Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C6] pojawiający się zapach wewnątrz auta

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maciek71
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C6] pojawiający się zapach wewnątrz auta

Post autor: maciek71 » 11 lut 2012, 14:27

Od kilku dni we wnętrzu samochodu pojawia się dziwny zapach. Zapach przyrównałbym np do zapachu spalin kotła miałowego. A trasie np 120 km pokonywanej jednorazowo pojawia się kilkakrotnie. Z początku kojarzyłem go sobie z zapachami dobiegającymi z zewnątrz np spalin z "miałowców" czy innych pieców C.O. bo wiadomo że mamy okres intensywnego palenia. Ale ostatnio zauważyłem że zapach też pojawia się np poza terenem zabudowanym gdzie nie ma źródeł zapachów na zewnątrz i to mnie zastanawia.Chyba że okres przechodzenia powietrza przez układ nagrzewania jest tak długi że zapach taki może się pojawiać długo po przejechaniu przez miejsce gdzie bym na zewnątrz pojazdu. Ma ktoś z kolegów pomysł czy tak może być albo co innego może to powodować ?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 12 lut 2012, 09:59

Co do tego długiego przechodzenia powietrza przez układ wentylacji to mało prawdopodobne raczej.

Przychodzi mi co innego do głowy. Spaliny diesla (głównie takiego starszego) zimą maja zapach bardzo podobny do dymu z komina. Nie wiem od czego to zalezy, czy od dodatków paliwowych czy od temperatury lub stanu katalizatora (badź tez jego posiadania czy nie), ale moze właśnie jak Cie minie na drodze jakis autobus, albo cięzarówka to wtedy takie zapaszki docierają ?
Części samochodowe online - Motostacja pl

fazi79
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: fazi79 » 12 lut 2012, 10:40

nie ma ubytku płynu w zbiorniczku wyrównawczym???

mam podobny problem od jakiegos czasu pojawia sie slodkawy mdły zapach,ale nie było to nic niepokojącego do czasu gdy zauważałem ubytek w zbiorniczku wyrównawczym po dolaniu płynu po 2 tygodniach nastepna dolewka w sumie około 1.5 litra,podejrzewam że nagrzewnica mogła sie rozcieknąc lub gdzies w jej bliskiej okolicy i stąd ten zapach we wnętrzu ale wszystko bedzie wiadomo za tydzieĂą w sobote mam wizyte u mechanika w tej własnie sprawie jak cos sie dowiem to wiecej napisze.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 12 lut 2012, 13:15

Dokładnie Panowie... zaczął bym od sprawdzenia nagrzewnicy... w szczególności, jeśli są ubytki... ale nie koniecznie muszą być... Czasem symptomem problemów (nieszczelnej) nagrzewnicy może być zamarzanie szyb od środka... gdyż wytrąca się glikol i potrafi zamarzać...

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 12 lut 2012, 14:17

Tylko Panowie, zapach płynu chłodniczego jest charakterystyczny, słodkawy, mdły i jak na mój nos całkiem inny niz zapach dymu z komina <mysli>

Poza tym jakby już nagrzewnica ciekła to ciekłaby stale. Byłyby tez inne symptomy: ubywanie płynu, mokre wykładziny. Co prawda nie wiemy czy ich nie ma, jednak kol. maciek71, nic o nich nie wspomina <mysli>
Części samochodowe online - Motostacja pl

Awatar użytkownika
maciek71
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maciek71 » 12 lut 2012, 14:49

fazi79, nie ma ubytków płynu i z tym bym tego na pewno nie powiązał bo to jak napisał RomanS ubywający płyn powoduje zupełnie inny zapach. Z resztą autko ma dwa latka i jest u mnie od początku wiec poważnych powodów nie podejrzewam. Bardziej bym się skłaniam do tego co napisał RomanS kilka postów wcześniej o docierających zapachach z zewnątrz. Dlatego moja teoria powiązana z czasem po jakim we wnętrzu samochodu pojawia się zapach jaki jest na zewnątrz. Zgodzicie się koledzy z tym że zapachy z zewnątrz nie docierają do środka natychmiast. Każdy miał okazję np zaobserwować przejeżdżając przez zadymiony odcinek drogi że zapach dymu pojawia się w środku z pewnym opóźnieniem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja