że kolejny wąż jest nieszczelny, co i tak nie dawało mi nadziei że ubytek ustanie. Okazało się, że tym razem jest to wąż który wchodzi do grodzi silnika. Nie widać go dopóki nie zdejmie się plastików i nie wyjmie go zza grodzi. Tak też uczynili. Wymienili cały wąż, a po tygodniu dodatkowo jeszcze opaskę uszczelniającą bo ona też popuszczała. Trudno było mi w to uwierzyć, ale wyciek ustał. Przejechałem już od tej pory kilka tys. km i poziom płynu jest ten sam. Dodam na koniec, że chłodniczki EGR nie wymieniałem, biorąc pod uwagę jej koszt.
Piszę bo może komuś przyda się ta informacja. Układ był również sprawdzany ciśnieniowo, a nie tylko na oko, bo jak widać oko może sporo przegapić, zwłaszcza jeśli w pewne miejsca się nie zagląda.
Pozdrawiam

Arre84
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Arre84 » 09 cze 2019, 15:26

Panowie. może ktoś coś podpowie.
Płyn mi ubywa, wątek przeczytałem, możliwe że właśnie egr ...ale ostatnio taki objaw ze raz zagotował się - 120 stopni zatrzymałem się, odkrecilem korek i pojawil sie plyn w zbiorniczku- cofnal sie i temperatura wrocila do normy.
wrocilem do domu na odkreconym zbiorniczku. ale odcinalo mi tipa jeszcze - objaw taki jak by sprzegla nie bylo - skrzyynia biegi redukowala ale nie przenosila napedu. po zatrzymaniu chwila postoju i jechal dalej. Bledow brak jakichkolwiek zarowno w skrzyni jak i w silniku.
Olej czysty, w plynie tez brak spalin. do skrzyni jeszcze nie zagladalem.
Mial ktos podobny przypadek?
Pacjent 3.0 tdi asb 233

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl