Witam,
3 lata temu kupiłem auto do dziś wszystko jest OK z klimatyzacją tylko zastanawia mnie czy warto zrobić taką procedurę odessania i ponownego nabicia układu klimatyzacji czy wystarczy ozonowanie wnętrza? Zbliża się lato i chciałbym aby z klimy do wnętrza nie wlatywał się do nie miły zapach. Poradźcie mi.
Procedura odessania i ponownego nabicia układu klimatyzacji
- yaszczur
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Jak najbardziej jest. Nawet w nowych autach z czasem występują ubytki czynnika, oczywiście w granicach normy. Może nie trzeba tego sprawdzać co roku (jeśli nie zauważa się spadku wydajności układu), ale raz na 3 lata warto to zrobić, koszta są niewielkie.mat1324 pisze:Dopóki nie zauważyłeś, że klimatyzacja gorzej chłodzi, to nie ma potrzeby jej ruszania.
Kolega wyżej już Ci dobrze odpowiedział.radziu86 pisze:3 lata temu kupiłem auto do dziś wszystko jest OK z klimatyzacją tylko zastanawia mnie czy warto zrobić taką procedurę odessania i ponownego nabicia układu klimatyzacji czy wystarczy ozonowanie wnętrza? Zbliża się lato i chciałbym aby z klimy do wnętrza nie wlatywał się do nie miły zapach. Poradźcie mi.
mat1324 pisze:Nabicie klimy w żaden sposób nie usunie Ci zapachu z auta.
Obecnie poza ozonowaniem, stosuje się także inną metodę dezynfekcji - ultradźwiękową.mat1324 pisze:Ozonowanie warto wykonać, aby zabić wszystkie bakterie itp.
Pozdrawiam...