Koledzy i koleżanki, może ktoś pomoże lub miał podobny problem.
Od paru dni zauważyłem brak ogrzewania na postoju. Auto nagrzane 90st. Kiedy jadę wszystko jest ok, z nawiewów leci ciepłe powietrze. Kiedy tylko zatrzymam się na światłach po chwili leci już zimne powietrze. Zauważyłem, że kiedy na postoju wkręcę go na obroty to znowu zaczyna grzać. Jedynie na wolnych obrotach jest problem. Na kompie miałem błąd na pompkę elektryczną płynu. Wymieniłem wczoraj cały komplet wraz z zaworkami na nowe ale nie rozwiązało to problemu.
Ma ktoś jakiś pomysł czego to może być wina? Wygląda jakby było za małe ciśnienie w układzie chłodzenia, skoro na obrotach grzeje?
Problem z ogrzewaniem na postoju
EDIT
Póki co, odpukać, czyszczenie nagrzewnicy pomogło
[/quote]
Witajcie
pytanie odnośnie powyższego. czy po wymianie pompki wraz z cylinderkami miałeś dalej błąd ?
U mnie sytuacja jest praktycznie identyczna, auto normalnie grzeje powyżej 2 tyś obrotów, natomiast na postoju, leci zimne powietrze niezależnie od ustawionej temperatury. Błąd VAG 00739 V50 (pompa obiegu płynu chłodzącego - 001 przekroczona graniczna wartość. Wymieniony na nowy - cylinderki wraz z pompą. i teraz uwaga:
po skasowaniu błędu - pięknie leci gorące powietrze. Po naciśnięciu gazu znów pojawia się błąd i leci zimne powietrze. Skasowanie - ciepłe - gaz - zimne itp..
stad pytanie czy miałeś dalej błędy?
Czytałem ze niektórzy pisali o ubytku płynu chłodniczego jako przyczyna braku ogrzewania - u mnie nie naważyłem ubytku.
będę wdzięczy za sugestie

Póki co, odpukać, czyszczenie nagrzewnicy pomogło

Witajcie

U mnie sytuacja jest praktycznie identyczna, auto normalnie grzeje powyżej 2 tyś obrotów, natomiast na postoju, leci zimne powietrze niezależnie od ustawionej temperatury. Błąd VAG 00739 V50 (pompa obiegu płynu chłodzącego - 001 przekroczona graniczna wartość. Wymieniony na nowy - cylinderki wraz z pompą. i teraz uwaga:
po skasowaniu błędu - pięknie leci gorące powietrze. Po naciśnięciu gazu znów pojawia się błąd i leci zimne powietrze. Skasowanie - ciepłe - gaz - zimne itp..
stad pytanie czy miałeś dalej błędy?
Czytałem ze niektórzy pisali o ubytku płynu chłodniczego jako przyczyna braku ogrzewania - u mnie nie naważyłem ubytku.
będę wdzięczy za sugestie