Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ A6 C6] czy napewno mam webasto?

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
dagon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C6] czy napewno mam webasto?

Post autor: dagon » 20 sty 2012, 09:16

Wit@m wszystkich!

Przepraszam wszystkich za swoje naiwne pytanie ale nie umiem sam znaleźć na nie odpowiedzi z moją minimalną wiedzą.
Pare dni temu kupiłem Audi A6 C6 (2007 TDI 3.0 Quattro) , auto zakupiłem od dilera BMW (samochód w rozliczeniu) i tenże diler nie miał zabardzo pojęcia o tym co sprzedaje (wersja wyposażenia). Do pełnego zestawu kluczy dołączono oryginalnego pilota od webasto Audi.
Problem w tym, że ten pilot w żaden sposób nie oddziaływuje na samochód.. zapala się w nim zielona dioda, następnie czerwona zaczyna mrugać. W MMI (kolorowym) nie umiałem znaleźć menu do sterowania ogrzewaniem postojowym (setup car / setup klima itd) tj. kalendarze czy opcje włącz/wyłącz.. Diler wcale się nie chwalił że w aucie jest webasto.. dlatego domniemam , że go tam nie ma. Tylko poco dawałby mi tego pilota? Moja nadzieja przeważnie umiera ostatnia.. Stąd pytanie do was.
Czy jest jakaś namacalna droga aby się przekonać, czy te webasto fizycznie się tam znajduje? (np jakiś ukryty sterownik w bagażniku, albo kawałek silnika pod maską?)
Dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.

Pozdrawiam
Zbyszek

ArabaT
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ArabaT » 20 sty 2012, 17:49

ÂŹle szukasz, ogrzewanie niezależne jest w menu (setup) przy wskazniku nastawienia temp dla pasazera i tam powinna byc pozycja Standheizung.
Sprawdzales baterie w pilocie do ogrzewania?

Awatar użytkownika
bullmania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bullmania » 20 sty 2012, 17:56

dagon, możesz miec za słabe baterie w pilocie, stać zbyt blisko auta, wtedy pilot może nie funkcjonować prawidłowo, może masz rezerwę paliwa wtedy webasto się nie załączy itd. Tak jak kolega pisał ustawienia webasto masz w setupie panela klimatyzacji nie panela MMi. Ewentualnie sprawdź czy masz wlepę webasto na wygłuszce maski silnika, ja taką właśnie mam.
Sprawdź kody wyposażenia na nalepce we wnęce koła zapasowego, lub w książce serwisowej, tam powinien być kod webasto, tutaj masz przetłumaczone kody:

allkody-wyposazenia-audi-przetlumaczone ... vt1573.htm
było: Skoda Superb 1.8T
jest: Audi A6C6 4.2 Quattro (nareszcie!!!!)
BMW e65 760 oddalem zonie:):):):):)

ArabaT
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ArabaT » 20 sty 2012, 18:17

bullmania pisze:stać zbyt blisko auta
eee to chyba nie, fakt gdzies wyczytalem, ze z wew auta nie powinno sie odpalac pilotem bo cos tam cos tam ale ja zawsze uzywam pilota, nawet w kabinie bo mi sie po menu klikac nie chce a pilotem szybciej ;)
MB-S600Coupe - kryzys wieku średniego przyszedł jakoś wcześniej.

Awatar użytkownika
bullmania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bullmania » 20 sty 2012, 18:24

ArabaT, to akurat jest napisane w instrukcji obsługi, niby może sprzegać, ja tez tak używam pilota:) ale u nas działa a kolega ma problem, więc trzba wszystko wyeliminować.

dagon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dagon » 21 sty 2012, 10:57

Bardzo dziękuję wam za wszystkie odpowiedzi.. bardzo się przydały.
Niestety konkurs NIE został jeszcze rozstrzygnięty!!

Okazuje się, że w menu klimatyzacji (setup itd) nie mam opcji grzania postojowego.
A ponadto zgodnie z instrukcją kolegi, sprawdziłem nalepke webasto na przedniej masce od wewnętrznej strony i wyglada na to, że JEST WEBASTO.

Poniżej troche diagnostycznych fotek (ta nalepka wyszła niewyraźnie.. ale mam webasto = Thermo Top V):

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Koledzy bardzo proszę pomóżcie.. co w takim przypadku powinienem zrobić?
Czy to możliwe, że zostało zablokowane w jakimś serwisie? Albo auto jest złożone z kilku części (pochodzenie mam bardzo legalne - kupione w salonie)

Pozdrawiam
Zbyszek

Awatar użytkownika
bullmania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bullmania » 21 sty 2012, 11:33

Hmm, wszystko wskazuje, że masz Webasto, nie pamiętam gdzie ono jest fizycznie, chyba w okolicach lewego błotnika masz montowany piec. Tak sobie dumam i widzę, że masz najnowszy soft MMI (5570), czyli pewnie była robiona aktualizacja, może przy te czynności ktoś poprostu odpiął stery Webasto, najprościej, jeżeli kupiłeś w salonie podjedź do nich niech podłączą pod VAGa i sprawdzą, wtedy będziesz na 100% pewny.

dagon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dagon » 21 sty 2012, 11:49

Co do najnowszego softu, to sam go wgrałem 3 godziny wcześniej.. ÂŚciągnąłem z internetu 3 x CD i zrobiłem upgrade. (poszło bez kłopotów). Miałem nadzieje, że przy najnowszym sofcie może coś się zmieni.. Wcześniej była wersja 4220.

dagon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dagon » 21 sty 2012, 11:58

Ciekawa jest jeszcze jedna rzecz. Kupiłem kiedyś kabel USB->VAG (jakiś najtaĂąszy do swojego starego Audi A4 B6 / nieznam się na tym) i nie umiałem poprawnie wsadzić wtyczki do gniazdka.. możliwe, że jakiś pin jest zapchany albo zaślepiony. Na interface zapaliło się jakieś niebieskie światełko (część pinów dostała napięcie?), ale wręcz niemam pewności , że wtyczka weszła "do koĂąca" w gniazdo. Oczywiście mój program "Polski Vag X.XX" nie był wstanie niczego odczytać... ani połączyć się z autem.

Moje teorie są następujące :
01. zaślepione gniazdko (albo coś mnie blokuje przed włożeniem wtyczki)
02. nieprawidłowy kabel USB-VAG (za tani?)
03. beznadziejne oprogramowanie (chętnie zaopatrze się w lepsze)
04. BRAK umiejętnośći

kabel podpiąłem oczywiście w celu uaktywnienia "zielonego menu" (aby spróbować wgrać sobie polskie menu).. i zdiagnozować problemy, w tym interface VAG.
Przyznam, że kupiłem auto bez podpinania się do komputera, sprawdziłem je zato bardzo dokładnie mechanicznie. Uznałem, że handlujący autami używanymi salon nie zrobi mi psikusa.

Awatar użytkownika
bullmania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bullmania » 21 sty 2012, 12:56

Skontaktuj się z uzytkownikiem jakos78 ma rewelacyjne kabelki. Polskiego menu nie wgrasz na 5570, musisz zrobić downgrade na 5510. Nie wiem co może byc z Twoim Webasto, ale zwróciłbym się z tym do sprzedawcy, jeśli nie podpinałeś pod kompa, pretensji o ewentualne usterki mieć nie możesz, ale samo przekazanie kluczyka od webasto jeżeli fizycznie nie ma go w aucie, cóż myślę, że jest to podstawa do ewentualnych roszczeĂą. Poczytaj sobie temat na forum o ASO Szewczyk jest tam historia pewnego Allroada - to taka dygresja co do wiarygodności ASO.

dagon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dagon » 21 sty 2012, 13:07

Dziękuję ślicznie za pomoc..
Co do rozczeĂą i reklamacji to nie posiadam narazie żadnych.. sprzedawca od początku nie chwalił się, że sprzedaje mi auto z webasto.. to tylko moja wewnętrzna "chciwość" mówi mi, że należy się cieszyć ze wszystkiego co jest nadmiarowe i poszukiwać dalej.
Zgłoszę się do tego usera.. dzięki wielkie za pomoc

Awatar użytkownika
bullmania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bullmania » 21 sty 2012, 13:20

dagon, sprawdź jeszcze kody wyposażenia jak pisałem w poprzednim poście, z drugiej strony, jeżeli sprawdzałeś go mechnicznie to sprawdzający powinien włączyć Webasto. To nie Twoja chciwość, wszelkie przesłanki wskazywały na obecnośc ogrzewania postojowego. A salon powinien sprawdzić auto przed sprzedażą, zwykła uczciwość nakazuje powiedzieć poprostu: daję panu pilota od Webasto jako ładny breloczek a nalepkę pod maską jako tuning optyczny:), bo tak naprawde to ogrzewania nie ma/jest zepsute/wymontowałem i założyłem sobie/ nie działa i nie wiem dlaczego:) ja bym w takim wypadku jak Twój truł mu dupsko, żeby miec jasność a nie bić się po nocach z myślami:). ÂŻyczę powodzenia bo Webasto to rewelacyjna rzecz :) pozdrawiam

dagon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dagon » 21 sty 2012, 13:28

Kody sprawdziłem i na ich liście nie mam żandego webasto.. (ani nic co na to wskazuje).
Natomiast przeglądnąłem liste kodów (na zasadzie, jak wyglądałby kod gdybym miał webasto).. i też nie znalazłem
Wniosek..że albo nei umiem szukać (rozumieć nazwy obok kodu), albo odszyfrowywanie kodów a webasto nie jest współbieżne..
Jako ciekawostka.. tutaj jest fajny interface do rozkodowania wyposażenia (moje pokrył w 100%):
http://www.audiklub.org/wyposazenie.html

Awatar użytkownika
bullmania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bullmania » 21 sty 2012, 13:44

Może to w jakiś sposób pomoże, kolega tmr montował sobie sam webasto w A6C6 2.7TDI, spróbuj uderzyć do niego na PW, specjalista piewrszej klasy:):

a6-c6-ogrzewanie-postojowe-bo-zima-idzie-vt15281.htm

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 21 sty 2012, 20:53

dagon, spróbuj może poprosić w temacie -a6-c5-a6-c5-prosba-o-rozkodowanie-vin-vt36511,45.htm o rozkodowanie VIN... może to coś wyjaśni...
Ostatnio zmieniony 22 sty 2012, 19:29 przez 0x4B25A, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl