Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

klimatyzacja / pryskanie parownika/ demontaż dmuchawy

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
olass
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

klimatyzacja / pryskanie parownika/ demontaż dmuchawy

Post autor: olass » 07 lut 2016, 20:17

Witam wszystkich
Temat stary jak świat ale sposobów wiele.
Odgrzybianie klimatyzacji :)))
konkretnie w AUDI A6 C6
Chcę się dostać fizycznie do parownika klimy . Dlaczego ??? krótki opis poniżej.

Sposób przeze mnie sprawdzony we wcześniejszych modelach Audi które miałem ( A4/B5, B6) mianowicie: nie żadne ozonowania , bombki w obiegu zamkniętym ..... kilka pianek nawet trafiłem niezłych . Tylko dokopanie się do parownika i ostre wymycie go pod ciśnieniem z kompresora preparatem medycznym ( do kupienia na słynnym portalu aukcyjnym za 30zł /L albo taniej) Wszystkie inne sposoby to dla mnie pół środki. Wyżej opisanym sposobem udało się wyprowadzić na igłę parowniki w katastrofalnym stanie (smród , że aż oczy łzawiły).
Jako ciekawostkę mogę dopisać , że w Toyota Avensis , którą również posiadam poszedłem o krok dalej czyli demontaż parownika , czyszczenie preparatem medycznym i........ lakierowanie zwykłym klarem . Po takim zabiegu przez 5 lat nie czuć kompletnie nic!!!! ale nie zawsze jest łatwa możliwość zdemontowania parownika. W takim układzie klimy kiedy pory parownika zamknięte są klarem a syf nie ma się gdzie zbierać to ozonowanie można robić profilaktycznie i zawsze będzie dobrze :)

Wracając do tematu

Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć jak najłatwiej dostać się do parownika klimy W A6 C6 2005r. , żeby go dokładnie spryskać preparatem. Oglądając różne filmy i czytając posty nasuwa się myśl albo wywalić dmuchawę z podszybia , albo kombinować coś od dołu okolice filtra pyłkowego.
Jeżeli ktoś demontował dmuchawę to proszę o krótki możliwie szczegółowy opis działań

Z góry dziękuję
MMI 2G+ 2015
TV DVB-T
128GB
Divix / MP3 / MP4

camelllcamelll
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Ryszard
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: camelllcamelll » 07 lut 2016, 21:38

olass pisze:Jeżeli ktoś demontował dmuchawę to proszę o krótki możliwie szczegółowy opis działań
może coś takiego / zaczerpnięte z C5 /

-a6-c5-czyszczenie-parownika-klimatyzac ... 257,15.htm

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja