[ A6 C6] pojawiający się zapach wewnątrz auta
[ A6 C6] pojawiający się zapach wewnątrz auta
Od kilku dni we wnętrzu samochodu pojawia się dziwny zapach. Zapach przyrównałbym np do zapachu spalin kotła miałowego. A trasie np 120 km pokonywanej jednorazowo pojawia się kilkakrotnie. Z początku kojarzyłem go sobie z zapachami dobiegającymi z zewnątrz np spalin z "miałowców" czy innych pieców C.O. bo wiadomo że mamy okres intensywnego palenia. Ale ostatnio zauważyłem że zapach też pojawia się np poza terenem zabudowanym gdzie nie ma źródeł zapachów na zewnątrz i to mnie zastanawia.Chyba że okres przechodzenia powietrza przez układ nagrzewania jest tak długi że zapach taki może się pojawiać długo po przejechaniu przez miejsce gdzie bym na zewnątrz pojazdu. Ma ktoś z kolegów pomysł czy tak może być albo co innego może to powodować ?
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Co do tego długiego przechodzenia powietrza przez układ wentylacji to mało prawdopodobne raczej.
Przychodzi mi co innego do głowy. Spaliny diesla (głównie takiego starszego) zimą maja zapach bardzo podobny do dymu z komina. Nie wiem od czego to zalezy, czy od dodatków paliwowych czy od temperatury lub stanu katalizatora (badź tez jego posiadania czy nie), ale moze właśnie jak Cie minie na drodze jakis autobus, albo cięzarówka to wtedy takie zapaszki docierają ?
Przychodzi mi co innego do głowy. Spaliny diesla (głównie takiego starszego) zimą maja zapach bardzo podobny do dymu z komina. Nie wiem od czego to zalezy, czy od dodatków paliwowych czy od temperatury lub stanu katalizatora (badź tez jego posiadania czy nie), ale moze właśnie jak Cie minie na drodze jakis autobus, albo cięzarówka to wtedy takie zapaszki docierają ?
Części samochodowe online - Motostacja pl
nie ma ubytku płynu w zbiorniczku wyrównawczym???
mam podobny problem od jakiegos czasu pojawia sie slodkawy mdły zapach,ale nie było to nic niepokojącego do czasu gdy zauważałem ubytek w zbiorniczku wyrównawczym po dolaniu płynu po 2 tygodniach nastepna dolewka w sumie około 1.5 litra,podejrzewam że nagrzewnica mogła sie rozcieknąc lub gdzies w jej bliskiej okolicy i stąd ten zapach we wnętrzu ale wszystko bedzie wiadomo za tydzieĂą w sobote mam wizyte u mechanika w tej własnie sprawie jak cos sie dowiem to wiecej napisze.
mam podobny problem od jakiegos czasu pojawia sie slodkawy mdły zapach,ale nie było to nic niepokojącego do czasu gdy zauważałem ubytek w zbiorniczku wyrównawczym po dolaniu płynu po 2 tygodniach nastepna dolewka w sumie około 1.5 litra,podejrzewam że nagrzewnica mogła sie rozcieknąc lub gdzies w jej bliskiej okolicy i stąd ten zapach we wnętrzu ale wszystko bedzie wiadomo za tydzieĂą w sobote mam wizyte u mechanika w tej własnie sprawie jak cos sie dowiem to wiecej napisze.
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Tylko Panowie, zapach płynu chłodniczego jest charakterystyczny, słodkawy, mdły i jak na mój nos całkiem inny niz zapach dymu z komina
Poza tym jakby już nagrzewnica ciekła to ciekłaby stale. Byłyby tez inne symptomy: ubywanie płynu, mokre wykładziny. Co prawda nie wiemy czy ich nie ma, jednak kol. maciek71, nic o nich nie wspomina

Poza tym jakby już nagrzewnica ciekła to ciekłaby stale. Byłyby tez inne symptomy: ubywanie płynu, mokre wykładziny. Co prawda nie wiemy czy ich nie ma, jednak kol. maciek71, nic o nich nie wspomina

Części samochodowe online - Motostacja pl
fazi79, nie ma ubytków płynu i z tym bym tego na pewno nie powiązał bo to jak napisał RomanS ubywający płyn powoduje zupełnie inny zapach. Z resztą autko ma dwa latka i jest u mnie od początku wiec poważnych powodów nie podejrzewam. Bardziej bym się skłaniam do tego co napisał RomanS kilka postów wcześniej o docierających zapachach z zewnątrz. Dlatego moja teoria powiązana z czasem po jakim we wnętrzu samochodu pojawia się zapach jaki jest na zewnątrz. Zgodzicie się koledzy z tym że zapachy z zewnątrz nie docierają do środka natychmiast. Każdy miał okazję np zaobserwować przejeżdżając przez zadymiony odcinek drogi że zapach dymu pojawia się w środku z pewnym opóźnieniem.