[ A6 C6] Niedziała klimatyzacja
- vrmaniak
- Forum Audi A6 / A7
[ A6 C6] Niedziała klimatyzacja
Witam kolegów,
No i stało się, nie działa klimatyzacja.
Jeszcze w zeszłą sobotę jak jechałem w trasę wszystko pięknie, cacy.
Teraz po tygodniu nieużywania auta włączam klimę i nic, letnie powietrze z nawiewów
sobie tylko leci.
Więc szanowni koledzy od czego zacząć szukanie przyczyny.
Może macie jakąś wyrobioną procedurę sprawdzenia klimy.
W vagu zeeerooo błędów, a klima nie działa.
Koledzy pomóżcie bo nie chce oddawać auta do mechanika nie eliminując takich rzeczy jak
uszkodzenie kompresora czy pieron wie czego tam jeszcze samemu.
Pozdrawiam.
No i stało się, nie działa klimatyzacja.
Jeszcze w zeszłą sobotę jak jechałem w trasę wszystko pięknie, cacy.
Teraz po tygodniu nieużywania auta włączam klimę i nic, letnie powietrze z nawiewów
sobie tylko leci.
Więc szanowni koledzy od czego zacząć szukanie przyczyny.
Może macie jakąś wyrobioną procedurę sprawdzenia klimy.
W vagu zeeerooo błędów, a klima nie działa.
Koledzy pomóżcie bo nie chce oddawać auta do mechanika nie eliminując takich rzeczy jak
uszkodzenie kompresora czy pieron wie czego tam jeszcze samemu.
Pozdrawiam.
- Wujek-West
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.3 133KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
witam ja to bym stawial na czynnik ze sie ulotnil ,podiedz do serwisu kli podlączą pod kombajn i bedzie wiadomo co jest chalo,ewentualnie odkrec korek na rurkach od klimy pod maska i wcisnij tą kolke co tam jes jak poleci gaz to moze jest za malo bo system moze wyłączyc jak jest minimum a jak nima to masz gdzies wyciek ale to juz jakis serwis!!
pozdrawiam
pozdrawiam
vrmaniak, kolego a ja stawiam na zawór... jest ich kilka. Na wiosnę przerabiałem ten temat... Działało po zimie pare razy potem koniec. Diagnoza - zawór na sprężarce nie działa. Trzeba VAGiem dobrze zdiagnozować i przetestować otwieranie i zamykanie zaworów. Błedów na VAG tez nie miałem... Oczywiście sprawdź, czy wiatrak chłodnicy klimy startuje...
Nie jedź tam gdzie tylko potrafia nabić klime. Ja tak zrobiłem i niepotrzebnie wydałem 250 PLN, bo potem i tak musiałem jechać do fachowców od klimy ale w A6 C6 podjechać (i znów ściaganie i nabijanie i drugie 250), którzy wiedzieli co i jak... Ogólnie całość operacji 1k PLN mnie wyniósł + to nieszczęsne 250 PLN na nabicie niepotrzebne klimy...
Po operacji wszystko pieknie działa...
Wg. Audi wymiana sprężarki czyli +4k...
Nie jedź tam gdzie tylko potrafia nabić klime. Ja tak zrobiłem i niepotrzebnie wydałem 250 PLN, bo potem i tak musiałem jechać do fachowców od klimy ale w A6 C6 podjechać (i znów ściaganie i nabijanie i drugie 250), którzy wiedzieli co i jak... Ogólnie całość operacji 1k PLN mnie wyniósł + to nieszczęsne 250 PLN na nabicie niepotrzebne klimy...
Po operacji wszystko pieknie działa...
Wg. Audi wymiana sprężarki czyli +4k...
U mnie też w tym roku wysr*ła się klima, na szczęście ułamał się tylko kabel przy wtyczce od kompresora 

Diesel kopci, diesel czadzi, diesel nigdy Cię nie zdradzi.
Przeróbki:
- Przyciemnienie szyb
- Panel Climatronic delux
- audio: DSP + Hifonics Bxi1206D + 2x Pb S-12
- pompa bez wałków wyrównoważających
Przeróbki:
- Przyciemnienie szyb
- Panel Climatronic delux
- audio: DSP + Hifonics Bxi1206D + 2x Pb S-12
- pompa bez wałków wyrównoważających
- vrmaniak
- Forum Audi A6 / A7
Witam, kolegów
Dopiero teraz miałem czas wrócić do tematu nie działającej klimy, z powodu wyjazdu na delegacje.
W aucie sytuacja nie zmieniła się, oprócz tego że przez kolegę zostało sprawdzone ilość czynnika i jego uzupełnienie.
Więc klima nabita i nadal nie działa.
Wiatrak startuje ale po chwili się wyłączy.
Gdzie szukać tego zaworu który ty wymieniłeś?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam Dawid.
[ Dodano: 2011-08-19, 20:06 ]
Dopiero teraz miałem czas wrócić do tematu nie działającej klimy, z powodu wyjazdu na delegacje.
W aucie sytuacja nie zmieniła się, oprócz tego że przez kolegę zostało sprawdzone ilość czynnika i jego uzupełnienie.
Więc klima nabita i nadal nie działa.
Kolego w jakich grupach pomiarowych i jak przetestować te wspomniane zawory?0x4B25A pisze:Diagnoza - zawór na sprężarce nie działa. Trzeba VAGiem dobrze zdiagnozować i przetestować otwieranie i zamykanie zaworów. Błedów na VAG tez nie miałem... Oczywiście sprawdź, czy wiatrak chłodnicy klimy startuje...
Wiatrak startuje ale po chwili się wyłączy.
Gdzie szukać tego zaworu który ty wymieniłeś?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam Dawid.
[ Dodano: 2011-08-19, 20:06 ]
Czy to spowodowało wysypanie się jakiegoś błędu w klimie ?suchy998 pisze:U mnie też w tym roku wysr*ła się klima, na szczęście ułamał się tylko kabel przy wtyczce od kompresora
vrmaniak, u mnie brak było jakichkolwiek błędów, prócz tego, że klima nie działała... wiatrak normalnie startował... Nie umiem Ci powiedzieć jakie grupy/bloki pomiarowe należy sprawdzić, gdyż robiłem to u mechanika. Spróbuj się tego dowiedzieć i przetestuj te zawory. Jest ich kilka (chyba 3). U mnie poszedł akurat ten na sprężarce, tak więc trzeba było ją wymontować i 'zregenerować'. Przy okazji od razu łożysko wymieniono...
Mam nadzieję, że trochę pomogłem...
Mam nadzieję, że trochę pomogłem...
- vrmaniak
- Forum Audi A6 / A7
To może i u mnie tak się stało. Muszę to sprawdzićsuchy998 pisze:Błędów nie było wcale, a klimatyzacja przestała działać z dnia na dzień

Z tym że u mnie to było tak że pojechałem w trasę w sobotę i wszystko śmigało,
po trasie odstawiłem auto, na następny dzień było zimniej i włączyłem econ,
i przy włączonym econ pojeździłem parę dni.
Potem przyszły cieplejsze dni i wyłączyłem econ a tu <szok> klima nie chłodzi.
No i się zaczęło szukanie przyczyny.
No nic mata silnika na dół i do boju.

Ps.
Econ włączony (świeci kontrolka) - sprężarka wyłączona na dobre,
Econ wyłączony (nie świeci kontrolka) - sprężarka załącza się w miarę potrzeby.
Zgadza się, hmm?
vrmaniak, wszystko się zgadza... a co do działania czasem, to miałem to samo... jak kilka razy ponaciskałem EKON ON/OFF to bywało, że za 3, 4 razem wstała i działała bez zarzutu... No ale to nie w tym rzecz aby tak ja startować... Poprostu się przycina zaworek i tak to jest. Tylko nie jedź z tym do AUDI ASO bo Ci każą wymienić kompresor jak np. będzie to zawór na kompresorze...
- vrmaniak
- Forum Audi A6 / A7
Więc drodzy koledzy po spędzeniu paru dłuższych chwil w kanale pod audi
stwierdziłem na 99 % uszkodzenie sprzęgła na sprężarce klimy.
Z tym iż, narodziły mi się pewne pytania:
1. Czy po załączeniu sprężarki powinien ten sześciokąt zacząć się kręcić razem z kołem pasowym?
Zdjęcie w linku poniżej.
Koło sprężarki
2. Zakładam że nie popełniłem błędu i te kable poniżej są odpowiedzialne za włączanie sprzęgła na sprężarce.
Otóż sprawdziłem te kabelki podając na nie napięcie i słyszałem charakterystyczne kliknięcie ale sześciokąt
nadal nie ruszył się z miejsca.
Zdjęcie do linku poniżej.
Zasilanie sprężarki
3. Czy ma ktoś może schemat tego sprzęgła?
Nie mam zamiaru go sam wymieniać, ale wolałbym widzieć co w środku siedzi, aby nie dać się wykołować nikomo kto mi będzie tą sprężarkę naprawiał.
Ps. Zna ktoś może w okolicy Raciborza dobrego klimatologa, hmm ? ( na PW poproszę namiary )
Z góry dzięki.
stwierdziłem na 99 % uszkodzenie sprzęgła na sprężarce klimy.

Z tym iż, narodziły mi się pewne pytania:

1. Czy po załączeniu sprężarki powinien ten sześciokąt zacząć się kręcić razem z kołem pasowym?
Zdjęcie w linku poniżej.
Koło sprężarki
2. Zakładam że nie popełniłem błędu i te kable poniżej są odpowiedzialne za włączanie sprzęgła na sprężarce.
Otóż sprawdziłem te kabelki podając na nie napięcie i słyszałem charakterystyczne kliknięcie ale sześciokąt
nadal nie ruszył się z miejsca.
Zdjęcie do linku poniżej.
Zasilanie sprężarki
3. Czy ma ktoś może schemat tego sprzęgła?
Nie mam zamiaru go sam wymieniać, ale wolałbym widzieć co w środku siedzi, aby nie dać się wykołować nikomo kto mi będzie tą sprężarkę naprawiał.
Ps. Zna ktoś może w okolicy Raciborza dobrego klimatologa, hmm ? ( na PW poproszę namiary )
Z góry dzięki.
- vrmaniak
- Forum Audi A6 / A7
No zgadza się polityka super, że też ja gupi jeszcze się nie przyzwyczaiłem0x4B25A pisze:vrmaniak, hmm... no z tym sprzęgłem może być problem ze zdiagnozowaniem, gdyż kiedyś było łatwiej bo było wszystko na wierzchu a teraz pochowali do sprężarki i w razie czego wymień na nową... uwielbiam tą politykę

Dobra koledzy doradźcie co robić,
wymontowywać, biegać po specjalistach ?
Czy po prostu szukać innej ?
- vrmaniak
- Forum Audi A6 / A7
No i po problemie.
Okazało się że sprężarka klimy jest zatarta
,co spowodowało zerwanie sprzęgła.
Audi dostało przeszczep sprawnej sprężarki
( i gwarancją na 6 miesięcy) ,z nowym łożyskiem i nowym sprzęgłem, oraz nowym osuszaczem.
Niestety koszt operacji nie mały
1270 PLN. ( ciężko było się z pieniążkami pożegnać
)
Operacja trwała 4 h.
Ehhhh, samo życie.
Ps. Klimatolodzy do których się udałem z mojej perspektywy pełen profesjonalizm, polecę ich z namiarami w odpowiednim do tego dziale.
Pozdrawiam VR
Okazało się że sprężarka klimy jest zatarta

Audi dostało przeszczep sprawnej sprężarki

Niestety koszt operacji nie mały

Operacja trwała 4 h.
Ehhhh, samo życie.
Ps. Klimatolodzy do których się udałem z mojej perspektywy pełen profesjonalizm, polecę ich z namiarami w odpowiednim do tego dziale.
Pozdrawiam VR