Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ A6 C6] Płukanie ukladu klimatyzacji

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
kacper84
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C6] Płukanie ukladu klimatyzacji

Post autor: kacper84 » 07 lip 2012, 00:06

Witam wszystkich serdecznie i liczę na fachową pomoc. Rok temu zatarciu uległa moja sprężarka więc zakupiłem zregenerowany kompresor, osuszacz i dyszę dławiącą a także wykonano czyszczenie całego układu. Pechowo i w tym roku zatarciu uległ kompresor. Moje pytania to:
1.Czy można skutecznie wypłukać cały układ z brudu rozpadającego się kompresora jak np.chłodnica klimy ?
2.Jaka metoda jest najlepsza w celu wyczyszczenia całego układ ?
3.Czy lepiej założyć regenerowny kompresor czy używany ?
4.Gdzie polecacie zabieg płukania układu w okolicy ÂŁodzi ?

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 07 lip 2012, 07:59

kacper84, wyjaśnij mi proszę, jaką widzisz różnicę pomiędzy sprężarką a kompresorem? Bo widzę, że rozróżniasz oba te elementy... oczywiście mówimy o układzie klimatyzacji...

tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 07 lip 2012, 08:44

0x4B25A, przejęzyczenie :)
kacper84, a kto Ci robił rok temu ten zabieg?
MOże zapomniał zalać kompresor olejem, że zatarł się ponownie i nei mówie tu o dawce oleju dodawanej do czynnika, tylko zalanie sprężarki odpowiednią ilością przy pierwszym montażu.
a co do sprężarki to ja pewnie bym zakupił używaną. Jakoż uważam żę regenerowana to już może być na odpierdziel zreanimowana i padnie tak jak ta Twoja teraz.

kacper84
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kacper84 » 07 lip 2012, 13:23

Chodziło mi oczywiście o kompresor klimatyzacji. Wracając do mojego układu to teraz zakupiłem dobry używany kompresor, osuszacz, dysze dławiącą i chłodnice klimy. Panowie pytanie teraz gdzie płukać układ i czym? Słyszałem że najlepsze jest czyszczenie pulsacyjne, ale u mnie praktycznie zostały tylko rurki i parownik do płukania. Osoba która załatwiała mi kompresor powiedziała że wystarczy wielokrotne przeplukanie pod ciśnieniem z chemią każdej rurki , zastosowanie azotu próżnia i odessanie układy . Koledzy zgodzić się na takie płukanie czy szukać pulsacyjnego, koledzy ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie?

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 07 lip 2012, 14:17

biernik pisze:0x4B25A, przejęzyczenie
Wolałem się upewnić :)

biernik pisze:Jakoż uważam żę regenerowana to już może być na odpierdziel zreanimowana i padnie tak jak ta Twoja teraz.
Ja znów uważam, że wolę reanimować swoją, bo wiem jaki mam przebieg i nie kupię sprężarki z auta, które przejechało już 150k czy 250k km... i też zaraz może paść... ;| Chyba, że kupujemy nówkę <okok>

kacper84, na Twoim miejscu wybrał bym się do profesionalnego zakładu i tam zrobił to całe oczyszczanie... z tego co mi mój spec od klimy mówił, to łączy się to z wymontowywaniem elementów klimatyzacji (parownik, skraplacz itd.)... niestety ;|

kacper84
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kacper84 » 07 lip 2012, 17:49

A czy jest możliwość przeczyszczenia parownika samym płukaniem układu bez zdejmowania deski rozdzielczej? Słyszałem że należy go wymontować i założyć nowy. Panowie nie chcę żeby przez ten parownik padł cały układ skoro wszystko będzie nowe.

tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 07 lip 2012, 18:31

kacper84 pisze:A czy jest możliwość przeczyszczenia parownika samym płukaniem układu bez zdejmowania deski rozdzielczej? Słyszałem że należy go wymontować i założyć nowy. Panowie nie chcę żeby przez ten parownik padł cały układ skoro wszystko będzie nowe.
Jak naprawiałem swoją sprężarke to koleś mi powiedział że trzeba parownik zdemontować czyli deska idze do demontażu koszt całego czyszczenia 700-1000 pln jak nei będzie problemów, ale trzeba się liczyć ze cena może wzrosąć.
Tutj mowa byłą tylko o czyszczeniu układu. bez żadnych nowyczh cześci tylko wszystkie oringi nowe w tej cenie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl